I na nove izbore se izlazi po starim pravilima?

BiH uveliko kasni sa izmjenama izbornog zakonodavstva, a uprkos apelima da konačno krene i završi taj posao, malo ko vjeruje da će to biti i sprovedeno u djelo zbog političkih odnosa među onima koji sve konce drže u svojim rukama.

Bosna i Hercegovina 17.04.2021 | 08:14
I na nove izbore se izlazi po starim pravilima?

Izborni zakon do sada je mijenjan više od 20 puta, ali time nisu riješeni suštinski problemi izbornog procesa i partija. Izmjene koje su rađene su mahom bile kozmetičke prirode, uz onu pred raspisivanje lokalnih izbora 2016. godine, kada je podignut unutarstranački cenzus za osvajanje mandata na stranačkoj listi.

Najkrupnija pitanja su, međutim, još otvorena, a tiču se, između ostalog, primjene presude u predmetu “Sejdić i Finci”, koja je 2009. stigla iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te onih koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, prvenstveno iz FBiH.

Na tim i drugim pitanjima treba da radi interresorna radna grupa čije je formiranje u toku. Upućeni u stanje na terenu i obaveze koje su pred BiH naglašavaju da je pogubno što grupa nije počela da radi, jer vrijeme curi, a pred nama je i sezona godišnjih odmora.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić kaže za “Glas Srpske” da je skeptičan kada je riječ o efikasnosti radne grupe koja tek treba da počne sa radom. Šehić, koji je i svojevremeno bio član Centralne izborne komisije (CIK), smatra da predstavnici te komisije treba da budu dio nove radne grupe, jer najbolje znaju šta treba mijenjati.

- Bojim se da će biti izgubljeno puno vremena, a ništa neće biti urađeno. Bojim se da će biti ponovljena sudbina grupe koja je funkcionisala od 2014. do 2018, a koja ništa nije uradila. Međutim, to je, nažalost, normalno za BiH. Možda će i pod pritiskom međunarodne zajednice doći do promjena - istakao je Šehić.

Izborni zakon je veoma bitan, jer štiti aktivno i pasivno biračko pravo, a Šehić dodaje da, ipak, očekuje da će konačno proraditi svijest onih koji odlučuju o svemu te da će biti iskreni i raditi za građane.

- Ovo što sada vidimo nije dobro. Već se razgovara iz “rovova” i poručuje da će biti “kako mi hoćemo ili nikako”, ali želim da vjerujem da će, ipak, pokazati više stepen političke odgovornosti i da će proraditi savjest - naglasio je i ocijenio da ima u strankama ljudi koji realno razmišljaju o promjeni Izbornog zakona.

Na pitanje može li taj pomak biti dovoljan, kaže da je problem što u BiH ne postoji politička iskrenost.

- Svaka izjava koja je dobra dovodi se u pitanje da li je iskrena, ali živimo u takvom ambijentu. Sve odluke treba da potiču iz institucija, a ne da se o mnogim važnim stvarima govori na drugim mjestima - smatra Šehić.

Šef Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović smatra da će predstojeće izmjene zakona o kojima se priča biti kozmetičke prirode. To tvrdi, kako je pojasnio za Srnu, jer u BiH nema želje da se uđe suštinski i dubinski u izmjene zakona. Nisu još ni počeli razgovori, a već je, dodao je, zapelo na nekoliko strana, od toga ko će biti u sastavu komisije koja u osnovi i ne odlučuje ni o čemu.

(Glas Srpske)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Cccc

17.04.2021 06:36

Jadnici čim se bave. Ima još godina. Mi smo. Gladni. I bolesni. Bando. Bježite.

ODGOVORITE
Name

Zdravlje je

17.04.2021 09:48

U vama. Poluprelazne bolesti su od vas. Imunizacija nas a i vas je u izolovanim nacinima.

Name

borac

17.04.2021 06:52

Tako ce i ostati pa u svemu nazadujemo.

