"Nisam siguran da bi svi u NATO-u podržali BiH"

Članovi Komisije Bosne i Hercegovine za saradnju s NATO-om razmatraće na sjednici u ponedjeljak, 19. aprila, prednacrt dokumenta Program reformi za 2021. godinu, potvrdio je to u razgovoru za Fenu zamjenik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije formirane sredinom marta, Josip Brkić.

Bosna i Hercegovina 18.04.2021 | 16:39
"Nisam siguran da bi svi u NATO-u podržali BiH"

Na formiranje te komisije čekalo se godinu i po dana nakon što je formiran sadašnji saziv Savjeta ministara BiH u decembru 2019. godine, a ona predstavlja institucionalni okvir BiH nastavka saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO).

Komisiju sačinjava 21 član koji su predstavnici institucija BiH iz tri konstitutivna naroda, a sve odluke unutar Komisije trebale bi se donositi na temelju konsenzusa kako bi trebao biti i donesen dokument koji predstavlja pravni okvir za saradnju s NATO-om - Program reformi.

Budući da Program reformi predstavlja planove države za jednu kalendarsku godinu, članovi Komisije u ponedjeljak će sagledati, naglašava Brkić, šta su to kontribucije institucija kako bi se dobila prva radna verzija tog dokumenta, a nakon što Komisija odobri dokument on će biti proslijeđen Savjetu ministara.

Govoreći o putu BiH ka članstvu u NATO-u, Brkić je podsjetio da su dva od tri direktna susjeda BiH punopravne članice NATO-a (Hrvatska i Crna Gora) dok se Srbija vlastitom odlukom odredila za vojnu neutralnost, ali i duboku saradnju s NATO-om.

- Ako pogledamo dalje vidi se da cijeli prostor jugoistočne Evrope zapravo čine zemlje članice NATO-a. Veoma je važno da NATO nikada od BiH nije ultimativno tražio u kontekstu promjene statusa nego je naglašavano da će se poštovati ono što se unutar BiH dogovori - podvukao je Brkić.

Stoga je BiH trenutno u procesu saradnje s NATO-om, a godišnji izvještaji odnosno Program reformi se dostavlja u Brisel te postoji dinamika odnosa na političkom planu, dok s vojne strane BiH učestvuje u NATO vođenim misijama u Afganistanu za šta je dobila sve pohvale.

- Kada će BiH postati članica NATO-a i hoće li uopće pitanje koje je pred nama i vjerovatno će ga donijeti neka nova garnitura političara. U ovom trenutku je važno ne zatrovati prostor saradnje koji postoji između BiH i NATO-a bespotrebnim jalovim pričama - podvukao je.

Takođe, Brkić je podsjetio da članstvo u NATO-u nije samo pitanje volje države BiH nego postoji potreba da o tome odluči 30 država članica NATO-a koje trebaju dati odgovor da li su spremne primiti BiH ili nisu, a Brkić nije siguran da bi danas sve države potvrdno odgovorile.

Takođe je podsjetio da su u skladu sa Strategijom apoljne politike BiH koja je definisana 2018. godine članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u spoljnoopolitički ciljevi BiH, a on kaže da nema dilemu o punopravnom članstvu u BiH u NATO-u, ni on ni stranka koju predstavlja (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ).

- Poenta je da trebamo doći do odluke o tome na temelju konsenzusa unutar BiH da postoji saradnja i da ona ne bude blokirana ili na margini spoljnopolitičkih prioriteta BiH. Zbog toga je potrebno nastaviti odnos BiH i NATO-a kakav je moguć - dodao je.

Kaže i da razumije drugačije poglede na članstvo, ali takvi stavovi se moraju pomiriti da bi se nastavila saradnja sa Sjevernoatlantskim savezom.

Osvrnuo se na globalne uticaje na BiH kada je u pitanju njen odnos s tim vojno-političkim savezom ističući da će svi oni koji su iskreni prijatelji BiH poštovati odluke tijela i institucija BiH koje su donesene prvenstveno na temelju konsenzusa.

- Formiranje Komisije i slanje Programa reforme 2020. godine u Brisel je konsenzusom donijeta odluka Savjeta ministara te će iskren i pravi prijatelj podržati ono što se unutar BiH dogovori. Na kraju na to nas pozivaju svi i naglašavaju da niko neće doći sa strane i nametnuti nešto nego je potreban dugoročan i održiv dogovor unutar BiH - pojasnio je Brkić.

Za njega, stoga, nije novina što se Ruska Federacija protivi politici proširenja NATO-a, ali poštovati odluke bh. institucija i suverenu volju njenih građana je temelj odnosa, a odnos BiH s bilo kojom trećom zemljom ne sprečava bh. put ka EU i NATO-u.

