Синдикат поручио Влади: Немојте нам рушити предузеће!

Синдикат шумарства Републике Српске позива Владу Републике Српске да престане да својим лошим одлукама руши предузеће "Шуме Републике Српске". Страх од локалних моћника, страх од губљења плате нису јачи од радника који су спремни да изађу на протесте ако се настави урушавање овог предузећа, поручили су синдикалци у емисији "Изазови" БН ТВ.

Република Српска 16.04.2021 | 23:01
Синдикат поручио Влади: Немојте нам рушити предузеће!

Синдикат шумарства упутио је поруку Влади Републике Српске: Немојте нам рушити предузеће!

Радници у шумарству указују да они не могу заложити шуму да би дигли кредит, ако их иста та Влада лошим кадровским рјесењима, лошим одлукама доведе у дубиозу.

- Ми скачемо на ноге када нам смјењују некога ко је направио посао, обезбиједио радницима плату, а прије тога смо имали штрајкове, имали смо проблеме. А с друге стране, ове који су губиташи, гдје се проблеми и даље нагомилавају, њих нико не дира. Е, онда ми устајемо на ноге и питамо куда иде овај брод, рекао је Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства Републике Српске.

Он је поручио Влади Републике Српске која је носилац државног капитала: Немојте нам рушити кућу, а ви свој капитал како пласирате, како са њим радите, тако ћете и завршити.

Радници Шумског газдинства „Борја“ у Теслићу наводе да у тој општини постоји јак дрвопрерађивацки лоби који и поставља и смјењује кадрове.

- Постављају директоре, замјенике директора...и то иде толико далеко да се и лугари постављају по жељи лобиста, који у свему имају интерес. Док је струка негдје у запећку, каже Горан Јовић из Шумског газдинства „Борја“ у Теслићу.

Неприхватљиво је да се смјењују успјешни директори, чак и из владајућег СНСД-а, који покушавају да извуку „Шуме Српске“ из дуобизе, али и даље се држе неуспјешни директори, указују синдикалци и  постављају питање шта је циљ, да ли је једини циљ опљачкати ове ресурсе.

- Нама је и јасно да то политика и поставља, али ми је нејасно да ви човјека који нема везе са шумарством, под сваку цијену, постављате на функцију, без образложења, каже Душко Марковић, предсједник Јединствене синдикалне организације „Шуме РС“.

Говорећи о нагомиланим проблемима које је генерисала Влада Републике Српске, предсједник  Синдиката шумарства каже да је предузеће „Шуме РС“ корисник шума под одређеним уговором и да то предузеће у случају да пропадне, они, како тврди, неће имати сажаљење ни од кога.

- Држава у том случају има власништво над шумама и може их дати у концесију. И оно што се у посљедње вријеме дешава због чега ми реагујемо јесте немојте нам дирати способне, прориједите нам неспособне да одржавамо систем, каже Павловић и указује да све ово што се дешава је симтоматично да се нешто ружно спремна.

Међутим, наводи да је притисак моћника био и прије, али радници су се и тад дизали у штрајкове, указују синдикалци.

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Рајко

16.04.2021 21:17

Боли њих за "ваше" предузеће. Него ви по пиву и кад буду избори, опет гласајте за те рушиоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

16.04.2021 21:30

Мислим да су Шуме, у овој држави криминала, дефинитивно највеће легло криминала. Од обичног примача и отпремача, до управника и директора, сви су на платним листама пиландзија и извођача радова. Сјече се и обара ван свих правила струке, извлачи куд се стигне ван пројектованих влака, кројачи сортимената не постоје, сортименти се подкласирају, мјере се смањују, класе се обарају... А то је у овом “легалном” дијелу који нико и не испитује. Плус бесправне сјече....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад Робом

16.04.2021 21:52

Зимбабве-Репубљик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрфљо-Савјетник

17.04.2021 05:22

Да није трагицно било би смјесно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приватник

17.04.2021 05:45

Па сви па чак и радници имају неку корист и кад плата касни зато сви шуте. Власт није способна да то ријеши зато и дижу кредит на Лондонској берзи-упропасти и продај проблем неком другом , то се исто дешава и са Електропривредом коју ће вјероватно купити неко зато се урушава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

17.04.2021 06:24

Павловић је у праву. Као сокочанин могу рећи још је могуће пљачкати у шумском газдинству. Годинама је Мирко постављао и смјењивао директоре у шумском газдинству. КАКО? Позове дрво прерађивачке који га подржавају и каже, ако хоћемо да поставимо овог директора то кошта толико. Скупе се паре, постави се директор и почиње привилегована пљачка обловине. Шумари и отпремничара паметни и виде све и они се убаце у игру. Шумари и отпремничара имају у Сокоцу највеће и најљепше куће. Интересантно би било испитати поријекло њихове имовине. Директор и управници радних јединица свој капитал улажу у Београд и Нови Сад. Чим Мирко није задовољан в. д. директором смјењује се на његов приједлог и поставља нови по истој процедури. ШГ Романија Соколац имало је више директора за 4 године него нека газдинству за 70 година. Тако се пљачкају шумска газдинству. Свако ГАЗДИНСТВО има свог Мирка и Цицка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

17.04.2021 10:17

Поријекло имовине пљацкасааа!!!????? Ваљају се у прљабом капиталу!!!! Умрезени партијаси харају а све институције заробилиии

Name

Романија

17.04.2021 06:26

Нико не спомиње криминал у сг Романија,какав црни Теслиц,додјите да видите ста ради Страхиња са својом мафијом уз подрску Јоловица!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

17.04.2021 06:37

Па нису. Луди. Ту су паре. Ала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово су

17.04.2021 08:29

Једни манипулатори и лопови умрезени са власти у пљацки сума која је опсте добро свих нас а не само њихов извор примања. Имају образа изаци пред јавност са идиотском прицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква лудацка констатација

17.04.2021 08:34

Градјани треба да стите њихов извор примања, као пријављују осмисљене пљацке друственог добра на које сматрају да само они имају право а они треба само да примају плату, пљацкају и ваде оци ко це висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјани

17.04.2021 08:36

Це зивјети као у Гвинеји од криминалне олоси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.04.2021 08:39

Највеће достигнуће болесног режима у Републици Српској је што су " Српске шуме" претворили у шумске пањеве.

ОДГОВОРИТЕ