Суд опет пресудио: Влада незаконито смијенила Симића

Влада Републике Српске на челу са предсједником Владе Радованом Вишковићем покушала је на све начине да смијени директора Републичке управе за игре на срећу Младена Симића, а у образложењу пресуде Окружног суда у Бањалуци којим је поништено посљедње рјешење Владе и уважена тужба Симића, стоји да се у овом случају ради о вишеструком тешком кршењу прописа и законских норми. 

Република Српска 19.04.2021 | 15:39
Суд опет пресудио: Влада незаконито смијенила Симића

Наиме, у првом рјешењу о смјени Симића, Влада Републике Српске, као образложење, навела је да је он разријешен на сопствени захтјев, што је Симић оспорио, а суд уважио.

Влада није доказала да је Симић тражио разрјешење, из разлога што се то није ни десило, па је поступак поновљен.

Подсјетимо, Младен Симић је незаконитом одлуком Владе Српске први пут смијењен са позиције директора Управе почетком 2019. године.

Након што је по Симицевој тужби, Окружни суд Бањалука почетком 2020. године поништио незаконито рјешење Владе Републике Српске, након вишемјесечног чекања  на поступање по наведеној пресуди, Влада Српске 2. априла прошле године поново је именовала Симића за директора Републичке управе за игре на срећу.

Без обзира на поновно именовање и чињеницу да није поново преузео дужност, Симић је већ на сљедећој сједници Владе поново незаконито разријешен са наведене дужности.

Оваквим поступањем предсједник Владе РС, Вишковић  је суду и цијелој јавности послао отворену поруку да су он и Влада РС изнад закона и да им судске одлуке ниста не значе. 

Влада Српске је након поништавања првог рјешења донијела ново рјешење у којем се умјесто образложења акта о разрјешењу, позива на законско овлашетење Владе да разрјешава и поставља државне службенике.

Законско овлашетење Владе да може да поставља и разрјешава државне службенике на руководећим пословима није оспорено, али је оспорено да се исти постављају и разрјешују мимо законских норми и критеријума и то директним кршењем закона, у овом случају Закона о државним службеницима. 

Смјењујући Симића у журби, у Влади Српске су "заборавили" да испоштују основне одредбе Закона о општем управном поступку те су поново донијели незаконит и неправилан акт, који је суд једноставно морао да поништи и да пресуди у корист тужитеља, тако да су неспособност и немијешање у свој посао, који су обиљежили мандат владе Радована Вишковића, сада потврђени и на суду.

Аљкавост и непознавање основних прописа и законских рјешења, као и вјеровање да закони за њих не важе, Вишковића и министре неће коштати ништа, док ће грађани из буџета намирити трошкове управног спора, али чињеница је да неспособност премијера и министара грађане Српске свакодневно кошта много више. 

Битно је напоменути и да је позадина разрјешења као и обично партијско - политичка, те да је Симићево разрјешење резултат унутарпартијских сукоба између функционера ДЕМОСа из Зворника и Бијељине.

Када је у питању партијски "плијен" у виду директорских мјеста јавних институција, сви закони и прописи падају у воду, али је алармантно да је у читав тај процес до грла увучена Влада Републике Српске, која јавно крши законе да би се испоштовали локални страначки интереси.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

д

19.04.2021 13:42

Млад си човјек, али са овим безвезњаковићима тјерај до пензије. Издржи, незнају они по закону дати откас. Сретно није ти ни мала плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.04.2021 17:21

Троскове судјења и плате,нека плати неспособни диспецер.

Name

Перо

19.04.2021 13:57

И сад ми треба да залимо овог ухљеба који не ради 2 године, а добија паре са каматом. Оа како досла фотеља, тако и отисла родјаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

19.04.2021 14:56

Е мој паметни Перо, ништа не разумијеш. Не треба жалити никога, поента је у незаконитом раду Владе, односно премијера и министара за који нико неће одговарати а штету ће претрпити буџет РС. Да је и овај Симић ухљеб, можда и јесте, али то не оправдава незаконито поступање!

Name

И

19.04.2021 13:59

Да ли ико из секте може навести један, само један примјер у демократском друштву да влада може да крши законе без икаквих последица а истовремено од својих грађана тражи да поштују закон.Они ће своје ухљебити па макар морали да прекрше све законе и прописе .Они и њихови полтрони,увлакачи,папци и остали подобни неспособњаковићи су одавно "изнад" закона а закон важи за обичне смртнике,који нису њихови сљедбеници и истомишљеници.Сваки пут када обичан смртник помисли да смо дотакли дно схвати да је дно дна тако близу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.04.2021 14:08

Ријетко добар човјек, електро инжерењер, али Младене изгледа такви не требају овој власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

19.04.2021 14:20

Е ово је нешто ново а мислио сам да живим у нај уређенијем друштву на планети Земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСИПНИЦИ

19.04.2021 15:11

САД ТРЕБА ТУЗИТИ РАДОВАНА ВИСКОВИЦА ДА НАМИРИ МАТЕРИЈАЛНУ СТЕТУ,А НЕ ДА СЕ ПЛАЦАЈУ ПРЕСУДЕ ОД НАРОДНИХ ПАРА.ДОК СЕ НЕ ПОЦНЕ ИН ЈАЗЊАВАТИ,ДОТКЕ ЦЕ ВЛАДА ЗАОБИЛАЗИТИ СУДСКЕ ПРЕСУДЕ.

Name

Радоми

19.04.2021 14:23

Багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.04.2021 15:29

Како тек начелник Шамца дијели отказе,ови су мила мајка.Све могуће разлоге измисли само да шутне кога год може од опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2021 18:10

Доста сте и били запослени. Иде смјена.

Name

Идеално

19.04.2021 18:16

А ови твоји то не раде гдје год стигну?

Name

а засто...

20.04.2021 05:41

...се њихове играрије по судовима плацају из будзета?Мало ли је сто су им дате астрономске плате из тог истог будзета,нека господа судске троскове плаца из свог дзепа па це поцети размисљати својом главом.Овако млате и са законом и са народним парама .Кад могу градјани све измиривати из свог дзепа,од позива полиције на увидјај приликом саобрацајке,преко свих могуцих судских спорова,засто би господа са 7-8 пута вецим примањима била постедјена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

20.04.2021 11:26

ШТА ТО ВРИЈЕДИ КАД ВЛАДАЈУЋЕ СЕКТА НЕ ПРИТЗНАЈЕ ПРАВОСУЂЕ РС-а И БиХ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа ни с чим

20.04.2021 12:47

Хоће ли икад ико из ове управе заглавиити затвора..??!! Толике су пљачке, штеле, рекет, отимање, мицање и намицање, да је то за не повјеровати. Легло тешког криминала.

ОДГОВОРИТЕ