Домаћи производи скупљи у Српској од увозне робе

Домаћи производи поскупљују из дана у дан, а као разлог нових цијена економисти наводе лошу привредну активност у Републици Српској. Међутим, домаћи произвођачи кажу да је поскупљење неминовно јер су сировине и репроматеријал значајно поскупјели.

Република Српска 17.04.2021 | 18:57
Домаћи производи скупљи у Српској од увозне робе

У мору актуелних поскупљења, драстично је повећана цијена уља, с просјеком од три марке, што говори да је овај производ скупљи за око једну марку од црног злата.

“Ту је оправдање  да је дошло до поскупљења увозне сировине, што се може и прихватити, иако су ранија оправдања била најчешће везана за поскупљње горива”, истиче Јован Василић из Удружења потрошача “Звоно”.

ТИХО ПОСКУПЉЕЊЕ

Притиснути новим цијенама, купци ни не примећују да је на тржишту присутно тихо поскупљење, кажу из Удружења потрошача.

“Можда јеиИ боље да сад знамо да је уље поскупило, барем је паковање од једне литре уља остало непромијењено, јер се најчешће појављује смањење грамаже. И ту је проблем када вам смање грамажу а остане цијена иста, а то се не евидентира као поскупљење”, објашњава Василић.

ЛОША ПРИВРЕДНА АКТИВНОСТ

Свако ново поскупљење, сматрају економисти руши већ незавидан  животни стандард грађана Српске.

“Расту значајно трошкови и цијене роба пољопривредних производа, односно производа хране и комуналне потрошње и становања, а углавном је ријеч о производима који у великом проценти долазе са домаћег тржишта, дакле од домаћих предузећа. То је показатељ лоше привредне активности и лошег стања код наших произвођача”, тврди проф. др Миленко Станић.

ПРОИЗВОДЊА ДИКТИРА ПРОДАЈНУ ЦИЈЕНУ

Колико домаћи производи губе битку у конкуренцији говори и податак да је увезено воће и поврће и поред царина јефтиније од домаћег, а као разлог пољопривредници наводе више фактора.

 “Имали смо случај сада у овој години да је цијена репроматеријала скупља за 40 посто, а самим тим се поскупљује и наша производња”, каже Горан Симић, повртар из Велике Обарске.

ПРЕЛЕВМАНИ МОГУ ЗАШТИТИ ПРОИЗВОДЊУ

“Зато ми тражимо заштиту домаће производње,  да се уведу прелевмани, да би цијена била јефтинија и наше домаће, јер би прелевмани ту разлику у цијени покушали да балансирају”, поручује Саво Бакајлић из Удружења  пољоприведника села Семберије и Мајевице.

ПРОФИТ НЕ ИДЕ У РУКЕ СЕЉАКА

Заробљен између трошкова, уложеног труда и зноја, сељак осим плодова не значи да увјек убире и профит.

“Продајну цијену у суштини не одређује произвођач, него накупци, који у великом броју крећу се у том ланцу од произвођача до потрошача који управо због тога добија високу цијену”, тврди повртар Симић.

ПРИНОС УСЛОВЉЕН ВРЕМЕНСКИМ ПРИЛИКАМА

На развој пољопривреде не утичу само субвенције и конкретне заштитне мјере, кажу произвођачи, него  климатски услови.

“Сва производња…, лубенице, шљиве и остало касниће неких 20 дана, док је лубеница из Македоније већ доспјела климатски 20 дана прије наше лубенице и онда уђу енормне количине на наше тржиште, а наш произвођач нема коме продати, јер је већ довезена лубеница”, објашњава Бакајлић.

РОБНЕ ЗАЛИХЕ НА ИЗДИСАЈУ

Прогнозе агрометеоролога најављују кашњење домаће производње, а са друге стране, залихе робне резерве у БиХ су на издисају, што ће условити дисбаланс у тржишним цијенама и прекомијерни увоз робе са стране.  

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Само ви

17.04.2021 17:37

Дизите цијену домацих производа, па нек вам пропада под паролом купујте домаце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

17.04.2021 19:53

Не продаје се Република за 10 фенинга разлике у цијени. Ста сте закукали, купујте домацееее

Name

Xxоо

17.04.2021 20:26

Ми смо обични мутавци с нама могу радити шта им је воља На западу када нешто поскупи пет цента они сви на улицу буне се. А код нас по комшилуку се само жале једни другима како је све поскупјело. Мутавцима и нетреба ништа боље. Зато нам и јесте овако.

