Prijedor: Istraga protiv direktora i načelnice HES-a

Okružno javno Tužilaštvo u Prijedoru donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv vršioca dužnosti prijedorskog Doma zdravlja i načelnika Higijensko epidemiološke službe zbog slučaja ‘’propalih vakcina“. Utvrđeno je, kaže glavni tužilac, da Slobodan Javor i Milica Otković nisu postupili prema zdravstvenim propisima u vrijeme pandemije.

Republika Srpska 19.04.2021 | 15:51
Prijedor: Istraga protiv direktora i načelnice HES-a

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru otvorilo je zvaničnu istragu protiv Slobodana Javora, vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja u Prijedoru i Milice Otković, načelnice HES-a DZ, potvrđeno je u Tužilaštvu. Protiv navedenih lica otvorena je istraga zbog propadanja 1.300 doza vakcine.

Riječ je o krivičnim djelima nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

„Tužilaštvo je formiralo predmet i ušlo u provjere da utvrdi činjenično stanje šta se to desilo u Domu zdravlja vezano za nevedene vakcine. Nakon tih provjera , utvrdili smo određene propuste odgovornih lica i tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage“, kazala je Mladen Mitrović glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

"U prijedorskom Domu zdravlja propalo je 1342 doze vakcine Sputnjik Ve namjenjene za revakcinaciju starijih lica od 65 godina. Kako je poručio vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove Slobodan Javor krivac za propadanje vakcina je nestanak električne energije zbog čega je došlo do narušavanja hladnog lanca. On je nakon što su Inspektor krim policije Republike Srpske po nalogu Okružnog javnog tužilaštva obavili uviđaj, ponudio ostavku. Uz nuđenje ostavke iz moralnih razloga, Javor je poručio da se slično dešavalo i ranije sa dječijim vakcinama", izjavio je Slobodan Javor v.d. direktora Doma zdravlja Prijedor.

„Moram reći da se ovo desilo od prilike prije nekih godinu dana kada je tadašnja skupštinska većina na čelu sa SNSD smijenila tadašnjeg direktora DZ koji je kadar DNS. Tada je skupštinska većina na prijedlog SNSD imenovala novog direktora. Želim naglasiti da je tadašnji direktor ispred SNSD koji je postavljen i kada je preuzeo dužnost otprilike prošlo je par sedmica, kada se desila ista, ili slična situacija”, dodao je Javor.

U Prijedoru je zbog propadanja više od 1300 doza vakcina Sputnjik Ve zaustavljena je revakcinacija stanovništa starijeg od 65 godina.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Marko

19.04.2021 14:37

Javor bi bio i direktor Toplane ako bi mu neko ponudio, bio bi i direktor nuklearke - naucice mladi SNSD kadar posao usput. Kakav je to sistem u kome doktoricu primarijusa moze zamijeniti mladic, koji je imao jedinice u srednjoj skoli i koji je zavrsio sumnjivi nepriznati fakultet u Novom Sadu? Zar je moguce da SNSD Prijedor nema doktora u svom sastavu, koji moze obavljati funkciju direktora Doma zdravlja, nego su stavili neodgovornu osobu? I nakon par dana sve ce se zaboraviti i zalaganjem Dodika djecak ce ostati u fotelji, a zaboravni gradjani ce zaboraviti sve.

ODGOVORITE
Name

Stakleni fakultet

19.04.2021 18:31

DZ Pale, DZ Istocno Sarajevo, bolnica Srbija, Regionalni centar I.Sarajevo Instituta.... većina direktora završila staklene fakultete....

Name

Muftka

19.04.2021 14:43

A šta je sa elektrodistribucijom Prijedor, što nisu najavili prekid el. energije. Ujeo vuk magarca. Znači medicinski radnik treba biti vidovnjak da zna kada neće biti struje. Ako je toliko trebalo čuvati vakcine što Grad Prijedor nije donirao agregat kada oni nisu bili u mogućnosti da sami kupe.

ODGOVORITE
Name

Re Muftka

19.04.2021 16:55

Ako vam nije poznato. Dom zdravlja ima agregata u tome i jeste problem. Na mjesto direktora postavljeno nestručno lice jer SNSD u svojim redovima u PD nema takvog kadra.

Name

kos

19.04.2021 18:04

E oni su tek priča za sebe. Čisti nepotizam

Name

Ima lijeka

20.04.2021 12:27

Nema druge već za direktora Doma zdravlja postaviti električara. Pa makar i polukvalifikovanog, ako su KV i VK zbrisali na zapad ili sjever. Pa makar bio i iz Kozarca. Dogorilo. Nećeš drukčije napon stabilizovati i ujednačiti.

Name

Filip

19.04.2021 15:01

Dakle, Javor se vadi da su mu to radnici DZ, lojalni bivšoj direktorici, podmetnuli. I da je tako bilo i prošli put kad je za direktora došao kadar SNSDa. Zanimljivo mada ne vjerujem da bi se iko od radnika DZ tako igrao sa ljudskim životima, a ako jeste onda je to monstruozan čin.

ODGOVORITE
Name

Dragan MD

19.04.2021 15:48

Nema opravdanja za direktora doma zdravlja, samo robija.. bar danas ima milion načina da se sve mjere preduzmu. Druga je stvar sto je on stranački tu zalutao, pa sad neka plati ceh..

ODGOVORITE
Name

MENAGER

19.04.2021 16:47

Slusaj Javor ta prica bi ti mozda i mogla proci prije Pa vidis da je Mile ljut na sve oko sebe Tako da se ne nadas da bi mu neko smio prici i pitati ga da ti se nekako izadje u susret a i svi ostali se bore za sebe da njihovo ime ne dodje do Milinih usiju Ides brale niz vodu Na tebi se lome kola Najgore od toga svega je sto to i sve ostalo slicno sto se bude desavalo ne moze Mili pomoci

ODGOVORITE