"Нисам сигуран да би сви у НАТО-у подржали БиХ"

Чланови Комисије Босне и Херцеговине за сарадњу с НАТО-ом разматраће на сједници у понедјељак, 19. априла, преднацрт документа Програм реформи за 2021. годину, потврдио је то у разговору за Фену замјеник министра спољних послова Босне и Херцеговине и предсједавајући Комисије формиране средином марта, Јосип Бркић.

Босна и Херцеговина 18.04.2021 | 16:39
"Нисам сигуран да би сви у НАТО-у подржали БиХ"

На формирање те комисије чекало се годину и по дана након што је формиран садашњи сазив Савјета министара БиХ у децембру 2019. године, а она представља институционални оквир БиХ наставка сарадње са Сјеверноатлантским савезом (НАТО).

Комисију сачињава 21 члан који су представници институција БиХ из три конститутивна народа, а све одлуке унутар Комисије требале би се доносити на темељу консензуса како би требао бити и донесен документ који представља правни оквир за сарадњу с НАТО-ом - Програм реформи.

Будући да Програм реформи представља планове државе за једну календарску годину, чланови Комисије у понедјељак ће сагледати, наглашава Бркић, шта су то контрибуције институција како би се добила прва радна верзија тог документа, а након што Комисија одобри документ он ће бити прослијеђен Савјету министара.

Говорећи о путу БиХ ка чланству у НАТО-у, Бркић је подсјетио да су два од три директна сусједа БиХ пуноправне чланице НАТО-а (Хрватска и Црна Гора) док се Србија властитом одлуком одредила за војну неутралност, али и дубоку сарадњу с НАТО-ом.

- Ако погледамо даље види се да цијели простор југоисточне Европе заправо чине земље чланице НАТО-а. Веома је важно да НАТО никада од БиХ није ултимативно тражио у контексту промјене статуса него је наглашавано да ће се поштовати оно што се унутар БиХ договори - подвукао је Бркић.

Стога је БиХ тренутно у процесу сарадње с НАТО-ом, а годишњи извјештаји односно Програм реформи се доставља у Брисел те постоји динамика односа на политичком плану, док с војне стране БиХ учествује у НАТО вођеним мисијама у Афганистану за шта је добила све похвале.

- Када ће БиХ постати чланица НАТО-а и хоће ли уопће питање које је пред нама и вјероватно ће га донијети нека нова гарнитура политичара. У овом тренутку је важно не затровати простор сарадње који постоји између БиХ и НАТО-а беспотребним јаловим причама - подвукао је.

Такође, Бркић је подсјетио да чланство у НАТО-у није само питање воље државе БиХ него постоји потреба да о томе одлучи 30 држава чланица НАТО-а које требају дати одговор да ли су спремне примити БиХ или нису, а Бркић није сигуран да би данас све државе потврдно одговориле.

Такође је подсјетио да су у складу са Стратегијом апољне политике БиХ која је дефинисана 2018. године чланство у Европској унији и НАТО-у спољноополитички циљеви БиХ, а он каже да нема дилему о пуноправном чланству у БиХ у НАТО-у, ни он ни странка коју представља (Хрватска демократска заједница - ХДЗ).

- Поента је да требамо доћи до одлуке о томе на темељу консензуса унутар БиХ да постоји сарадња и да она не буде блокирана или на маргини спољнополитичких приоритета БиХ. Због тога је потребно наставити однос БиХ и НАТО-а какав је могућ - додао је.

Каже и да разумије другачије погледе на чланство, али такви ставови се морају помирити да би се наставила сарадња са Сјеверноатлантским савезом.

Осврнуо се на глобалне утицаје на БиХ када је у питању њен однос с тим војно-политичким савезом истичући да ће сви они који су искрени пријатељи БиХ поштовати одлуке тијела и институција БиХ које су донесене првенствено на темељу консензуса.

- Формирање Комисије и слање Програма реформе 2020. године у Брисел је консензусом донијета одлука Савјета министара те ће искрен и прави пријатељ подржати оно што се унутар БиХ договори. На крају на то нас позивају сви и наглашавају да нико неће доћи са стране и наметнути нешто него је потребан дугорочан и одржив договор унутар БиХ - појаснио је Бркић.