Name

Само ви

18.04.2021 11:11

Прицајте да су пољопривредници криви за поскупљења домаце хране, умјесто да се запитате колико су домаци производјаци остецени огромним скоком прихране, садног материјала, неповољним временским условима, да и не спомињем ланце накупаца који се уградјују у цијену. Није ли и дрзава обавезна да подрзи производњу пољопривредних производа? Нисам производјац, али, имам разумијевања за пољопривреднике који су зртве дрзавног апарата.

Name

Зизи

17.04.2021 17:50

Сверцери скидају кајмак. Производјаци кукају али не одустају јер имају рацуна производити. Потросаци највисе испастају. Наравно да је увозна роба јефтинија, а сигурно је и бољег квалитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

18.04.2021 08:22

Благо теби с таквим незнањем!

Name

М

17.04.2021 17:56

Подржимо домаће. Стимулишу нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

17.04.2021 19:56

Подржимо увозно,ове наше лопове треба игнорисати.Све криви тропик и ови његови маркети.Дабогда им се запалили

Name

Реалиста

17.04.2021 19:35

Домаћа производња се подстице подстицајима и субвенцијама да би били конкурентини у производњи. Зато су увозни производи јефтинији јер имају висеструко веце подстицаје. Није ријесење никакве царине и прелевмани него искљуциво ПОДСТИЦАЈИ, које имамо на нивоу социјалне помоћи. Ја сам пољопривредник и не подржавам никог ко користи ријеч царина и прелевман, то говоре људи које брине само њихов џеп, јер увођењем отезавајуцих околности на увоз хране би поскупио храну која је иовако скупа за насе грађане. Примјер, у Хрватској по једном хектару имаш 520КМ док код нас просијецно имаш 100КМ ако не и мање, дакле они одмах могу произвести за бар 50% јефтиније. Циста математика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.04.2021 21:45

Реалиста објаснио. Поента је у подстицајима/субвенцијама.

Name

мими53

17.04.2021 19:56

Не постоји производ да га ми моземо произвести ,а да је цијеном и квалитетом приблизан увезеном , месо ,млијецни производи ,техницке направе......сви само хоце ПОДСТИЦАЈЕ јер је у том и нај веца зарада. Трзисна утакмица је не издрзива за домаце производјаце који на малим колицинама хоце да стекну велику зараду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.04.2021 20:44

Нормално, наше је боље, свежије и мора бити скупље, а има и реклама купујте домаће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

17.04.2021 21:36

У Њемацкој 0, 99€ јестиво уље а ови наси причају о скупом репроматеријалу. Лазите ви некога другог, држава мора да дозволи још једноставнији увоз а ви дизите цијене својих производа колико хоћете и нека вам цаме на рафама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

18.04.2021 04:49

А и нас сељак незна ста хоце,зато им пропадају јабуке круске и др воце као и поврце. Када је муслимански пост они у својим радњама не дигу цијену уља и сл.Наси напротив одма.

Name

ОТАН

18.04.2021 06:06

Ништа боље ни домаће, све пуно вјештачких ђубрива и пестицида. Само оно што је еко произведено а то нико више не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ОТАН

18.04.2021 11:27

У праву си.Пестициди на све стране.А знас засто? Зато сто је све тако наметнуто, бас као и ГМО храна.Уосталом, прогуглај мало о тој храни, изненадицес се.Не само о томе ста је то, него и од кога је то.И на крају домаце, не знаци без пестицида.

Name

Влада

18.04.2021 08:11

А сто од Тита нисте тразили подстицаје? Или производиш или не. И то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао, јао

18.04.2021 08:13

Домаца, здрава храна се не мозе поредити са индустријском храном, која се вероватно субвенира.Свеједно да ли је увоз или није. Није лепо исмејавати и понизавати труд производјаца хране.По некима би пољопривредник требао да ради дан и ноц дзабе, да би им цена одговарала.Ма немој! Купује се скупа електроника и пратеца опрема,сто скупље то боље а кука се кад је храна у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељак

19.04.2021 10:20

Непрскано а насе;), е то је та разлика у цени.Нек вас трују странци, па платите јефтиније, не одговарамо за то .

ОДГОВОРИТЕ