Sud opet presudio: Vlada nezakonito smijenila Simića

Vlada Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem pokušala je na sve načine da smijeni direktora Republičke uprave za igre na sreću Mladena Simića, a u obrazloženju presude Okružnog suda u Banjaluci kojim je poništeno posljednje rješenje Vlade i uvažena tužba Simića, stoji da se u ovom slučaju radi o višestrukom teškom kršenju propisa i zakonskih normi. 

Republika Srpska 19.04.2021 | 15:39
Sud opet presudio: Vlada nezakonito smijenila Simića

Naime, u prvom rješenju o smjeni Simića, Vlada Republike Srpske, kao obrazloženje, navela je da je on razriješen na sopstveni zahtjev, što je Simić osporio, a sud uvažio.

Vlada nije dokazala da je Simić tražio razrješenje, iz razloga što se to nije ni desilo, pa je postupak ponovljen.

Podsjetimo, Mladen Simić je nezakonitom odlukom Vlade Srpske prvi put smijenjen sa pozicije direktora Uprave početkom 2019. godine.

Nakon što je po Simicevoj tužbi, Okružni sud Banjaluka početkom 2020. godine poništio nezakonito rješenje Vlade Republike Srpske, nakon višemjesečnog čekanja  na postupanje po navedenoj presudi, Vlada Srpske 2. aprila prošle godine ponovo je imenovala Simića za direktora Republičke uprave za igre na sreću.

Bez obzira na ponovno imenovanje i činjenicu da nije ponovo preuzeo dužnost, Simić je već na sljedećoj sjednici Vlade ponovo nezakonito razriješen sa navedene dužnosti.

Ovakvim postupanjem predsjednik Vlade RS, Višković  je sudu i cijeloj javnosti poslao otvorenu poruku da su on i Vlada RS iznad zakona i da im sudske odluke nista ne znače. 

Vlada Srpske je nakon poništavanja prvog rješenja donijela novo rješenje u kojem se umjesto obrazloženja akta o razrješenju, poziva na zakonsko ovlašetenje Vlade da razrješava i postavlja državne službenike.

Zakonsko ovlašetenje Vlade da može da postavlja i razrješava državne službenike na rukovodećim poslovima nije osporeno, ali je osporeno da se isti postavljaju i razrješuju mimo zakonskih normi i kriterijuma i to direktnim kršenjem zakona, u ovom slučaju Zakona o državnim službenicima. 

Smjenjujući Simića u žurbi, u Vladi Srpske su "zaboravili" da ispoštuju osnovne odredbe Zakona o opštem upravnom postupku te su ponovo donijeli nezakonit i nepravilan akt, koji je sud jednostavno morao da poništi i da presudi u korist tužitelja, tako da su nesposobnost i nemiješanje u svoj posao, koji su obilježili mandat vlade Radovana Viškovića, sada potvrđeni i na sudu.

Aljkavost i nepoznavanje osnovnih propisa i zakonskih rješenja, kao i vjerovanje da zakoni za njih ne važe, Viškovića i ministre neće koštati ništa, dok će građani iz budžeta namiriti troškove upravnog spora, ali činjenica je da nesposobnost premijera i ministara građane Srpske svakodnevno košta mnogo više. 

Bitno je napomenuti i da je pozadina razrješenja kao i obično partijsko - politička, te da je Simićevo razrješenje rezultat unutarpartijskih sukoba između funkcionera DEMOSa iz Zvornika i Bijeljine.

Kada je u pitanju partijski "plijen" u vidu direktorskih mjesta javnih institucija, svi zakoni i propisi padaju u vodu, ali je alarmantno da je u čitav taj proces do grla uvučena Vlada Republike Srpske, koja javno krši zakone da bi se ispoštovali lokalni stranački interesi.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

d

19.04.2021 13:42

Mlad si čovjek, ali sa ovim bezveznjakovićima tjeraj do penzije. Izdrži, neznaju oni po zakonu dati otkas. Sretno nije ti ni mala plata.

