Nova vlast u Crnoj Gori nema snage protiv korupcije

Nova vlast u Crnoj Gori nema snage da se izbori sa korupcijom i kriminalom, jer i dalje u policiji i sudstvu glavne konce povlače kadrovi Mila Đukanovića, tvrde sagovornici u emisiji „Globalno“.

Republika Srpska 14.04.2021 | 22:51
Nova vlast u Crnoj Gori nema snage protiv korupcije

- Očekivalo se da će Crna Gora nakon promjene vlasti krenuti uzlaznom linijom i da će se suočiti sa svim problemima koje je generisao režim Mila Đukanovića, ali to se nije dogodilo, već su se, zbog nečinjenja nove vlade, razmahale separatičke grupe - kaže istoričar Nemanja Dević.

Prema njegovim riječima, energija kojom je prošle godine probuđena Crna Gora se istrošila.

"Mnogi ljudi su razočarani, vidljivo je da dolazi do nekog raskola među sada vladajućim strankama i bojim se da se sada narod u Crnoj Gori nalazi u nekoj vrsti konfuzije", istakao je Dević.

- Građani su se oslobodili straha, prihvaćen je koncept smjenjivosti vlasti, ali očekivali se mnogo više od nove vlade - kaže politički aktivista iz Crne Gore Vladislav Dajković.

On naglašava da je sudstvo i policija nepromijenjeno...

"U tim ključnim institucijama konce vuku kadrovi Mila Đukanovića. Predsjednik Vlade Krivokapić nema snage da se suoči sa kriminalom Mila Đukanovića", rekao je Dajković.

Uzrok nove političke krize u Crnoj Gori je, kako tvrdi Dajković, u koalicionom sporazumu koji je bio osnov za formiranje crnogorske vlade.

"Dati su ustupci koalicionim partnerima, na račun srpskog naroda. Istovremeno, Srbi se i dalje hapse za nošenje srpske zastave ili drugih nacionalnih stavova", kaže Dajković.

- Ako smo, navodi on, mi u posljednjih 30 godina svu opozicionu retoriku svodili na „Milo, lopove“, zašto taj čovjek nije procesuiran za svoja zlodjela u Crnoj Gori.

"Ako je više od 85 odsto građana Crne Gore bilo protiv crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova, preko 65 odsto je bilo protiv ulaska u NATO, zašto nije organizovan referendum o ulasku u NATO", pita se Dajković.

On tvrdi da je Crna Gora, nažalost, ostala marioneta svjetskih sila i ništa se ne pita.

- Mi nismo nezavisna država, mi smo banana država – kaže Dajković.

Ekonomista Srđan Lalić kaže da je ogromno zaduženje Crne Gore dodatni "jaram te države".

On ocjenjuje da je potrebno da se Crna Gora osloni na sopstvene potencijale, ali da će biti teško da se izvuče iz ekonomske krize koja je generisana u vrijeme vlade Mila Đukanovića.

- Gušio je produktivnost, gušio je radno sposobno stanovništvo, ostavljao ih je bez posla, gušio je selo i sami tim gušio je sjever Crne Gore, gdje je najviše naseljeno stanovništvo. To stanovništvo bilo je prinuđeno da ide iz zemlje, a primorje je gradio zbog ličnih interesa - rekao je Lalić.

Posljednje zaduženje Vlade Crne Gore od 750 miliona evra kod inostranih banaka samo može da produbi krizu, kaže Lalić i zalaže se da Crna Gora treba da se okrene saradnji sa Srbijom i Bosnom i Hercegovine, odnosno Republikom Srpskom, jer tako lakše može doći do ekonomske stabilnosti.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

djuro

14.04.2021 21:50

U crnoj gori nikad vise ni jedna stranka nece imati vecinu u parlamentu i tako politicka kriza nece nikad prestati!!!

ODGOVORITE
Name

Komisija

15.04.2021 07:34

Mi samo formalno postojimo.Niko nije lud da hapsi svoje ljude.

Name

Milorad

15.04.2021 06:39

Bit ce te Kinezi jer ste duzni milijardu eura za autoput sto vam prave a prva naplata dolazi u julu a vi nemate ni za prvu ratu,ugovorom ste vezani da ulaze u posjed zemljista ako ste u nemogucnosti ispuniti obaveze prema izvodjacu radova,slicno kao Grcka(luka Pirej)sve ce vam zaplijeniti.Nevalja vam SVETA SRBIJA,ucite kineski jezik i nosajte jos malo te kravate od 100 eura,crnci

ODGOVORITE
Name

Lešinari

15.04.2021 09:42

...jedva dočekali da srbuju ! Tzv rs nije država I ne može imati odnose sa bilo kime osim kulturnih... CG mora da ima dobre odnose sa Sarajevom a Banja Luka treba da je sporedna!

ODGOVORITE
Name

Na mjestu

15.04.2021 14:00

Je. Treba da dalje radi na suzbijanju korupcije. I da je obuhvati. Zlo je unistivo i unistava, istrajnost je postojanje.

ODGOVORITE