За њега, стога, није новина што се Руска Федерација противи политици проширења НАТО-а, али поштовати одлуке бх. институција и суверену вољу њених грађана је темељ односа, а однос БиХ с било којом трећом земљом не спречава бх. пут ка ЕУ и НАТО-у.

- Руска Федерација је јако важан енергетски партнер БиХ, као и у нашој завршној фази преговара чланства БиХ у Свјетској трговинској организацији, али је и важно тржиште за извоз бх. производа. Морамо водити рачуна о томе шта је интерес БиХ и како њега сачувати у познатим глобалним позицијама - додао је.

Подсјетио је да различите државе имају различита промишљања о ЕУ и НАТО-у, јер унутар НАТО-а постоје државе које нису чланице ЕУ, а велики су пријатељи БиХ и подржавају је на НАТО путу, као што је Турска, док с друге стране унутар ЕУ постоје државе које нису чланице НАТО-а, као Аустрија.

Но, оно што им је заједничко је да Европска унија и НАТО промовишу систем вриједности за које у БиХ постоји увјерење да требају бити дубље укоријењене у бх. друштво, а то су слободе, демократија, развој људских права и цијели низ других вриједности.

- Оптимиста сам да политика отворених врата која се показала као позитивна политика НАТО-а, као и политика проширења ЕУ има своју перспективу. Подсјетићу да је прошле године у изазовном периоду Сјеверна Македонија постала чланицом НАТО-а - казао је Бркић.

Стога је изразио увјерење да ће политика отворених врата НАТО-а остати жива, да ће БиХ доћи до тренутка када ће се одлучивати о чланству и то на начин да ће сви они који требају о томе одлучивати бити питани за тај пренос дијела суверенитета било кроз референдум или парламент, јер су различите државе на различите начине о томе одлучивале.

Ипак, како је закључио у интервјуу за Фену, Бркић није сигуран да унутар НАТО-а, као ни унутар БиХ, у овом тренутку постоји консензус да би БиХ била прихваћена и примљена у пуноправно чланство у НАТО-у, али зато је важно наставити дијалог о томе.

(Фена)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Фарма Цурки & Цурана

18.04.2021 14:59

Само молим без прејудикције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

18.04.2021 18:16

Само се велики брат пита, остали плаћају оружје и шаљу војску гдје им се нареди!

Name

Портфолио

19.04.2021 05:40

Зна ли ико коме или цему слузи НАТО? Ко кога и од цега треба да застити, ха, ха..

Name

Тако

18.04.2021 15:09

Ти који неби подржали живе од кредита као и ми што значи да их непита нико ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО

19.04.2021 09:03

Твој сеф господине све цини та БИХ не удје у нато скупа са додиком,о цему ти прицас.

Name

Неле

18.04.2021 15:31

Па види и НАТО да у БиХ није нико нормалан, ста цемо им? Овдје треба прво похапсити владајуце главесине и онда покусати правити нормалну средину за зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Неле

18.04.2021 23:11

Не треба само владајуће, треба и опозицију, ништа бољи нису, а и сами су некада били власт. Дакле, све политичаре похапсити, довести поштене стручњаке да нас извуку из г...на, нема друге. И од свих политичара одузети имовину, па онда испитивати поријекло. Исто вриједи и за све оне који имају имовину већу од 500.000 КМ

Name

Џ

18.04.2021 15:46

Вријеме је да све сусједне земље се помире са тиме да је БиХ самостална држава , и као такву треба да је поштују као и њене одлуке за НАТО ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

18.04.2021 16:01

Да, обевезно да се упишемо у НАТО па да нас за коју годину пошаљу на источни фронт, као топовско месо против Руса, или у неку пустињу да мучимо неку још већу од нас сиротињу што нам ништа крива није и не зна за нас, или да још боље чекам неких пар милиона кинеза да преплива у Тајван.... само да би имали неко министарство и пар фотеља. Ми кад смо међусобно мирни, нама нема проблема... а ваше НАТО и друге савезе, без' мене палте'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.04.2021 16:22

Америка се пита и .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па,

18.04.2021 16:23

Прво референдум, онда Парламент..Тамо се свадјајте, па нека се онда у НАТО-У "свадјају" хоце ли нас или неце.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петријин Вијенац

18.04.2021 17:06

НАТО је злоцинацка организација!