ODGOVORITE
Name

Borac

19.04.2021 17:21

Troskove sudjenja i plate,neka plati nesposobni dispecer.

Name

Pero

19.04.2021 13:57

I sad mi treba da zalimo ovog uhljeba koji ne radi 2 godine, a dobija pare sa kamatom. Oa kako dosla fotelja, tako i otisla rodjace

ODGOVORITE
Name

Mare

19.04.2021 14:56

E moj pametni Pero, ništa ne razumiješ. Ne treba žaliti nikoga, poenta je u nezakonitom radu Vlade, odnosno premijera i ministara za koji niko neće odgovarati a štetu će pretrpiti budžet RS. Da je i ovaj Simić uhljeb, možda i jeste, ali to ne opravdava nezakonito postupanje!

Name

I

19.04.2021 13:59

Da li iko iz sekte može navesti jedan, samo jedan primjer u demokratskom društvu da vlada može da krši zakone bez ikakvih posledica a istovremeno od svojih građana traži da poštuju zakon.Oni će svoje uhljebiti pa makar morali da prekrše sve zakone i propise .Oni i njihovi poltroni,uvlakači,papci i ostali podobni nesposobnjakovići su odavno "iznad" zakona a zakon važi za obične smrtnike,koji nisu njihovi sljedbenici i istomišljenici.Svaki put kada običan smrtnik pomisli da smo dotakli dno shvati da je dno dna tako blizu.

ODGOVORITE
Name

BL

19.04.2021 14:08

Rijetko dobar čovjek, elektro inžerenjer, ali Mladene izgleda takvi ne trebaju ovoj vlasti.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

19.04.2021 14:20

E ovo je nešto novo a mislio sam da živim u naj uređenijem društvu na planeti Zemlja

ODGOVORITE
Name

RASIPNICI

19.04.2021 15:11

SAD TREBA TUZITI RADOVANA VISKOVICA DA NAMIRI MATERIJALNU STETU,A NE DA SE PLACAJU PRESUDE OD NARODNIH PARA.DOK SE NE POCNE IN JAZNJAVATI,DOTKE CE VLADA ZAOBILAZITI SUDSKE PRESUDE.

Name

Radomi

19.04.2021 14:23

Bagra

ODGOVORITE
Name

Goran

19.04.2021 15:29

Kako tek načelnik Šamca dijeli otkaze,ovi su mila majka.Sve moguće razloge izmisli samo da šutne koga god može od opozicije.

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2021 18:10

Dosta ste i bili zaposleni. Ide smjena.

Name

Idealno

19.04.2021 18:16

A ovi tvoji to ne rade gdje god stignu?

Name

a zasto...

20.04.2021 05:41

...se njihove igrarije po sudovima placaju iz budzeta?Malo li je sto su im date astronomske plate iz tog istog budzeta,neka gospoda sudske troskove placa iz svog dzepa pa ce poceti razmisljati svojom glavom.Ovako mlate i sa zakonom i sa narodnim parama .Kad mogu gradjani sve izmirivati iz svog dzepa,od poziva policije na uvidjaj prilikom saobracajke,preko svih mogucih sudskih sporova,zasto bi gospoda sa 7-8 puta vecim primanjima bila postedjena?

ODGOVORITE
Name

MILORAD

20.04.2021 11:26

ŠTA TO VRIJEDI KAD VLADAJUĆE SEKTA NE PRITZNAJE PRAVOSUĐE RS-a I BiH !!!

ODGOVORITE
Name

Ništa ni s čim

20.04.2021 12:47

Hoće li ikad iko iz ove uprave zaglaviiti zatvora..??!! Tolike su pljačke, štele, reket, otimanje, micanje i namicanje, da je to za ne povjerovati. Leglo teškog kriminala.

ODGOVORITE