Domaći proizvodi skuplji u Srpskoj od uvozne robe

Domaći proizvodi poskupljuju iz dana u dan, a kao razlog novih cijena ekonomisti navode lošu privrednu aktivnost u Republici Srpskoj. Međutim, domaći proizvođači kažu da je poskupljenje neminovno jer su sirovine i repromaterijal značajno poskupjeli.

Republika Srpska 17.04.2021 | 18:57
Domaći proizvodi skuplji u Srpskoj od uvozne robe

U moru aktuelnih poskupljenja, drastično je povećana cijena ulja, s prosjekom od tri marke, što govori da je ovaj proizvod skuplji za oko jednu marku od crnog zlata.

“Tu je opravdanje  da je došlo do poskupljenja uvozne sirovine, što se može i prihvatiti, iako su ranija opravdanja bila najčešće vezana za poskupljnje goriva”, ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono”.

TIHO POSKUPLJENJE

Pritisnuti novim cijenama, kupci ni ne primećuju da je na tržištu prisutno tiho poskupljenje, kažu iz Udruženja potrošača.

“Možda jeiI bolje da sad znamo da je ulje poskupilo, barem je pakovanje od jedne litre ulja ostalo nepromijenjeno, jer se najčešće pojavljuje smanjenje gramaže. I tu je problem kada vam smanje gramažu a ostane cijena ista, a to se ne evidentira kao poskupljenje”, objašnjava Vasilić.

LOŠA PRIVREDNA AKTIVNOST

Svako novo poskupljenje, smatraju ekonomisti ruši već nezavidan  životni standard građana Srpske.

“Rastu značajno troškovi i cijene roba poljoprivrednih proizvoda, odnosno proizvoda hrane i komunalne potrošnje i stanovanja, a uglavnom je riječ o proizvodima koji u velikom procenti dolaze sa domaćeg tržišta, dakle od domaćih preduzeća. To je pokazatelj loše privredne aktivnosti i lošeg stanja kod naših proizvođača”, tvrdi prof. dr Milenko Stanić.

PROIZVODNJA DIKTIRA PRODAJNU CIJENU

Koliko domaći proizvodi gube bitku u konkurenciji govori i podatak da je uvezeno voće i povrće i pored carina jeftinije od domaćeg, a kao razlog poljoprivrednici navode više faktora.

 “Imali smo slučaj sada u ovoj godini da je cijena repromaterijala skuplja za 40 posto, a samim tim se poskupljuje i naša proizvodnja”, kaže Goran Simić, povrtar iz Velike Obarske.

PRELEVMANI MOGU ZAŠTITI PROIZVODNJU

“Zato mi tražimo zaštitu domaće proizvodnje,  da se uvedu prelevmani, da bi cijena bila jeftinija i naše domaće, jer bi prelevmani tu razliku u cijeni pokušali da balansiraju”, poručuje Savo Bakajlić iz Udružеnja  pоljоprivеdnikа sela Sеmbеriје i Majevice.

PROFIT NE IDE U RUKE SELJAKA

Zarobljen između troškova, uloženog truda i znoja, seljak osim plodova ne znači da uvjek ubire i profit.

“Prodajnu cijenu u suštini ne određuje proizvođač, nego nakupci, koji u velikom broju kreću se u tom lancu od proizvođača do potrošača koji upravo zbog toga dobija visoku cijenu”, tvrdi povrtar Simić.

PRINOS USLOVLJEN VREMENSKIM PRILIKAMA

Na razvoj poljoprivrede ne utiču samo subvencije i konkretne zaštitne mjere, kažu proizvođači, nego  klimatski uslovi.

“Sva proizvodnja…, lubenice, šljive i ostalo kasniće nekih 20 dana, dok je lubenica iz Makedonije već dospjela klimatski 20 dana prije naše lubenice i onda uđu enormne količine na naše tržište, a naš proizvođač nema kome prodati, jer je već dovezena lubenica”, objašnjava Bakajlić.

ROBNE ZALIHE NA IZDISAJU

Prognoze agrometeorologa najavljuju kašnjenje domaće proizvodnje, a sa druge strane, zalihe robne rezerve u BiH su na izdisaju, što će usloviti disbalans u tržišnim cijenama i prekomijerni uvoz robe sa strane.  

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Samo vi

17.04.2021 17:37

Dizite cijenu domacih proizvoda, pa nek vam propada pod parolom kupujte domace!!!

ODGOVORITE
Name

Polupismen

17.04.2021 19:53

Ne prodaje se Republika za 10 feninga razlike u cijeni. Sta ste zakukali, kupujte domaceeee

Name

Xxoo

17.04.2021 20:26

Mi smo obični mutavci s nama mogu raditi šta im je volja Na zapadu kada nešto poskupi pet centa oni svi na ulicu bune se. A kod nas po komšiluku se samo žale jedni drugima kako je sve poskupjelo. Mutavcima i netreba ništa bolje. Zato nam i jeste ovako.

