Си Ђинпинг одржао говор на Боао форуму за Азију

Кинески председник Си Ђинпинг одржао је говор путем видео везе на уводној пленарној седници годишње конференције Боао форума за Азију. Ове године се одржава 20. јубиларно издање форума, а кинески председник се у свом говору осврнуо на неколико важних тема.

Свијет 20.04.2021 | 11:21
Си Ђинпинг одржао говор на Боао форуму за Азију

Си Ђинпинг је навео да се ове године Боао форум одржава у "веома посебним околностима".
Говорећи о напретку и развоју Кине, Си је истакао да је Кина постигла напредак и развој радећи заједно са остатком Азије и света. “Кина је, као важан члан азијске породице, продубљивала реформе и отварала се, док је истовремено промовисала регионалну сарадњу”, нагласио је кинески председник.

Си Ђинпинг се осврнуо и на принципе једнакости, узајамног поштовања и узајамног поверења за које је рекао да морају бити на првом месту и у средишту односа између држава.

„Морамо заговарати мир, развој, правичност, правду, демократију и слободу, што су све заједничке вредности човечанства, и морамо подстац́и размену и узајамно учење међу цивилизацијама да бисмо промовисали напредак људске цивилизације“, оценио је председник Си.

Он се дотакао и тренутно актелне сарадње везано за вакцине против ковида-19 и позвао на улагање напора у јачање међународне сарадње у области истраживања и развоја, али и у производњи и дистрибуцији вакцина у борби против ковида-19.
Кинески председник је у свом говору на отварању пленарног заседања Боао форума за Азију поновио став Кине да треба уложити напоре како би се осигурало да сви у свету треба да имају једнак приступ вакцинама.

“Кина ц́е поштовати своју обавезу да вакцине учини глобалним јавним добром, наставиц́е сарадњу против ковида-19 са Светском здравственом организацијом и другим земљама и уложиће више напора како би помогла земљама у развоју да победе вирус”, рекао је Си.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар