Приједор: Истрага против директора и начелнице ХЕС-а

Окружно јавно Тужилаштво у Приједору донијело је наредбу о спровођењу истраге против вршиоца дужности приједорског Дома здравља и начелника Хигијенско епидемиолошке службе због случаја ‘’пропалих вакцина“. Утврђено је, каже главни тужилац, да Слободан Јавор и Милица Отковић нису поступили према здравственим прописима у вријеме пандемије.

Република Српска 19.04.2021 | 15:51
Приједор: Истрага против директора и начелнице ХЕС-а

Окружно јавно тужилаштво у Приједору отворило је званичну истрагу против Слободана Јавора, вршиоца дужности директора Дома здравља у Приједору и Милице Отковић, начелнице ХЕС-а ДЗ, потврђено је у Тужилаштву. Против наведених лица отворена је истрага због пропадања 1.300 доза вакцине.

Ријеч је о кривичним дјелима несавјестан рад у служби и непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

„Тужилаштво је формирало предмет и ушло у провјере да утврди чињенично стање шта се то десило у Дому здравља везано за неведене вакцине. Након тих провјера , утврдили смо одређене пропусте одговорних лица и тужилаштво је донијело наредбу о спровођењу истраге“, казала је Младен Митровић главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор.

"У приједорском Дому здравља пропало је 1342 дозе вакцине Спутњик Ве намјењене за ревакцинацију старијих лица од 65 година. Како је поручио вршилац дужности директора ове јавне установе Слободан Јавор кривац за пропадање вакцина је нестанак електричне енергије због чега је дошло до нарушавања хладног ланца. Он је након што су Инспектор крим полиције Републике Српске по налогу Окружног јавног тужилаштва обавили увиђај, понудио оставку. Уз нуђење оставке из моралних разлога, Јавор је поручио да се слично дешавало и раније са дјечијим вакцинама", изјавио је Слободан Јавор в.д. директора Дома здравља Приједор.

„Морам рећи да се ово десило од прилике прије неких годину дана када је тадашња скупштинска већина на челу са СНСД смијенила тадашњег директора ДЗ који је кадар ДНС. Тада је скупштинска већина на приједлог СНСД именовала новог директора. Желим нагласити да је тадашњи директор испред СНСД који је постављен и када је преузео дужност отприлике прошло је пар седмица, када се десила иста, или слична ситуација”, додао је Јавор.

У Приједору је због пропадања више од 1300 доза вакцина Спутњик Ве заустављена је ревакцинација становништа старијег од 65 година.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Марко

19.04.2021 14:37

Јавор би био и директор Топлане ако би му неко понудио, био би и директор нуклеарке - науцице млади СНСД кадар посао успут. Какав је то систем у коме докторицу примаријуса мозе замијенити младиц, који је имао јединице у средњој сколи и који је заврсио сумњиви непризнати факултет у Новом Саду? Зар је могуце да СНСД Приједор нема доктора у свом саставу, који мозе обављати функцију директора Дома здравља, него су ставили неодговорну особу? И након пар дана све це се заборавити и залагањем Додика дјецак це остати у фотељи, а заборавни градјани це заборавити све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаклени факултет

19.04.2021 18:31

ДЗ Пале, ДЗ Истоцно Сарајево, болница Србија, Регионални центар И.Сарајево Института.... већина директора завршила стаклене факултете....

Name

Муфтка

19.04.2021 14:43

А шта је са електродистрибуцијом Приједор, што нису најавили прекид ел. енергије. Ујео вук магарца. Значи медицински радник треба бити видовњак да зна када неће бити струје. Ако је толико требало чувати вакцине што Град Приједор није донирао агрегат када они нису били у могућности да сами купе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Муфтка

19.04.2021 16:55

Ако вам није познато. Дом здравља има агрегата у томе и јесте проблем. На мјесто директора постављено нестручно лице јер СНСД у својим редовима у ПД нема таквог кадра.

Name

кос

19.04.2021 18:04

Е они су тек прича за себе. Чисти непотизам

Name

Има лијека

20.04.2021 12:27

Нема друге већ за директора Дома здравља поставити електричара. Па макар и полуквалификованог, ако су КВ и ВК збрисали на запад или сјевер. Па макар био и из Козарца. Догорило. Нећеш друкчије напон стабилизовати и уједначити.

Name

Филип

19.04.2021 15:01

Дакле, Јавор се вади да су му то радници ДЗ, лојални бившој директорици, подметнули. И да је тако било и прошли пут кад је за директора дошао кадар СНСДа. Занимљиво мада не вјерујем да би се ико од радника ДЗ тако играо са људским животима, а ако јесте онда је то монструозан чин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган МД

19.04.2021 15:48

Нема оправдања за директора дома здравља, само робија.. бар данас има милион начина да се све мјере предузму. Друга је ствар сто је он страначки ту залутао, па сад нека плати цех..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

19.04.2021 16:47

Слусај Јавор та прица би ти мозда и могла проци прије Па видис да је Миле љут на све око себе Тако да се не надас да би му неко смио прици и питати га да ти се некако изадје у сусрет а и сви остали се боре за себе да њихово име не додје до Милиних усију Идес брале низ воду На теби се ломе кола Најгоре од тога свега је сто то и све остало слицно сто се буде десавало не мозе Мили помоци

ОДГОВОРИТЕ