Name

Прво Нато

18.04.2021 16:24

Па онда ЕУ цланство, да напокон и ми Срби, и задњи Србин увиди да борба око граница, прекрајање граница, не води ницему него само злу, јер у Европи све је насе, од Лондона па до Балтикум, од Скандинавије до средоземља. И да напокон постанемо демократско друство а не неко посткомунистицко са фабрикама лази који само о некој угрозености и наорузавању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад јос

18.04.2021 17:00

И демократизована Русија, против које слободан свијет ниста против нема и не зели да је распарца због неких природних богатстава како то њима њихов резим пропагира и исто о некој угрозености само да би дозивотно владао и они се богатили од тих природних богатстава док народ једва презивљава и трази утјеху у вотки, онда моземо да пјевамо и ону насу, "Србија до Токија".

Name

Рицардо

18.04.2021 17:04

Која утопија!

Name

18.04.2021 17:25

Прво ти лондон није у ЕУ,друго Скандинавија није комплетна у ЕУ,треће прво место заборави ,и ми се питамо

Name

Нисам бас сигуран

18.04.2021 17:46

Опет доживљавамо да се у БиХ натура једно рјесење које није за Србе. Опет паметовања и игнорисање Српског корпуса у БиХ. Све као сви смо ЗА а не спомиње се да су Срби ПРОТИВ. То сто издајници из СНСД у Сарајеву увијек гласају за не знаци да је народ у РС за. Они СНСД су дволицњаци јер једно се прича народу у РС и опозиција се представља да је издајник а видимо да у СА потписују све сто Бакир жели. Њима је фотеља сладја од свега и за њу ( фотељу) продаце и цијелу РС ако треба. Зато овај горе овако прича јер зна да са СНСД све може проћи. Секта слуша само миг водје и ништа друго их не занима јер као да нису Срби и као да нема народа у Српској који треба питати нешто. Већи издајника нема у БиХ од одродјених кадрова СНСД ( најновије Сребреница) и подвала Српским партијама тамо. Излазу све партије из РС а онда направе коалицију са СДА. Не знам само КАКО његове присталице све ово прогутају.

Name

Ја сам сигуран

18.04.2021 19:09

Да ми Срби ниста другацији нисмо од осталог свијета и од свих оних миграната који путују на Запад, јер ми смо тамо вец одавно, све сто у својој земљи немамо тамо смо насли, и не, Нато нам уопсте није проблем, тамо нам дјеца слузе војску и слицно. Да вам није Бнтв-а и мозда јос понеких критицких медија према резиму сви би ви буљили у Ртрс и клицали овом хускацком,коруптном и похлепном резиму.

Name

Ста је утопија,

18.04.2021 19:16

Србија ди Токија? Све остало не, ко би рекао да це Европа послије ww2 бити уједињена, слозна и демократска, и Нијемци одреци се нацизма, само полако, нит су сви Руси путињаре и комуњаре, има и код њих разумних умова, нит смо ми сви Слобине присталице. Мозда нецес ти али хоце твоја дјеца.

Name

Нострадамус

18.04.2021 17:02

Колико ја дуго писем да ови наси хулигани не одлуцују ниста нити их се ста пита.Када и дали цемо у Нато одлуцује Нато,а не Додик који стално глупом народу показује како је он неки супермен који нас цува од Натоа.Нато неце никада Србе да прими у Нато јер су лазови неискрени и подмукли.Муслимани такодје неце никада уци у Нато јер за њих терористи се у дзамијама славе као свети ратници.Хрвати це узети свој дио БиХ и они једино знају свој пут јер Хрватска је у Нато-у и иду уз своју дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.04.2021 18:13

БиХ им је потребна као треће око..А ако им је и потребна,баш ће питати некога хоће ли или не?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцо

18.04.2021 18:27

Ма да се гоните и ви и НАТО и Запад и Русија и нон пејперс...пустите нас мало да дисемо. Сваки дан неке тензије. Има ли гдје каква акција, да помогнемо некоме? Небитно које је вјере, само да цовјек или цовек, свеједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

18.04.2021 18:55

Шта каже НАТО, хоће ли ММФ дати кредит лоповима да нас купе за изборе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граница

19.04.2021 08:59

Нато граница це бити на дрини

ОДГОВОРИТЕ