И на нове изборе се излази по старим правилима?

БиХ увелико касни са измјенама изборног законодавства, а упркос апелима да коначно крене и заврши тај посао, мало ко вјерује да ће то бити и спроведено у дјело због политичких односа међу онима који све конце држе у својим рукама.

Босна и Херцеговина 17.04.2021 | 08:14
И на нове изборе се излази по старим правилима?

Изборни закон до сада је мијењан више од 20 пута, али тиме нису ријешени суштински проблеми изборног процеса и партија. Измјене које су рађене су махом биле козметичке природе, уз ону пред расписивање локалних избора 2016. године, када је подигнут унутарстраначки цензус за освајање мандата на страначкој листи.

Најкрупнија питања су, међутим, још отворена, а тичу се, између осталог, примјене пресуде у предмету “Сејдић и Финци”, која је 2009. стигла из Европског суда за људска права у Стразбуру те оних које се односе на избор чланова Предсједништва БиХ, првенствено из ФБиХ.

На тим и другим питањима треба да ради интерресорна радна група чије је формирање у току. Упућени у стање на терену и обавезе које су пред БиХ наглашавају да је погубно што група није почела да ради, јер вријеме цури, а пред нама је и сезона годишњих одмора.

Предсједник Стратешког одбора Коалиције “Под лупом” Вехид Шехић каже за “Глас Српске” да је скептичан када је ријеч о ефикасности радне групе која тек треба да почне са радом. Шехић, који је и својевремено био члан Централне изборне комисије (ЦИК), сматра да представници те комисије треба да буду дио нове радне групе, јер најбоље знају шта треба мијењати.

- Бојим се да ће бити изгубљено пуно времена, а ништа неће бити урађено. Бојим се да ће бити поновљена судбина групе која је функционисала од 2014. до 2018, а која ништа није урадила. Међутим, то је, нажалост, нормално за БиХ. Можда ће и под притиском међународне заједнице доћи до промјена - истакао је Шехић.

Изборни закон је веома битан, јер штити активно и пасивно бирачко право, а Шехић додаје да, ипак, очекује да ће коначно прорадити свијест оних који одлучују о свему те да ће бити искрени и радити за грађане.

- Ово што сада видимо није добро. Већ се разговара из “ровова” и поручује да ће бити “како ми хоћемо или никако”, али желим да вјерујем да ће, ипак, показати више степен политичке одговорности и да ће прорадити савјест - нагласио је и оцијенио да има у странкама људи који реално размишљају о промјени Изборног закона.

На питање може ли тај помак бити довољан, каже да је проблем што у БиХ не постоји политичка искреност.

- Свака изјава која је добра доводи се у питање да ли је искрена, али живимо у таквом амбијенту. Све одлуке треба да потичу из институција, а не да се о многим важним стварима говори на другим мјестима - сматра Шехић.

Шеф Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић сматра да ће предстојеће измјене закона о којима се прича бити козметичке природе. То тврди, како је појаснио за Срну, јер у БиХ нема жеље да се уђе суштински и дубински у измјене закона. Нису још ни почели разговори, а већ је, додао је, запело на неколико страна, од тога ко ће бити у саставу комисије која у основи и не одлучује ни о чему.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Цццц

17.04.2021 06:36

Јадници чим се баве. Има још година. Ми смо. Гладни. И болесни. Бандо. Бјежите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравље је

17.04.2021 09:48

У вама. Полупрелазне болести су од вас. Имунизација нас а и вас је у изолованим нацинима.

Name

борац

17.04.2021 06:52

Тако це и остати па у свему назадујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еее

17.04.2021 07:57

Самк натод да се десииии!! Народ мора све мијењати!! Не вреде избори по старом!!! Све је потковано покуповано заробљене институцијее администрација за Гиниса пуна препун гласац уцијењрних са послом тако xва јавнс предузеца партијска гласацка масинерија плзс Бугарски возови плус прелетаци папци итд итд!!!! Стварноооо!! По старом не треба ни излазити на изборе!!Народ ниста од избора иваквих није имао само котумпирани партијаси умрезении на свим нивоимаа и тако хсрају од рата!! И висе од пола опозиције ради за позицијуу и свима добро у свим партијамаааа!! Багра балканска!!!! Изнад закона праводудје и све институције заробљене од партијаса корумпираних!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блееее

17.04.2021 08:13

Ко год издаје на изборе по садашњем Закону о нацину гласања, обична је овца за шишање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравооо

17.04.2021 08:30

Беее бас !!! Само це изици уцијењени потковани покуповани папци и администрација јавна тајна само слузи за гласове корумпирани а народ је растјеран разбијен малим партијама корумпираним и оњ раде за велике корумпиране умрезени на свим нивоимаа!! Они излазе све ове годинеее и тако се дрзе на власти!избори су само фарсааа!!! Зато народ и бјези отудјен од дрзаве опљацкан од партијаса!! Цему висе фарса од избора!????

Name

Озренац

17.04.2021 11:11

Само улица може довест до промјена.Мафија контролише све институције тако да избори нису и не могу бити рхешење јер им се исход унапријед зна.Добој је најбољи примјер.Бирачки одбори убацују у просјеку по 500-600 листића што су показали поновљени избори у Добоју!

Name

Ливерпоол

17.04.2021 08:36

Док год се изборни закон не промјени и то тако да у њему стоји да це се избори понављат све док не побиједи ова опозиција у РС не треба ни ици на изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

17.04.2021 10:37

Аку су по старом бесмислено је излазити на изборе резултат се вец сад зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

17.04.2021 19:37

Стара или нова правила,свеједно,разбићемо вас у парампарчад.СНСД ❤️

Name

Борје

17.04.2021 12:51

Боже мили па може те ли се ишта договорити. Нису проблем политичари. Проблем је народ, јер ћути. Истјерати то све напоље. Видје ли би да би послије све функционирало. Овако писањем и указивањем на пропусте који су превазишли сваки разум ,они то не региструју. Једини начин је истјерати напоље. Какве комисије , одбори,па то је само још једна пљачка . Сви се добро наплате а ништа не ураде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

17.04.2021 13:55

Ево, ја сам сигуран да ће остати закон исти наиме нема шансе да се бошњаци и хрвати договоре око бирања члана предсједништва такође нема шансе да неке измене изборног закона наметне високи представник. Такође нема шансе да тзв. велики изгласају измене закона о мандатима који треба због искуства- папака да припадну странци, нити има шансе да се уведе електронско гласање, то искључиво смета оним који краду колико им треба гласова, све док на то двије деценијене реагује високи представник и ћуте кључне амбасаде,тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

17.04.2021 16:41

Рибар објасни ти мени како у Америци краду а имају електронско гласање. Ко је научио да хапа наћи ће он себи начина да то учини. Ја мислим да код нас сви хапају само је питање колико је ко способан у томе.