- Ruska Federacija je jako važan energetski partner BiH, kao i u našoj završnoj fazi pregovara članstva BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ali je i važno tržište za izvoz bh. proizvoda. Moramo voditi računa o tome šta je interes BiH i kako njega sačuvati u poznatim globalnim pozicijama - dodao je.

Podsjetio je da različite države imaju različita promišljanja o EU i NATO-u, jer unutar NATO-a postoje države koje nisu članice EU, a veliki su prijatelji BiH i podržavaju je na NATO putu, kao što je Turska, dok s druge strane unutar EU postoje države koje nisu članice NATO-a, kao Austrija.

No, ono što im je zajedničko je da Evropska unija i NATO promovišu sistem vrijednosti za koje u BiH postoji uvjerenje da trebaju biti dublje ukorijenjene u bh. društvo, a to su slobode, demokratija, razvoj ljudskih prava i cijeli niz drugih vrijednosti.

- Optimista sam da politika otvorenih vrata koja se pokazala kao pozitivna politika NATO-a, kao i politika proširenja EU ima svoju perspektivu. Podsjetiću da je prošle godine u izazovnom periodu Sjeverna Makedonija postala članicom NATO-a - kazao je Brkić.

Stoga je izrazio uvjerenje da će politika otvorenih vrata NATO-a ostati živa, da će BiH doći do trenutka kada će se odlučivati o članstvu i to na način da će svi oni koji trebaju o tome odlučivati biti pitani za taj prenos dijela suvereniteta bilo kroz referendum ili parlament, jer su različite države na različite načine o tome odlučivale.

Ipak, kako je zaključio u intervjuu za Fenu, Brkić nije siguran da unutar NATO-a, kao ni unutar BiH, u ovom trenutku postoji konsenzus da bi BiH bila prihvaćena i primljena u punopravno članstvo u NATO-u, ali zato je važno nastaviti dijalog o tome.

(Fena)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Farma Curki & Curana

18.04.2021 14:59

Samo molim bez prejudikcije!

ODGOVORITE
Name

075

18.04.2021 18:16

Samo se veliki brat pita, ostali plaćaju oružje i šalju vojsku gdje im se naredi!

Name

Portfolio

19.04.2021 05:40

Zna li iko kome ili cemu sluzi NATO? Ko koga i od cega treba da zastiti, ha, ha..

Name

Tako

18.04.2021 15:09

Ti koji nebi podržali žive od kredita kao i mi što znači da ih nepita niko ništa

ODGOVORITE
Name

NATO

19.04.2021 09:03

Tvoj sef gospodine sve cini ta BIH ne udje u nato skupa sa dodikom,o cemu ti pricas.

Name

Nele

18.04.2021 15:31

Pa vidi i NATO da u BiH nije niko normalan, sta cemo im? Ovdje treba prvo pohapsiti vladajuce glavesine i onda pokusati praviti normalnu sredinu za zivot.

ODGOVORITE
Name

Re Nele

18.04.2021 23:11

Ne treba samo vladajuće, treba i opoziciju, ništa bolji nisu, a i sami su nekada bili vlast. Dakle, sve političare pohapsiti, dovesti poštene stručnjake da nas izvuku iz g...na, nema druge. I od svih političara oduzeti imovinu, pa onda ispitivati porijeklo. Isto vrijedi i za sve one koji imaju imovinu veću od 500.000 KM

Name

18.04.2021 15:46

Vrijeme je da sve susjedne zemlje se pomire sa time da je BiH samostalna država , i kao takvu treba da je poštuju kao i njene odluke za NATO ...

ODGOVORITE
Name

Munja

18.04.2021 16:01

Da, obevezno da se upišemo u NATO pa da nas za koju godinu pošalju na istočni front, kao topovsko meso protiv Rusa, ili u neku pustinju da mučimo neku još veću od nas sirotinju što nam ništa kriva nije i ne zna za nas, ili da još bolje čekam nekih par miliona kineza da prepliva u Tajvan.... samo da bi imali neko ministarstvo i par fotelja. Mi kad smo međusobno mirni, nama nema problema... a vaše NATO i druge saveze, bez' mene palte'.

ODGOVORITE
Name

BL

18.04.2021 16:22

Amerika se pita i .

ODGOVORITE
Name

Pa,

18.04.2021 16:23

Prvo referendum, onda Parlament..Tamo se svadjajte, pa neka se onda u NATO-U "svadjaju" hoce li nas ili nece.....

ODGOVORITE
Name

Petrijin Vijenac

18.04.2021 17:06

NATO je zlocinacka organizacija!

