Прекинута сједница СБ УН, Русија тражила да Приштина уклони заставу

- Сједница Савјета безбједности Уједињених нација прекинута је убрзо пошто је почела, након што је представник Русије Димитриј Пољански затражио да представница Приштине промијени или уклони заставу самопроглашеног Косова јер, како је нагласио, Косово није општепризната држава.

Свијет 13.04.2021 | 17:11
Прекинута сједница СБ УН, Русија тражила да Приштина уклони заставу

Димитриј Пољански је рекао да је то "територија и осам чланица Савјета безбједности УН не признаје Косово као државу".

Он је додао да је Русија против учешћа представника Приштине на састанку и скренуо пажњу чланица да представница Приштине сједи испред ознака самопроглашеног Косова.

Пољански је затражио да представница Приштине "промијени позадину или уклони заставу" како би се наставила сједница, након чега се за ријеч јавио представник Уједињеног Краљевства.

Британски представник је на то узвртио да сједница није званични састанак Савјета безбједности на којој се примењују та правила и додао да је на посљедњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, "не види разлог" да се од представнице Приштине тражи да промени позадину на којој је косовска застава.

Пренос сједнице је након тога прекинут.

Савет безбједности УН почео је седницу на којој се разматра извештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији за период од септембра 2020. до марта 2021. године.

На сједници, којој председава Вијетнам, Србију представља министар спољних послова Никола Селаковић, коме је ово први пут да учествује на сједници Савјета безбједности УН.

Приштину представља министарка спољних послова привремених институција Доника Гервала.

Због пандемије корона вируса, сједница се одржава у видео формату.

У најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика као главни политички догађаји у претходном периоду означени су косовски ванредни парламентарни избори 14. фебруара и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК у новембру 2020.

У извјештају се наводи да су та дешавања успорила дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, и истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на КиМ и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмјереног на нормализацију односа Београда и Приштине.

(РТС)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Илија

13.04.2021 15:20

Браво за Русију. Три пута ура, ура, ура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

13.04.2021 15:37

Јао нама други нас висе воле него ми сами себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

13.04.2021 15:51

много битна ствар ал мало сутра... ено америка на граници са русијом и руси у тоталном хаосу се спремају за рат могући улазак у европу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рабин

13.04.2021 20:54

Е, јеси ти, Израелац, кљусина невиђена.

Name

протест

13.04.2021 15:53

па кад је тако паметан нека и његова Русија врати Крим ! засто би они могли на силу одузети територију а ови које све велесиле признају мора да уклони заставу! знам да БН нема храброст неце објавити јер сте ве осим новинара и слободни медија!!! који постују "слободу мисљења"???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре протест

13.04.2021 18:57

Косово није опстепризнато као независна дрзава, нити је цлан УН. Русија јесте. Сваки даљи коментар је сувисан.

Name

Рее протест

13.04.2021 19:18

Само да те исправим...Русија није употребила силу на Криму већ је народ изашао на референдум за разлику од Космета гдје је НАТО војном силом отео територију Космета од Србије

Name

Ре протест

13.04.2021 20:28

Пријатељу ти си залутао, Крим јесте био дио Русије увијек , док Косово без Метохије у Србији мора и треба бити а разлога је милијарду од политичких , географских, историјски и многих других.

Name

Смрт медиаактивитету

13.04.2021 16:05

Слобода народу. Русија. За трезор. И заврсетак лукавства. Працење таласа који су настајали миленијумима, услед гресака при лукавству и његове цивилизацијске ограницености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само сто се

13.04.2021 16:19

Нема проблема с Јапаном са Сиптарима, врло. И уци се од целог света, не само Америка, него сви који глупост није дозивљај. Е, па, Албанија це највероватније због Космета, Сјеверне Грцке и западне Македоније бити подељена попут Њемацке. А сто се тице сиромаства у Албанији требали би се наравно мозда на Кину угледати, наравно по позитивним аспектима, а не по навиканим тацкама. Навикане тацке су и у ЕУ у најсоцијалнијим земљама, па има примјера нереда и невоља. Кина је такодје имала проблема са наталитетом па ријесила, а Алабанија би водила собом билоски и други рат у овом времену. Па те зелене трансверзале ста они мисле да су вецни. Оријентални стил зивота је цак и занимљив, али и сама Турска је врсила промјене да услед непотпуности губи, другим ријецима задрзавала својствености, а покусавала да се уклопи у свијет. Назалост ови Сиптари и Босњаци су им ноз у ледјима и битан је геноцид Османског царства за апциговање таласа. Космет је Србија. Кипар је Грцка. И тако даље. И Македонији је јасно боље у Грцкој и Србији него са Сиптаријом. И они немају среце да се прихвате, јер их је НАТО криминализовао. Нису повољни никоме, у каснија времена ни самом НАТО. Постоје и системи попут Еартх 2050, да геополитика висе не буде дио психолоског ратовања. Битцоин, Јапан. И много тога због цега сте ви медиаактивисти, превазидјени. А сто се тице физицког ратовања, прије це његови носиоци заврсити на лијецењу него успјети покорити другу велику или малу свјесну земљу. СВесна. Наруто. Мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејкерс

14.04.2021 00:15

Ста ти написа и остале зив воле

Name

Ре израелац

13.04.2021 17:08

Па ко те то слагао да је русија у паници ил је европа у паници ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

13.04.2021 19:04

Многе мале земље морају да буду срецне сто постоји Русија и Кина, да није њих 90% земаља би било покорено од стране Америке и њихових слуга као сто су Нато. Јапан ,Катар,Саудиска Арабија, С Кореја ,зивиле Русија Кина, Индија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миш-о

13.04.2021 19:55

Мале земље су и окупиране од Русије и Кине... Тибет, Источни Туркменистан, Тајван, Мацао, Татарстан, Чеченија, Абхазија , Јужна Осетија , приднестривље, Крим, Донбас... Да нема САД, све би ова стока са истока освојила!

Name

Неђо.13.04.2021

13.04.2021 20:56

Миш-о---стока са запада растури Ирак,Либију и још пуно суверени Држава.