Name

Samo vi

18.04.2021 11:11

Pricajte da su poljoprivrednici krivi za poskupljenja domace hrane, umjesto da se zapitate koliko su domaci proizvodjaci osteceni ogromnim skokom prihrane, sadnog materijala, nepovoljnim vremenskim uslovima, da i ne spominjem lance nakupaca koji se ugradjuju u cijenu. Nije li i drzava obavezna da podrzi proizvodnju poljoprivrednih proizvoda? Nisam proizvodjac, ali, imam razumijevanja za poljoprivrednike koji su zrtve drzavnog aparata.

Name

Zizi

17.04.2021 17:50

Sverceri skidaju kajmak. Proizvodjaci kukaju ali ne odustaju jer imaju racuna proizvoditi. Potrosaci najvise ispastaju. Naravno da je uvozna roba jeftinija, a sigurno je i boljeg kvaliteta.

ODGOVORITE
Name

Re:

18.04.2021 08:22

Благо теби с таквим незнањем!

Name

M

17.04.2021 17:56

Podržimo domaće. Stimulišu nas.

ODGOVORITE
Name

Samo

17.04.2021 19:56

Podržimo uvozno,ove naše lopove treba ignorisati.Sve krivi tropik i ovi njegovi marketi.Dabogda im se zapalili

Name

Realista

17.04.2021 19:35

Domaća proizvodnja se podstice podsticajima i subvencijama da bi bili konkurentini u proizvodnji. Zato su uvozni proizvodi jeftiniji jer imaju visestruko vece podsticaje. Nije rijesenje nikakve carine i prelevmani nego iskljucivo PODSTICAJI, koje imamo na nivou socijalne pomoći. Ja sam poljoprivrednik i ne podržavam nikog ko koristi riječ carina i prelevman, to govore ljudi koje brine samo njihov džep, jer uvođenjem otezavajucih okolnosti na uvoz hrane bi poskupio hranu koja je iovako skupa za nase građane. Primjer, u Hrvatskoj po jednom hektaru imaš 520KM dok kod nas prosijecno imaš 100KM ako ne i manje, dakle oni odmah mogu proizvesti za bar 50% jeftinije. Cista matematika.

ODGOVORITE
Name

Re

17.04.2021 21:45

Realista objasnio. Poenta je u podsticajima/subvencijama.

Name

mimi53

17.04.2021 19:56

Ne postoji proizvod da ga mi mozemo proizvesti ,a da je cijenom i kvalitetom priblizan uvezenom , meso ,mlijecni proizvodi ,tehnicke naprave......svi samo hoce PODSTICAJE jer je u tom i naj veca zarada. Trzisna utakmica je ne izdrziva za domace proizvodjace koji na malim kolicinama hoce da steknu veliku zaradu .

ODGOVORITE
Name

Па

17.04.2021 20:44

Нормално, наше је боље, свежије и мора бити скупље, а има и реклама купујте домаће.

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

17.04.2021 21:36

U Njemackoj 0, 99€ jestivo ulje a ovi nasi pričaju o skupom repromaterijalu. Lazite vi nekoga drugog, država mora da dozvoli još jednostavniji uvoz a vi dizite cijene svojih proizvoda koliko hoćete i neka vam came na rafama.

ODGOVORITE
Name

Aloo

18.04.2021 04:49

A i nas seljak nezna sta hoce,zato im propadaju jabuke kruske i dr voce kao i povrce. Kada je muslimanski post oni u svojim radnjama ne digu cijenu ulja i sl.Nasi naprotiv odma.

Name

OTAN

18.04.2021 06:06

Ništa bolje ni domaće, sve puno vještačkih đubriva i pesticida. Samo ono što je eko proizvedeno a to niko više ne radi.

ODGOVORITE
Name

Za OTAN

18.04.2021 11:27

U pravu si.Pesticidi na sve strane.A znas zasto? Zato sto je sve tako nametnuto, bas kao i GMO hrana.Uostalom, proguglaj malo o toj hrani, iznenadices se.Ne samo o tome sta je to, nego i od koga je to.I na kraju domace, ne znaci bez pesticida.

Name

Vlada

18.04.2021 08:11

A sto od Tita niste trazili podsticaje? Ili proizvodiš ili ne. I to je to.

ODGOVORITE
Name

Jao, jao

18.04.2021 08:13

Domaca, zdrava hrana se ne moze porediti sa industrijskom hranom, koja se verovatno subvenira.Svejedno da li je uvoz ili nije. Nije lepo ismejavati i ponizavati trud proizvodjaca hrane.Po nekima bi poljoprivrednik trebao da radi dan i noc dzabe, da bi im cena odgovarala.Ma nemoj! Kupuje se skupa elektronika i prateca oprema,sto skuplje to bolje a kuka se kad je hrana u pitanju.

ODGOVORITE
Name

seljak

19.04.2021 10:20

Neprskano a nase;), e to je ta razlika u ceni.Nek vas truju stranci, pa platite jeftinije, ne odgovaramo za to .

ODGOVORITE