Агенција најавила одузимање дозволе „Крајина осигурању“

„Крајина осигурање“ има рок до 31. маја да обезбиједи новац који недостаје за покриће техничких резерви, а уколико то до не уради Агенција за осигурање, Република Српска ће одузети дозволу за рад овом осигуравајућем друштву, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 21.04.2021 | 16:45
Агенција најавила одузимање дозволе „Крајина осигурању“

ЦАПИТАЛ је данас објавио да „Крајина осигурању“ недостаје 2,3 милиона КМ за покриће техничких резерви, а поред тога краткорочне обавезе овог друштва су веће за 8,2 милиона КМ од текуће имовине, док је акумулирани губитак на крају прошле године достигао 8,7 милиона КМ.

Због свега тога упитан је наставак пословања овог друштва у складу са законским прописима.

Директор Агенције за осигурање Славен Дујаковић рекао је за ЦАПИТАЛ да је „Крајина осигурање“ под сталним надзором и да им је рјешењем наложено да до 31. маја морају у потпуности имати покривене техничке резерве.

„Они имају рок до 31. маја да поступе по том рјешењу, у супротном ћемо им одузети дозволу за рад“, казао је Дујаковић.

Додао је да је ово друштво раније планирало докапитализацију продајом објекта у Градишци у којем је смјештена административна служба тог града, а који је у власништву „Крајине“.

Једно од рјешења које се спомињало је и да Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске, која је највећи појединачни акционар „Крајине“, докапитализује ово друштво са два милиона КМ.

Скупштина акционара „Крајина осигурања“ донијела је 29. септембра прошле године одлуку о продаји зграде у којој је смјештена Градска управа Градишка за два милиона марака, али није познато због чега та одлука још није спроведена.

Подсјећамо, независна ревизорска кућа „ЕФ ревизор“ дала је мишљење са резервом „Крајина осигурању“ за финансијске извјештаје у прошлој години указујући на бројне проблеме са којима се ово друштво суочава.

Заклучак ревизора је да је пословање друштва угрожено, а да управа нема план за излазак из ове ситуације.

„Јасно је да се друштво већ суочава са проблемима ликвидности, односно са немогућношћу да измирује краткорочне обавезе према добављачима и повјериоцима у роковима доспијећа. Наведене чињенице указују на постојање значајне неизвјесности која може да изазове сумњу у односу на способност друштва да послује по начелу сталности пословања“, наводи се у извјештају.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милица

21.04.2021 14:51

Гдје су паре ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

21.04.2021 16:43

Браћа униште фирму задуже максимално и ликвидирају или купе за 1. КМ

Name

Ацо Шупић

21.04.2021 15:51

Осигурање су уништили јер глумили шефове сви себи плате набили а нису ослушкивали како други раде и њихове цијене пратили,билисмо нај скупљи моралисмо пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ацо

21.04.2021 19:12

Ако сте били нај скупљи а имали сте највеће трошкове провизија онда значи да сте највише крали.....и то сви редом

Name

Ре

21.04.2021 19:46

Простим језиком рецено покрали. Тако су Wинер опљацкали и отјерали из РС.