Prekinuta sjednica SB UN, Rusija tražila da Priština ukloni zastavu

- Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo pošto je počela, nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promijeni ili ukloni zastavu samoproglašenog Kosova jer, kako je naglasio, Kosovo nije opštepriznata država.

Svijet 13.04.2021 | 17:11
Prekinuta sjednica SB UN, Rusija tražila da Priština ukloni zastavu

Dimitrij Poljanski je rekao da je to "teritorija i osam članica Savjeta bezbjednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu".

On je dodao da je Rusija protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sjedi ispred oznaka samoproglašenog Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica Prištine "promijeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se nastavila sjednica, nakon čega se za riječ javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvrtio da sjednica nije zvanični sastanak Savjeta bezbjednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na posljednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sjednice je nakon toga prekinut.

Savet bezbjednosti UN počeo je sednicu na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Na sjednici, kojoj predsedava Vijetnam, Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kome je ovo prvi put da učestvuje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Prištinu predstavlja ministarka spoljnih poslova privremenih institucija Donika Gervala.

Zbog pandemije korona virusa, sjednica se održava u video formatu.

U najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su kosovski vanredni parlamentarni izbori 14. februara i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera takozvane OVK u novembru 2020.

U izvještaju se navodi da su ta dešavanja usporila dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, i ističe da trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj na KiM i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu usmjerenog na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

(RTS)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ilija

13.04.2021 15:20

Bravo za Rusiju. Tri puta ura, ura, ura.

ODGOVORITE
Name

dijaspora

13.04.2021 15:37

Jao nama drugi nas vise vole nego mi sami sebe

ODGOVORITE
Name

izraelac

13.04.2021 15:51

mnogo bitna stvar al malo sutra... eno amerika na granici sa rusijom i rusi u totalnom haosu se spremaju za rat mogući ulazak u evropu..

ODGOVORITE
Name

Rabin

13.04.2021 20:54

E, jesi ti, Izraelac, kljusina neviđena.

Name

protest

13.04.2021 15:53

pa kad je tako pametan neka i njegova Rusija vrati Krim ! zasto bi oni mogli na silu oduzeti teritoriju a ovi koje sve velesile priznaju mora da ukloni zastavu! znam da BN nema hrabrost nece objaviti jer ste ve osim novinara i slobodni medija!!! koji postuju "slobodu misljenja"???

ODGOVORITE
Name

Re protest

13.04.2021 18:57

Kosovo nije opstepriznato kao nezavisna drzava, niti je clan UN. Rusija jeste. Svaki dalji komentar je suvisan.

Name

Ree protest

13.04.2021 19:18

Samo da te ispravim...Rusija nije upotrebila silu na Krimu već je narod izašao na referendum za razliku od Kosmeta gdje je NATO vojnom silom oteo teritoriju Kosmeta od Srbije

Name

Re protest

13.04.2021 20:28

Prijatelju ti si zalutao, Krim jeste bio dio Rusije uvijek , dok Kosovo bez Metohije u Srbiji mora i treba biti a razloga je milijardu od političkih , geografskih, istorijski i mnogih drugih.

Name

Smrt mediaaktivitetu

13.04.2021 16:05

Sloboda narodu. Rusija. Za trezor. I zavrsetak lukavstva. Pracenje talasa koji su nastajali milenijumima, usled gresaka pri lukavstvu i njegove civilizacijske ogranicenosti.

ODGOVORITE
Name

Samo sto se

13.04.2021 16:19

Nema problema s Japanom sa Siptarima, vrlo. I uci se od celog sveta, ne samo Amerika, nego svi koji glupost nije dozivljaj. E, pa, Albanija ce najverovatnije zbog Kosmeta, Sjeverne Grcke i zapadne Makedonije biti podeljena poput Njemacke. A sto se tice siromastva u Albaniji trebali bi se naravno mozda na Kinu ugledati, naravno po pozitivnim aspektima, a ne po navikanim tackama. Navikane tacke su i u EU u najsocijalnijim zemljama, pa ima primjera nereda i nevolja. Kina je takodje imala problema sa natalitetom pa rijesila, a Alabanija bi vodila sobom biloski i drugi rat u ovom vremenu. Pa te zelene transverzale sta oni misle da su vecni. Orijentalni stil zivota je cak i zanimljiv, ali i sama Turska je vrsila promjene da usled nepotpunosti gubi, drugim rijecima zadrzavala svojstvenosti, a pokusavala da se uklopi u svijet. Nazalost ovi Siptari i Bosnjaci su im noz u ledjima i bitan je genocid Osmanskog carstva za apcigovanje talasa. Kosmet je Srbija. Kipar je Grcka. I tako dalje. I Makedoniji je jasno bolje u Grckoj i Srbiji nego sa Siptarijom. I oni nemaju srece da se prihvate, jer ih je NATO kriminalizovao. Nisu povoljni nikome, u kasnija vremena ni samom NATO. Postoje i sistemi poput Earth 2050, da geopolitika vise ne bude dio psiholoskog ratovanja. Bitcoin, Japan. I mnogo toga zbog cega ste vi mediaaktivisti, prevazidjeni. A sto se tice fizickog ratovanja, prije ce njegovi nosioci zavrsiti na lijecenju nego uspjeti pokoriti drugu veliku ili malu svjesnu zemlju. SVesna. Naruto. Mir.

ODGOVORITE
Name

Lejkers

14.04.2021 00:15

Sta ti napisa i ostale ziv vole

Name

Re izraelac

13.04.2021 17:08

Pa ko te to slagao da je rusija u panici il je evropa u panici ?

ODGOVORITE
Name

Miso

13.04.2021 19:04

Mnoge male zemlje moraju da budu srecne sto postoji Rusija i Kina, da nije njih 90% zemalja bi bilo pokoreno od strane Amerike i njihovih sluga kao sto su Nato. Japan ,Katar,Saudiska Arabija, S Koreja ,zivile Rusija Kina, Indija

ODGOVORITE
Name

Miš-o

13.04.2021 19:55

Male zemlje su i okupirane od Rusije i Kine... Tibet, Istočni Turkmenistan, Tajvan, Macao, Tatarstan, Čečenija, Abhazija , Južna Osetija , pridnestrivlje, Krim, Donbas... Da nema SAD, sve bi ova stoka sa istoka osvojila!

Name

Neđo.13.04.2021

13.04.2021 20:56

Miš-o---stoka sa zapada rasturi Irak,Libiju i još puno suvereni Država.