Agencija najavila oduzimanje dozvole „Krajina osiguranju“

„Krajina osiguranje“ ima rok do 31. maja da obezbijedi novac koji nedostaje za pokriće tehničkih rezervi, a ukoliko to do ne uradi Agencija za osiguranje, Republika Srpska će oduzeti dozvolu za rad ovom osiguravajućem društvu, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 21.04.2021 | 16:45
Agencija najavila oduzimanje dozvole „Krajina osiguranju“

CAPITAL je danas objavio da „Krajina osiguranju“ nedostaje 2,3 miliona KM za pokriće tehničkih rezervi, a pored toga kratkoročne obaveze ovog društva su veće za 8,2 miliona KM od tekuće imovine, dok je akumulirani gubitak na kraju prošle godine dostigao 8,7 miliona KM.

Zbog svega toga upitan je nastavak poslovanja ovog društva u skladu sa zakonskim propisima.

Direktor Agencije za osiguranje Slaven Dujaković rekao je za CAPITAL da je „Krajina osiguranje“ pod stalnim nadzorom i da im je rješenjem naloženo da do 31. maja moraju u potpunosti imati pokrivene tehničke rezerve.

„Oni imaju rok do 31. maja da postupe po tom rješenju, u suprotnom ćemo im oduzeti dozvolu za rad“, kazao je Dujaković.

Dodao je da je ovo društvo ranije planiralo dokapitalizaciju prodajom objekta u Gradišci u kojem je smještena administrativna služba tog grada, a koji je u vlasništvu „Krajine“.

Jedno od rješenja koje se spominjalo je i da Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, koja je najveći pojedinačni akcionar „Krajine“, dokapitalizuje ovo društvo sa dva miliona KM.

Skupština akcionara „Krajina osiguranja“ donijela je 29. septembra prošle godine odluku o prodaji zgrade u kojoj je smještena Gradska uprava Gradiška za dva miliona maraka, ali nije poznato zbog čega ta odluka još nije sprovedena.

Podsjećamo, nezavisna revizorska kuća „EF revizor“ dala je mišljenje sa rezervom „Krajina osiguranju“ za finansijske izvještaje u prošloj godini ukazujući na brojne probleme sa kojima se ovo društvo suočava.

Zaklučak revizora je da je poslovanje društva ugroženo, a da uprava nema plan za izlazak iz ove situacije.

„Jasno je da se društvo već suočava sa problemima likvidnosti, odnosno sa nemogućnošću da izmiruje kratkoročne obaveze prema dobavljačima i povjeriocima u rokovima dospijeća. Navedene činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, navodi se u izvještaju.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milica

21.04.2021 16:51

Gdje su pare ?

ODGOVORITE
Name

Logika

21.04.2021 18:43

Braća unište firmu zaduže maksimalno i likvidiraju ili kupe za 1. KM

Name

Aco Šupić

21.04.2021 17:51

Osiguranje su uništili jer glumili šefove svi sebi plate nabili a nisu osluškivali kako drugi rade i njihove cijene pratili,bilismo naj skuplji moralismo propast.

ODGOVORITE
Name

Re Aco

21.04.2021 21:12

Ako ste bili naj skuplji a imali ste najveće troškove provizija onda znači da ste najviše krali.....i to svi redom

Name

Re

21.04.2021 21:46

Prostim jezikom receno pokrali. Tako su Winer opljackali i otjerali iz RS.