Si Đinping održao govor na Boao forumu za Aziju

Kineski predsednik Si Đinping održao je govor putem video veze na uvodnoj plenarnoj sednici godišnje konferencije Boao foruma za Aziju. Ove godine se održava 20. jubilarno izdanje foruma, a kineski predsednik se u svom govoru osvrnuo na nekoliko važnih tema.

Svijet 20.04.2021 | 11:21
Si Đinping održao govor na Boao forumu za Aziju

Si Đinping je naveo da se ove godine Boao forum održava u "veoma posebnim okolnostima".
Govoreći o napretku i razvoju Kine, Si je istakao da je Kina postigla napredak i razvoj radeći zajedno sa ostatkom Azije i sveta. “Kina je, kao važan član azijske porodice, produbljivala reforme i otvarala se, dok je istovremeno promovisala regionalnu saradnju”, naglasio je kineski predsednik.

Si Đinping se osvrnuo i na principe jednakosti, uzajamnog poštovanja i uzajamnog poverenja za koje je rekao da moraju biti na prvom mestu i u središtu odnosa između država.

„Moramo zagovarati mir, razvoj, pravičnost, pravdu, demokratiju i slobodu, što su sve zajedničke vrednosti čovečanstva, i moramo podstaći razmenu i uzajamno učenje među civilizacijama da bismo promovisali napredak ljudske civilizacije“, ocenio je predsednik Si.

On se dotakao i trenutno aktelne saradnje vezano za vakcine protiv kovida-19 i pozvao na ulaganje napora u jačanje međunarodne saradnje u oblasti istraživanja i razvoja, ali i u proizvodnji i distribuciji vakcina u borbi protiv kovida-19.
Kineski predsednik je u svom govoru na otvaranju plenarnog zasedanja Boao foruma za Aziju ponovio stav Kine da treba uložiti napore kako bi se osiguralo da svi u svetu treba da imaju jednak pristup vakcinama.

“Kina će poštovati svoju obavezu da vakcine učini globalnim javnim dobrom, nastaviće saradnju protiv kovida-19 sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i drugim zemljama i uložiće više napora kako bi pomogla zemljama u razvoju da pobede virus”, rekao je Si.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar