У Приједору је било још прекида хладног ланца

Информација да се у Дому здравља Приједор  и прошле године десио случај прекида хладног ланца за чување вакцина  и да за то нико није одговарао је скандалозна, рекао је Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

Република Српска 17.04.2021 | 14:10
У Приједору је било још прекида хладног ланца

Он каже да је обраћање в.д. директора Дома здравља Приједор Слободана Јавора отворило бројна нова питања која нису много лакша од пропадања  1.342 доза вакцине „Спутњик“  у установи којом руководи.

Станић је упитао да ли је спорни догађај из прошле године пријављен надлежним органима.

„Из Јаворовог обраћања се види да је он знао да је у то вријеме дошло до прекида хладног ланца вакцина које су биле смјештене у два одвојена фрижидера на двије одвојене локације. Да ли је он пријавио тај опасни догађај пошто је знао да као грађанин има обавезу да то учини“, рекао је Станић додајући да је Јавор мора знати да му је то обавеза, поготово зато што је по струци правник.

Отвара се питање, додао је Станић, да ли је тадашњи в.д. пријавио тај догађај надлежним органима.

„Дом здравља Приједор је сертификована и акредитована установа и кад се први пут десио догађај, који је свакако крупна неусаглашеност по акредитацији и сертификацији, морале су услиједити корективне мјере које би у будућности онемогућиле да се догађај понови. То се морало десити без обзира који су разлози тада довели до прекида хладног ланца чувања вакцина“, каже Станић.

Он наводи да до пропадања вакцине сада не би дошло да се ранији случај у овом дому здравља истражио.

„Морало се ући у то,  без  обзира да ли је у питању био људски фактор или нешто друго. Да ли ово значи  да ни прије, а ни сад вакцине нису на сигурном и безбједном, са ограниченим приступом уз максимално обезбјеђење? Исто тако да ли постоји јасно утврђен број радника који могу приступити и гдје се сваки приступ мора евидентирати, па чак и свако отварање врата фрижидера се евидентира“, наводи Станић.

Он је упитао да ли се Јавором изјавом уноси неповјерење у процес складиштења, чувања и издавања вакцина и руши повјерење у комплетан процес имунизације.

Станић сматра да је в.д. директор Дома здравља Приједор  након пропадања  1.342 доза вакцина, умјесто што  је само понудио,  требао поднијети неопозиву оставку.

„Постоји могућност да као в.д. директора он може имати реалан утицај на свједоке који су већином радници дома здравља , а то је требало избјећи“, казао је Станић.

Он истиче да за немиле догађаје у Дому здравља у Приједору треба установити пуну истину и утврдити објективну одговорност како се више никад и нигдје не би поновили. 

„Свакако да је из овог јасно да треба прекинути политичка поигравања око здравствених установа, јер пречесте промјене директора сигурно не погодују њиховој стабилности и квалитетном раду“, казао је Станић.   

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Јадни ли смо

17.04.2021 12:34

А шта,ако је овај директор поштен па рекао шта се догодило.Ко зна можда има случајева гдје је било исто само нису износили у јавност па грађани примили неисправне вакцине?!Стварно,ко овдје икоме може вјеровати?Грађани се једино Богу могу молити за своје здравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКА ДРОГЕ

17.04.2021 13:32

ПРИЈЕДОР ЈЕ РУПЦАГА ПУНА НАРКО ДИЛЕРА И ДРОГЕ,ПОЛУСВИЈЕТА И НЕКАКВИХ СЕЉО МАФИЈАСА С ДЕБЕЛИМ ВРАТОВИМА ИЗНАД КОЈИХ НЕМА МОЗГА, А ВАКЦИНА ЈЕ ТУ НЕВАЗНА. КАО И У ЦИЈЕЛОЈ БЕЈХА. КАКВА СЈАЈНА ПРОПАСТ.

Name

Њоки

17.04.2021 12:50

Он је морао у истразни мјесец дана јел овако утјеце на свједоке и сњима се договара да боље слазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛКАНИКА

17.04.2021 13:24

ДА ЈЕ НWКО ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ОВАЈ ПРОПУСТ НАПРАВИО ДОСАД БИ МУ И ПЕТО КОЉЕНО БИЛО У ПРИТВОРУ.КОЛИКО ЛИ ЈЕ ОВАКИХ ПРОПУСТА НАОРАВЛХЕНО ДОСАД ОД ПОЦЕТКА КОРОНЕ.ВРИЈЕМЕ ЦЕ ПОКАЗАТИ ,ДА ЛИ СУ ЉУДИ УМРЛИ СТО СУ МОРАЛИ ИЛИ СТО ИМ НИЈЕ ПРУЗЕНА АДЕКВАТНА ЗАСТИТА.

Name

Приједорцанин

17.04.2021 16:17

Приједор је један диван град. Нажалост њиме владају сељацине.

Name

кос

17.04.2021 18:33

И увијек су владали. Нажалост

Name

КСС

17.04.2021 13:21

Па ово је страшно, зашто се сумња у делотворноста вакцина, не због њих сам их, веќ због јавашлук неспособност, не одговорности на свим критични тачкама у случају манипулисања са вакцина а. Скупо ќе мо платити јефтине дипломе, и политички утицај на кључна места, поготово у секторима за заштиту и безбедност здравља. Др Станиќу, ви сте лучоноша кој освјетљава проблем али има ли ко да вас прати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

17.04.2021 13:55

све одговорне иза ресетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.04.2021 14:09

Несрећа Јавор се не пита хоће ли понудити или дати оставку. Он је као и многи други само слијепи слуга болесног вође и болесног режима и његово није да размишља већ да слуша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.04.2021 15:24

У приједору је горе него у кореји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Бл

17.04.2021 17:12

Одмах у затвор главно одговорно лице. Нема никаквог изговора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.04.2021 17:30

Јавор Слободан би био директор Болнице да су му понудил. Све је научио на приватном факултету у Новом Саду. Причаће се још два три дана и све ће се заборавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

елекрто ПД

17.04.2021 18:36

А гдје да научи. Има ли ко у власти са државним факултетом? Оне референце које требају не уче се на државним факултетима

Name

Ово

17.04.2021 17:39

Није више политичка прича. Тужилаштво је преузело истражне радње. Сад политичари треба да завезу уколико не желе да зараде пријаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

17.04.2021 18:10

Доктора,ти си феномен.поред свог напорног посла,стигнеш и да се огласиш."Свака част"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

18.04.2021 07:04

Ако се то десило и просле год засто нико није одговарао па није био Јавор директор

Name

Ево лијека

18.04.2021 08:26

Нема друге, већ за директора Дома здравља поставити електричара. Макар полуквалификованог, други степен, скраћено ПК-а. Па да се тај напон дефинитивно стабилизује и Приједор, Козара и Поткозарје вакцинишу и ревакцинишу како то СТРУКА проповиједа. Као сав нормалан свијет у ова ненормална партијским примитивизмом овјенчана времена.

ОДГОВОРИТЕ