Нема инспекцијског надзора над јавним набавкама

Измјене и допуне Закона о јавним набавкама у БиХ предвиђају хармонизацију антикорупционих мјера и повећану транспарентност кроз објаву планова набавки на једном мјесту, али не предвиђају инспекцијски надзор, сазнају “Независне новине”.

Република Српска 17.04.2021 | 12:54
Нема инспекцијског надзора над јавним набавкама

Ове дуго очекиване измјене закона, који је веома важан за свакодневни живот грађана, али и за европски пут БиХ, урађене су без велике помпе у јавности. Овај приједлог први је од 14 приоритета за добијање кандидатског статуса БиХ и предвиђа даљу хармонизацију са директивама ЕУ, што је једна од обавеза БиХ у процесу придруживања ЕУ. О измјенама ће се по скраћеном поступку изјаснити посланици Представничког дома БиХ на сједници 28. априла.

Душанка Мајкић (СНСД), делегат у Дому народа БиХ и предсједавајућа Комисије за финансије и буџет овог дома, каже за “Независне новине” да је стратегијом система јавних набавки за период 2016-2020. година предвиђено да се донесу измјене и допуне Закона о јавним набавкама, а у посљедње вријеме уочени су проблеми и мањкавости које је требало отклонити, као и извршити поједностављивање самог поступка јавних набавки.

Додаје да се овим законом исправљају и техничке грешке које су уочене дијелом као посљедица лошег превода с енглеског језика, а другим дијелом због великог броја амандмана који су усвојени кад је био у поступку постојећи закон.

“Овим законом се врши хармонизација антикорупцијских мјера те повећава транспарентност кроз објаву планова набавки на једном мјесту, као и праћење реализације уговора на порталу јавних набавки. Истовремено се врши професионализација у области јавних набавки кроз детаљније дефинисање службеника за јавне набавке”, казала је Мајкићева.

Џенан Ђонлагић (ДФ), посланик у Представничком дому БиХ и први замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет овог дома, за “Независне” каже да се ради о побољшању и повећању транспарентности у области јавних набавки у односу на постојећи текст.

“Ради се о постепеном усаглашавању са директивама ЕУ у овој области. Вјерујем да ће бити оцијењено као напредак из Мишљења ЕК за кандидатски статус БиХ”, истиче Ђонлагић.

Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому БиХ и члан Комисије за буџет и финансије овог дома, за “Независне новине” истиче да је дио ових измјена дјелимично уважио директиве ЕУ везане за јавне набавке из 2014. године.

“Оно што је видљиво јесте да је досадашњи приједлог имао инспекцијски надзор предвиђен у том закону, међутим ове измјене и допуне немају тај дио који се тиче инспекцијског надзора, али сматра да ће се моћи ићи ка побољшању приједлога у смислу да се предвиде веће казне за кршење закона и да се ревизија задужи за праћење јавних набавки”, казала је Пекићева и додала да ће они као клуб предложити неке амандмане.

“Кључно је да се у Закону о јавним набавкама спријече све коруптивне радње које произлазе из недоречености закона”, казала је она.

Чини се да замјерке на законски приједлог имају и невладине организације попут Удружења грађана “Тендер” из Бањалуке, које сматра да је готово тајно закон сачинила Агенција за јавне набавке БиХ, а да притом није обавијестила јавност и исти је Вијеће министара упутило у парламентарну процедуру.

Из “Тендера” сматрају да је тиме обезбијеђено само формално испуњавање изузетно важних обавеза БиХ на путу ка добијању статуса кандидата.

“Удружење грађана ‘Тендер’, а и многи стручни и компетентни појединци, који годинама студиозно критички анализирају стање у друштву, све више са забринутошћу посебно указују на даљи раст легалне корупције у јавним набавкама БиХ, без било какве одговорности за њене починиоце.

Нажалост, сви констатујемо да предложени документ апсолутно не нуди ниједно ефикасно антикоруптивно рјешење и механизам који би могао да сузи постојећи манипулативни простор за корупцију у јавним набавкама”, стоји у осврту на законски приједлог овог удружења који је упућен свим релевантним организацијама у БиХ.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

закључак

17.04.2021 11:18

Закон је од старта накарадан и само је укалупио у законске оквире све могуће марифетлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенсил4

17.04.2021 12:13

Ово је закон направљен за лопове и мафијасе..дрзава је приватна а народ затворен као овце у тору и кадим баце мало сламе задовољне..

Name

Цуј инспекција

17.04.2021 11:48

Како би Проинтер и јос 80 тајиних фирми крали народне паре са инспекторима за вратом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.04.2021 12:07

Све нам дирајте, само то не дирајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни над

17.04.2021 12:48

Медијама, видите како цивили вас лако упознају. А ви мени јос не верујете да се само зло и незнање програмирају. Остало је у нама, у људима. И добро је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

17.04.2021 12:49

Програмирају се и масине јер нису знање, само постојање. Разлика измедју такозване вјестацке и природне интелигенције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.04.2021 13:13

Шта ће нам закон имамо СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фт

17.04.2021 13:50

Има инспекције,када неко у свом домацинству, испеце који литар ракије,да би могао платити даџбине а онда му бане инспеција,па га оглоби за акцизну робу.Нису били у стању,насе " паметне" главе, ставе неки амандман (који би ослободио),мала домацинства.Само стављају намете свом народу.Брига кога за сиротињу.Нека су њима пуни џепови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

17.04.2021 17:15

Предлажем да учешће у изради новог закона о јавним набавкама буде и начелник општине Соколац. Он у међу времену "примјењује" измишљени члан закона да позове симпатизера и договоре посо. Така је идејно рјешење ткз градске куће платио и договорио 5 пута по 6000,00 КМ А ИЗВЕДБЕНИ ПРОЈЕКАТ ОПЕТ ДОГОВОР СА СИМПАТИЗЕРОМ 347 000,00 КМ. ДА ЈЕ БИО ТЕНДЕР ОБА ОВА ПРОЈРКТА НЕ БИ КОШТАЛА 35 000,00 КМ. ЗА 8 ГОДИНА УРАДИО ЈЕ ПРОЈЕКАТА ПО ОВОМ НАЧИНУ ОКО 1200 000,00 КМ. А НИ ЈЕДАН ПРОЈЕКЕТ НИЈЕ ПОЧЕОНИ ДА СЕ РЕАЛИЗУЈЕ. УСПУТ У БУЏЕТУ ОПШТИНЕ ОВИХ СТАВКИ НЕМА. НЕ МОЖЕ МУ НИКО НИШТА. ЈАЧИ ЈЕ ОД ДРЖАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