ODGOVORITE
Name

Eee

17.04.2021 07:57

Samk natod da se desiiii!! Narod mora sve mijenjati!! Ne vrede izbori po starom!!! Sve je potkovano pokupovano zarobljene institucijee administracija za Ginisa puna prepun glasac ucijenjrnih sa poslom tako xva javns preduzeca partijska glasacka masinerija plzs Bugarski vozovi plus preletaci papci itd itd!!!! Stvarnoooo!! Po starom ne treba ni izlaziti na izbore!!Narod nista od izbora ivakvih nije imao samo kotumpirani partijasi umrezenii na svim nivoimaa i tako hsraju od rata!! I vise od pola opozicije radi za pozicijuu i svima dobro u svim partijamaaaa!! Bagra balkanska!!!! Iznad zakona pravodudje i sve institucije zarobljene od partijasa korumpiranih!!

ODGOVORITE
Name

Bleeee

17.04.2021 08:13

Ko god izdaje na izbore po sadašnjem Zakonu o nacinu glasanja, obična je ovca za šišanje!

ODGOVORITE
Name

Bravooo

17.04.2021 08:30

Beee bas !!! Samo ce izici ucijenjeni potkovani pokupovani papci i administracija javna tajna samo sluzi za glasove korumpirani a narod je rastjeran razbijen malim partijama korumpiranim i onj rade za velike korumpirane umrezeni na svim nivoimaa!! Oni izlaze sve ove godineee i tako se drze na vlasti!izbori su samo farsaaa!!! Zato narod i bjezi otudjen od drzave opljackan od partijasa!! Cemu vise farsa od izbora!????

Name

Ozrenac

17.04.2021 11:11

Samo ulica može dovest do promjena.Mafija kontroliše sve institucije tako da izbori nisu i ne mogu biti rhešenje jer im se ishod unaprijed zna.Doboj je najbolji primjer.Birački odbori ubacuju u prosjeku po 500-600 listića što su pokazali ponovljeni izbori u Doboju!

Name

Liverpool

17.04.2021 08:36

Dok god se izborni zakon ne promjeni i to tako da u njemu stoji da ce se izbori ponavljat sve dok ne pobijedi ova opozicija u RS ne treba ni ici na izbore

ODGOVORITE
Name

mislim

17.04.2021 10:37

Aku su po starom besmisleno je izlaziti na izbore rezultat se vec sad zna.

ODGOVORITE
Name

Zoka

17.04.2021 19:37

Stara ili nova pravila,svejedno,razbićemo vas u paramparčad.SNSD ❤️

Name

Borje

17.04.2021 12:51

Bože mili pa može te li se išta dogovoriti. Nisu problem političari. Problem je narod, jer ćuti. Istjerati to sve napolje. Vidje li bi da bi poslije sve funkcioniralo. Ovako pisanjem i ukazivanjem na propuste koji su prevazišli svaki razum ,oni to ne registruju. Jedini način je istjerati napolje. Kakve komisije , odbori,pa to je samo još jedna pljačka . Svi se dobro naplate a ništa ne urade.

ODGOVORITE
Name

Рибар

17.04.2021 13:55

Ево, ја сам сигуран да ће остати закон исти наиме нема шансе да се бошњаци и хрвати договоре око бирања члана предсједништва такође нема шансе да неке измене изборног закона наметне високи представник. Такође нема шансе да тзв. велики изгласају измене закона о мандатима који треба због искуства- папака да припадну странци, нити има шансе да се уведе електронско гласање, то искључиво смета оним који краду колико им треба гласова, све док на то двије деценијене реагује високи представник и ћуте кључне амбасаде,тачка.

ODGOVORITE
Name

А

17.04.2021 16:41

Рибар објасни ти мени како у Америци краду а имају електронско гласање. Ко је научио да хапа наћи ће он себи начина да то учини. Ја мислим да код нас сви хапају само је питање колико је ко способан у томе.