Situacija se sporo poboljšava, borba za živote djece

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da se iz vanredne prešlo u nepovoljnu epidemijsku situaciju, ali da to ne važi za celu zemlju. Navodi da ima i dece koja su u ozbiljnom stanju.

Srbija 18.04.2021 | 10:38
Situacija se sporo poboljšava, borba za živote djece

Branislav Tiodorović je, gostujući na RTS-u, rekao da se situacija ne poboljšava dinamikom koju su očekivali.

"Iz vanredne smo prošle u nepovoljnu, koja je jedna nijansa. To ne važi za celu zemlju, kao u Novom Pazaru i oko Novog Pazara. Imamo značajno smanjenje pozitivnih dijagnostikovanja novih slučajeva. Može se reći da imamo malo smanjenje broja prvih pregleda i da postoji smanjenje broja primljenih u hospital. Još imamo visok broj onih koji fatalno završe. Najvažnije je kontrolisati radno aktivno stanovništvo, a oni koji fatalno završe su stariji hronični bolesnici", navodi Tiodorović.

Ima, napominje, i dece koja su u ozbiljnoj situaciji.

"Podaci govore da su oni pod kontrolom, ali da su u teškoj situaciji. Ako se kaže da su neka deca u Kragujevcu, Nišu, Beogradu na respiratoru, onda to govori o njihovom stanju", napominje Tiodorović.

Na pitanje šta zna o stanju četvorogodišnjeg dečaka koji je na respiratoru u Nišu i bebe u Kragujevcu, navodi da ne zna ništa novo, sem da se pedijatri bore za njihov život.

"Radi se u oba slučaja o stečenom oboljenju. Ta deca koja imaju predispozicije, na njih se mora posebno paziti, a njihovi roditelji treba da razmišljaju o tome da im se ne donese virus i ne napravi još veći problem nego što ga imaju", ističe Tiodorović.

Važno je zaštititi decu i tinejdžere

Deca, navodi, moraju da pođu u školu, to je stvarno preka potreba.

"Ona je došla i sa strane pedagoga, psihologa. Čak su i deca govorila jednim dobrim procentom da bi ipak više želela da uče u školi, a da onlajn bude zastupljen koliko mora. Oni će ići po sistemu koji smo primenjivali i koji će se nadalje primenjivati", kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima, vrše se ozbiljna ispitivanja vakcinacije kod dece.

"Mlađi od 18, odnosno 16 godina ne mogu da se vakcinišu, a vrlo je važno zaštititi ih. Prisutna su velika ispitivanja, pa 'Fajzer' to radi sa decom od 7 do 15 godina, možda će do kraja godine da se ispostavi da deca mogu da prime tu vakcinu. Tu situaciju smo imali sa gripom, doduše istraživanje je mnogo duže trajalo. Ali, se sa uzrasta od 15 spustilo na sedam godina, pa se sada zna da protiv gripa sa predlogom pedijatra mogu da se vakcinišu i deca iznad šest meseci", kaže Tiodorović.

Danas i sutra svi oni građani koji nisu prijavljeni, mogu da se vakcinišu "Fajzerovom" vakcinom u centralnom objektu Doma zdravlja, a sutra u hali "Čair" i Niškoj Banji.

(RTS)

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vlad Tepeš

18.04.2021 09:23

Joj samo kada čujem riječ Fajzer, već mi neka muka. Bljak

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2021 11:11

Zanimljivo je da nijedan političar ne dobi i ne ode od korone, a neće ni njihova djeca imati virus. Šta bi od priče da djeca ne mogu biti žrtve ovog siruva? Ili se žuri da se i oni špricaju, pa se gura priča o žrtvama?

Name

Doboj

18.04.2021 23:00

Ala je ovaj lik lazovcina i djubre!

Name

Бивши посланик

18.04.2021 10:18

Прво, да спасимо наше баке и деке, само њих корона напафа, онда поче прича да корона напада и мало млађе, онда оне у средњим годинама, онда младе, после дјецу, на крају и бебе. Да није мало много, успјели сте, свијет сте ставили под контролу свемогућег ока, на једном вакцином сте доказали да сте спасили свијет, сад вам треба друга, трећа, ускоро четврта вакцина. Зарадиће спасиоци хиљаде милијарди долара идућих година. Не тражим ништа од вас који сте ово све урадили, не тражим ништа од поданичких влада у свијеу и код нас, ништа не тражим, само кажем.

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

18.04.2021 10:55

Koliko vidim, ti si u najozbiljnijem stanju.

ODGOVORITE
Name

Marija

18.04.2021 11:34

Nisam pristalica vakcina i vakcinisanja u slučaju kovida. Sve ide "prebrzo". Nepoznanica i pitanja je previše a odgovora premalo. Virus da postoji, postoji! Iako djeca u većinu slučajeva infekcije, nemaju nikakve simptome ili oni budu blagi, veliku i značajnu ulogu imaju u prenošenju virusa. Npr. donijeće ga iz škole a da to neće ni znati. Smatram da se prerano i lakomisleno ušlo u relaksiranje mjera po pitanju školovanja. Ukoliko krajem aprila, početkom maja budemo opet imali eskalaciju situacije, to je to. Dobro zdravlje svima želim i čuvajte se.

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2021 14:49

A odkud ti ideja da se u školama nalazi virus???? I da škole služe da se se virus tamo ŠIRI??? A po tržnim centrima se ne širi???? Kupci ne šire virus po tržnim centrima??? Kupci ne donose virus iz tržnih centara??? Ajd dosta više s tim spinovanim glupostima i nebulozama...

Name

Marija

18.04.2021 15:38

Sudeći po tvom odgovoru, zaključujem da nisi shtio/-la nijednu riječ iz komentara koji sam napisala. Čitataj ponovo ili se suzdrži od pisanja komentara koji govoro o tebi i više nego što želiš!

Name

Cvetana

19.04.2021 08:29

Gospodo, vašu decu špricajte neproverenim vakcinama. Nadam se da će roditelji znati odbraniti decu.

ODGOVORITE