Sindikat poručio Vladi: Nemojte nam rušiti preduzeće!

Sindikat šumarstva Republike Srpske poziva Vladu Republike Srpske da prestane da svojim lošim odlukama ruši preduzeće "Šume Republike Srpske". Strah od lokalnih moćnika, strah od gubljenja plate nisu jači od radnika koji su spremni da izađu na proteste ako se nastavi urušavanje ovog preduzeća, poručili su sindikalci u emisiji "Izazovi" BN TV.

Republika Srpska 16.04.2021 | 23:01
Sindikat poručio Vladi: Nemojte nam rušiti preduzeće!

Sindikat šumarstva uputio je poruku Vladi Republike Srpske: Nemojte nam rušiti preduzeće!

Radnici u šumarstvu ukazuju da oni ne mogu založiti šumu da bi digli kredit, ako ih ista ta Vlada lošim kadrovskim rjesenjima, lošim odlukama dovede u dubiozu.

- Mi skačemo na noge kada nam smjenjuju nekoga ko je napravio posao, obezbijedio radnicima platu, a prije toga smo imali štrajkove, imali smo probleme. A s druge strane, ove koji su gubitaši, gdje se problemi i dalje nagomilavaju, njih niko ne dira. E, onda mi ustajemo na noge i pitamo kuda ide ovaj brod, rekao je Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva Republike Srpske.

On je poručio Vladi Republike Srpske koja je nosilac državnog kapitala: Nemojte nam rušiti kuću, a vi svoj kapital kako plasirate, kako sa njim radite, tako ćete i završiti.

Radnici Šumskog gazdinstva „Borja“ u Tesliću navode da u toj opštini postoji jak drvoprerađivacki lobi koji i postavlja i smjenjuje kadrove.

- Postavljaju direktore, zamjenike direktora...i to ide toliko daleko da se i lugari postavljaju po želji lobista, koji u svemu imaju interes. Dok je struka negdje u zapećku, kaže Goran Jović iz Šumskog gazdinstva „Borja“ u Tesliću.

Neprihvatljivo je da se smjenjuju uspješni direktori, čak i iz vladajućeg SNSD-a, koji pokušavaju da izvuku „Šume Srpske“ iz duobize, ali i dalje se drže neuspješni direktori, ukazuju sindikalci i  postavljaju pitanje šta je cilj, da li je jedini cilj opljačkati ove resurse.

- Nama je i jasno da to politika i postavlja, ali mi je nejasno da vi čovjeka koji nema veze sa šumarstvom, pod svaku cijenu, postavljate na funkciju, bez obrazloženja, kaže Duško Marković, predsjednik Jedinstvene sindikalne organizacije „Šume RS“.

Govoreći o nagomilanim problemima koje je generisala Vlada Republike Srpske, predsjednik  Sindikata šumarstva kaže da je preduzeće „Šume RS“ korisnik šuma pod određenim ugovorom i da to preduzeće u slučaju da propadne, oni, kako tvrdi, neće imati sažaljenje ni od koga.

- Država u tom slučaju ima vlasništvo nad šumama i može ih dati u koncesiju. I ono što se u posljednje vrijeme dešava zbog čega mi reagujemo jeste nemojte nam dirati sposobne, prorijedite nam nesposobne da održavamo sistem, kaže Pavlović i ukazuje da sve ovo što se dešava je simtomatično da se nešto ružno spremna.

Međutim, navodi da je pritisak moćnika bio i prije, ali radnici su se i tad dizali u štrajkove, ukazuju sindikalci.

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Rajko

16.04.2021 21:17

Boli njih za "vaše" preduzeće. Nego vi po pivu i kad budu izbori, opet glasajte za te rušioce.

ODGOVORITE
Name

Sumar

16.04.2021 21:30

Mislim da su Šume, u ovoj državi kriminala, definitivno najveće leglo kriminala. Od običnog primača i otpremača, do upravnika i direktora, svi su na platnim listama pilandzija i izvođača radova. Sječe se i obara van svih pravila struke, izvlači kud se stigne van projektovanih vlaka, krojači sortimenata ne postoje, sortimenti se podklasiraju, mjere se smanjuju, klase se obaraju... A to je u ovom “legalnom” dijelu koji niko i ne ispituje. Plus bespravne sječe....

ODGOVORITE
Name

Nikad Robom

16.04.2021 21:52

Zimbabve-Republjik

ODGOVORITE
Name

Frfljo-Savjetnik

17.04.2021 05:22

Da nije tragicno bilo bi smjesno!

ODGOVORITE
Name

privatnik

17.04.2021 05:45

Pa svi pa čak i radnici imaju neku korist i kad plata kasni zato svi šute. Vlast nije sposobna da to riješi zato i dižu kredit na Londonskoj berzi-upropasti i prodaj problem nekom drugom , to se isto dešava i sa Elektroprivredom koju će vjerovatno kupiti neko zato se urušava.

ODGOVORITE
Name

Rob

17.04.2021 06:24

Pavlović je u pravu. Kao sokočanin mogu reći još je moguće pljačkati u šumskom gazdinstvu. Godinama je Mirko postavljao i smjenjivao direktore u šumskom gazdinstvu. KAKO? Pozove drvo prerađivačke koji ga podržavaju i kaže, ako hoćemo da postavimo ovog direktora to košta toliko. Skupe se pare, postavi se direktor i počinje privilegovana pljačka oblovine. Šumari i otpremničara pametni i vide sve i oni se ubace u igru. Šumari i otpremničara imaju u Sokocu najveće i najljepše kuće. Interesantno bi bilo ispitati porijeklo njihove imovine. Direktor i upravnici radnih jedinica svoj kapital ulažu u Beograd i Novi Sad. Čim Mirko nije zadovoljan v. d. direktorom smjenjuje se na njegov prijedlog i postavlja novi po istoj proceduri. ŠG Romanija Sokolac imalo je više direktora za 4 godine nego neka gazdinstvu za 70 godina. Tako se pljačkaju šumska gazdinstvu. Svako GAZDINSTVO ima svog Mirka i Cicka.

ODGOVORITE
Name

A

17.04.2021 10:17

Porijeklo imovine pljackasaaa!!!????? Valjaju se u prljabom kapitalu!!!! Umrezeni partijasi haraju a sve institucije zarobiliii

Name

Romanija

17.04.2021 06:26

Niko ne spominje kriminal u sg Romanija,kakav crni Teslic,dodjite da vidite sta radi Strahinja sa svojom mafijom uz podrsku Jolovica!!!!

ODGOVORITE
Name

Ssss

17.04.2021 06:37

Pa nisu. Ludi. Tu su pare. Ala.

ODGOVORITE
Name

Ovo su

17.04.2021 08:29

Jedni manipulatori i lopovi umrezeni sa vlasti u pljacki suma koja je opste dobro svih nas a ne samo njihov izvor primanja. Imaju obraza izaci pred javnost sa idiotskom pricom.

ODGOVORITE
Name

Kakva ludacka konstatacija

17.04.2021 08:34

Gradjani treba da stite njihov izvor primanja, kao prijavljuju osmisljene pljacke drustvenog dobra na koje smatraju da samo oni imaju pravo a oni treba samo da primaju platu, pljackaju i vade oci ko ce vise.

ODGOVORITE
Name

Gradjani

17.04.2021 08:36

Ce zivjeti kao u Gvineji od kriminalne olosi!

ODGOVORITE
Name

Petar

17.04.2021 08:39

Najveće dostignuće bolesnog režima u Republici Srpskoj je što su " Srpske šume" pretvorili u šumske panjeve.

ODGOVORITE