Name

Prvo Nato

18.04.2021 16:24

Pa onda EU clanstvo, da napokon i mi Srbi, i zadnji Srbin uvidi da borba oko granica, prekrajanje granica, ne vodi nicemu nego samo zlu, jer u Evropi sve je nase, od Londona pa do Baltikum, od Skandinavije do sredozemlja. I da napokon postanemo demokratsko drustvo a ne neko postkomunisticko sa fabrikama lazi koji samo o nekoj ugrozenosti i naoruzavanju.

ODGOVORITE
Name

Kad jos

18.04.2021 17:00

I demokratizovana Rusija, protiv koje slobodan svijet nista protiv nema i ne zeli da je rasparca zbog nekih prirodnih bogatstava kako to njima njihov rezim propagira i isto o nekoj ugrozenosti samo da bi dozivotno vladao i oni se bogatili od tih prirodnih bogatstava dok narod jedva prezivljava i trazi utjehu u votki, onda mozemo da pjevamo i onu nasu, "Srbija do Tokija".

Name

Ricardo

18.04.2021 17:04

Koja utopija!

Name

4d

18.04.2021 17:25

Prvo ti london nije u EU,drugo Skandinavija nije kompletna u EU,treće prvo mesto zaboravi ,i mi se pitamo

Name

Nisam bas siguran

18.04.2021 17:46

Opet doživljavamo da se u BiH natura jedno rjesenje koje nije za Srbe. Opet pametovanja i ignorisanje Srpskog korpusa u BiH. Sve kao svi smo ZA a ne spominje se da su Srbi PROTIV. To sto izdajnici iz SNSD u Sarajevu uvijek glasaju za ne znaci da je narod u RS za. Oni SNSD su dvolicnjaci jer jedno se priča narodu u RS i opozicija se predstavlja da je izdajnik a vidimo da u SA potpisuju sve sto Bakir želi. Njima je fotelja sladja od svega i za nju ( fotelju) prodace i cijelu RS ako treba. Zato ovaj gore ovako priča jer zna da sa SNSD sve može proći. Sekta sluša samo mig vodje i ništa drugo ih ne zanima jer kao da nisu Srbi i kao da nema naroda u Srpskoj koji treba pitati nešto. Veći izdajnika nema u BiH od odrodjenih kadrova SNSD ( najnovije Srebrenica) i podvala Srpskim partijama tamo. Izlazu sve partije iz RS a onda naprave koaliciju sa SDA. Ne znam samo KAKO njegove pristalice sve ovo progutaju.

Name

Ja sam siguran

18.04.2021 19:09

Da mi Srbi nista drugaciji nismo od ostalog svijeta i od svih onih migranata koji putuju na Zapad, jer mi smo tamo vec odavno, sve sto u svojoj zemlji nemamo tamo smo nasli, i ne, Nato nam uopste nije problem, tamo nam djeca sluze vojsku i slicno. Da vam nije Bntv-a i mozda jos ponekih kritickih medija prema rezimu svi bi vi buljili u Rtrs i klicali ovom huskackom,koruptnom i pohlepnom rezimu.

Name

Sta je utopija,

18.04.2021 19:16

Srbija di Tokija? Sve ostalo ne, ko bi rekao da ce Evropa poslije ww2 biti ujedinjena, slozna i demokratska, i Nijemci odreci se nacizma, samo polako, nit su svi Rusi putinjare i komunjare, ima i kod njih razumnih umova, nit smo mi svi Slobine pristalice. Mozda neces ti ali hoce tvoja djeca.

Name

Nostradamus

18.04.2021 17:02

Koliko ja dugo pisem da ovi nasi huligani ne odlucuju nista niti ih se sta pita.Kada i dali cemo u Nato odlucuje Nato,a ne Dodik koji stalno glupom narodu pokazuje kako je on neki supermen koji nas cuva od Natoa.Nato nece nikada Srbe da primi u Nato jer su lazovi neiskreni i podmukli.Muslimani takodje nece nikada uci u Nato jer za njih teroristi se u dzamijama slave kao sveti ratnici.Hrvati ce uzeti svoj dio BiH i oni jedino znaju svoj put jer Hrvatska je u Nato-u i idu uz svoju drzavu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.04.2021 18:13

BiH im je potrebna kao treće oko..A ako im je i potrebna,baš će pitati nekoga hoće li ili ne?!

ODGOVORITE
Name

Mrco

18.04.2021 18:27

Ma da se gonite i vi i NATO i Zapad i Rusija i non pejpers...pustite nas malo da disemo. Svaki dan neke tenzije. Ima li gdje kakva akcija, da pomognemo nekome? Nebitno koje je vjere, samo da covjek ili covek, svejedno

ODGOVORITE
Name

Komentator

18.04.2021 18:55

Šta kaže NATO, hoće li MMF dati kredit lopovima da nas kupe za izbore?

ODGOVORITE
Name

Granica

19.04.2021 08:59

Nato granica ce biti na drini

ODGOVORITE