Нова власт у Црној Гори нема снаге против корупције

Нова власт у Црној Гори нема снаге да се избори са корупцијом и криминалом, јер и даље у полицији и судству главне конце повлаче кадрови Мила Ђукановића, тврде саговорници у емисији „Глобално“.

Република Српска 14.04.2021 | 22:51
Нова власт у Црној Гори нема снаге против корупције

- Очекивало се да ће Црна Гора након промјене власти кренути узлазном линијом и да ће се суочити са свим проблемима које је генерисао режим Мила Ђукановића, али то се није догодило, већ су се, због нечињења нове владе, размахале сепаратичке групе - каже историчар Немања Девић.

Према његовим ријечима, енергија којом је прошле године пробуђена Црна Гора се истрошила.

"Многи људи су разочарани, видљиво је да долази до неког раскола међу сада владајућим странкама и бојим се да се сада народ у Црној Гори налази у некој врсти конфузије", истакао је Девић.

- Грађани су се ослободили страха, прихваћен је концепт смјењивости власти, али очекивали се много више од нове владе - каже политички активиста из Црне Горе Владислав Дајковић.

Он наглашава да је судство и полиција непромијењено...

"У тим кључним институцијама конце вуку кадрови Мила Ђукановића. Предсједник Владе Кривокапић нема снаге да се суочи са криминалом Мила Ђукановића", рекао је Дајковић.

Узрок нове политичке кризе у Црној Гори је, како тврди Дајковић, у коалиционом споразуму који је био основ за формирање црногорске владе.

"Дати су уступци коалиционим партнерима, на рачун српског народа. Истовремено, Срби се и даље хапсе за ношење српске заставе или других националних ставова", каже Дајковић.

- Ако смо, наводи он, ми у посљедњих 30 година сву опозициону реторику сводили на „Мило, лопове“, зашто тај човјек није процесуиран за своја злодјела у Црној Гори.

"Ако је више од 85 одсто грађана Црне Горе било против црногорског признања независности Косова, преко 65 одсто је било против уласка у НАТО, зашто није организован референдум о уласку у НАТО", пита се Дајковић.

Он тврди да је Црна Гора, нажалост, остала марионета свјетских сила и ништа се не пита.

- Ми нисмо независна држава, ми смо банана држава – каже Дајковић.

Економиста Срђан Лалић каже да је огромно задужење Црне Горе додатни "јарам те државе".

Он оцјењује да је потребно да се Црна Гора ослони на сопствене потенцијале, али да ће бити тешко да се извуче из економске кризе која је генерисана у вријеме владе Мила Ђукановића.

- Гушио је продуктивност, гушио је радно способно становништво, остављао их је без посла, гушио је село и сами тим гушио је сјевер Црне Горе, гдје је највише насељено становништво. То становништво било је принуђено да иде из земље, а приморје је градио због личних интереса - рекао је Лалић.

Посљедње задужење Владе Црне Горе од 750 милиона евра код иностраних банака само може да продуби кризу, каже Лалић и залаже се да Црна Гора треба да се окрене сарадњи са Србијом и Босном и Херцеговине, односно Републиком Српском, јер тако лакше може доћи до економске стабилности.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дјуро

14.04.2021 21:50

У црној гори никад висе ни једна странка неце имати вецину у парламенту и тако политицка криза неце никад престати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комисија

15.04.2021 07:34

Ми само формално постојимо.Нико није луд да хапси своје људе.

Name

Милорад

15.04.2021 06:39

Бит це те Кинези јер сте дузни милијарду еура за аутопут сто вам праве а прва наплата долази у јулу а ви немате ни за прву рату,уговором сте везани да улазе у посјед земљиста ако сте у немогуцности испунити обавезе према изводјацу радова,слицно као Грцка(лука Пиреј)све це вам заплијенити.Неваља вам СВЕТА СРБИЈА,уците кинески језик и носајте јос мало те кравате од 100 еура,црнци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лешинари

15.04.2021 09:42

...једва дочекали да србују ! Тзв рс није држава И не може имати односе са било киме осим културних... ЦГ мора да има добре односе са Сарајевом а Бања Лука треба да је споредна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

На мјесту

15.04.2021 14:00

Је. Треба да даље ради на сузбијању корупције. И да је обухвати. Зло је унистиво и унистава, истрајност је постојање.

ОДГОВОРИТЕ