Ситуација се споро побољшава, борба за животе дјеце

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да се из ванредне прешло у неповољну епидемијску ситуацију, али да то не важи за целу земљу. Наводи да има и деце која су у озбиљном стању.

Србија 18.04.2021 | 10:38
Ситуација се споро побољшава, борба за животе дјеце

Бранислав Тиодоровић је, гостујући на РТС-у, рекао да се ситуација не побољшава динамиком коју су очекивали.

"Из ванредне смо прошле у неповољну, која је једна нијанса. То не важи за целу земљу, као у Новом Пазару и око Новог Пазара. Имамо значајно смањење позитивних дијагностиковања нових случајева. Може се рећи да имамо мало смањење броја првих прегледа и да постоји смањење броја примљених у хоспитал. Још имамо висок број оних који фатално заврше. Најважније је контролисати радно активно становништво, а они који фатално заврше су старији хронични болесници", наводи Тиодоровић.

Има, напомиње, и деце која су у озбиљној ситуацији.

"Подаци говоре да су они под контролом, али да су у тешкој ситуацији. Ако се каже да су нека деца у Крагујевцу, Нишу, Београду на респиратору, онда то говори о њиховом стању", напомиње Тиодоровић.

На питање шта зна о стању четворогодишњег дечака који је на респиратору у Нишу и бебе у Крагујевцу, наводи да не зна ништа ново, сем да се педијатри боре за њихов живот.

"Ради се у оба случаја о стеченом обољењу. Та деца која имају предиспозиције, на њих се мора посебно пазити, а њихови родитељи треба да размишљају о томе да им се не донесе вирус и не направи још већи проблем него што га имају", истиче Тиодоровић.

Важно је заштитити децу и тинејџере

Деца, наводи, морају да пођу у школу, то је стварно прека потреба.

"Она је дошла и са стране педагога, психолога. Чак су и деца говорила једним добрим процентом да би ипак више желела да уче у школи, а да онлајн буде заступљен колико мора. Они ће ићи по систему који смо примењивали и који ће се надаље примењивати", каже Тиодоровић.

Према његовим речима, врше се озбиљна испитивања вакцинације код деце.

"Млађи од 18, односно 16 година не могу да се вакцинишу, а врло је важно заштитити их. Присутна су велика испитивања, па 'Фајзер' то ради са децом од 7 до 15 година, можда ће до краја године да се испостави да деца могу да приме ту вакцину. Ту ситуацију смо имали са грипом, додуше истраживање је много дуже трајало. Али, се са узраста од 15 спустило на седам година, па се сада зна да против грипа са предлогом педијатра могу да се вакцинишу и деца изнад шест месеци", каже Тиодоровић.

Данас и сутра сви они грађани који нису пријављени, могу да се вакцинишу "Фајзеровом" вакцином у централном објекту Дома здравља, а сутра у хали "Чаир" и Нишкој Бањи.

(РТС)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Влад Тепеш

18.04.2021 09:23

Јој само када чујем ријеч Фајзер, већ ми нека мука. Бљак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2021 11:11

Занимљиво је да ниједан политичар не доби и не оде од короне, а неће ни њихова дјеца имати вирус. Шта би од приче да дјеца не могу бити жртве овог сирува? Или се жури да се и они шприцају, па се гура прича о жртвама?

Name

Добој

18.04.2021 23:00

Ала је овај лик лазовцина и дјубре!

Name

Бивши посланик

18.04.2021 10:18

Прво, да спасимо наше баке и деке, само њих корона напафа, онда поче прича да корона напада и мало млађе, онда оне у средњим годинама, онда младе, после дјецу, на крају и бебе. Да није мало много, успјели сте, свијет сте ставили под контролу свемогућег ока, на једном вакцином сте доказали да сте спасили свијет, сад вам треба друга, трећа, ускоро четврта вакцина. Зарадиће спасиоци хиљаде милијарди долара идућих година. Не тражим ништа од вас који сте ово све урадили, не тражим ништа од поданичких влада у свијеу и код нас, ништа не тражим, само кажем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

18.04.2021 10:55

Колико видим, ти си у најозбиљнијем стању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

18.04.2021 11:34

Нисам присталица вакцина и вакцинисања у случају ковида. Све иде "пребрзо". Непознаница и питања је превише а одговора премало. Вирус да постоји, постоји! Иако дјеца у већину случајева инфекције, немају никакве симптоме или они буду благи, велику и значајну улогу имају у преношењу вируса. Нпр. донијеће га из школе а да то неће ни знати. Сматрам да се прерано и лакомислено ушло у релаксирање мјера по питању школовања. Уколико крајем априла, почетком маја будемо опет имали ескалацију ситуације, то је то. Добро здравље свима желим и чувајте се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2021 14:49

А одкуд ти идеја да се у школама налази вирус???? И да школе служе да се се вирус тамо ШИРИ??? А по тржним центрима се не шири???? Купци не шире вирус по тржним центрима??? Купци не доносе вирус из тржних центара??? Ајд доста више с тим спинованим глупостима и небулозама...

Name

Марија

18.04.2021 15:38

Судећи по твом одговору, закључујем да ниси схтио/-ла ниједну ријеч из коментара који сам написала. Читатај поново или се суздржи од писања коментара који говоро о теби и више него што желиш!

Name

Цветана

19.04.2021 08:29

Господо, вашу децу шприцајте непровереним вакцинама. Надам се да ће родитељи знати одбранити децу.

ОДГОВОРИТЕ