Независна истрага открива да америчка влада подржава сепаратисте у Синђијангу

Налази истраге независне веб-странице Греизоне показују да влада САД-а политички и финансијски подржава ујгурске сепаратистичке покрете маскиране да заговарају људска права у кинеском Синђијангу.

Свијет 13.04.2021 | 11:09
Независна истрага открива да америчка влада подржава сепаратисте у Синђијангу

Национална задужбина за демократију (НЕД), америчка фондација основана да „подржава демократију у другим земљама“, коју финансира америчка влада, у ствари је речено да подупире сепаратистичке покрете.

Према новинарском истражном тексту објављеном на вебсајту Греизоне крајем марта, организација са седиштем у Вашингтону под називом Америчко удружење Ујгур (УАА) сарађује са америчком владом у смислу ујгурских сепаратистичких покрета.

Према порталу Греизоне, УАА је повезана са Светским конгресом Ујгура (ВУЦ), што су неке западне земље описале као „водећи глас за ујгурске интересе и људска права“. ВУЦ је играо централну улогу у томе како су неке западне земље тумачиле кинеску политику у Синђијангу.

Међутим, вебсајт је истакао је да су претходни извештаји те организације открили да је ВУЦ заправо „мрежа прогнаних ујгурских сепаратиста“ који су изјавили да намеравају да доведу до „пада Кине“ и створе државе под називом „Источни Туркестан“ у Синђијангу

Мултимедија каже да је ВУЦ последњих година блиско сарађивао са америчким и неким западним владама, као и појединцима попут Адриана Зенза, удвостручујући "њихов нови хладни рат против Кине, заговарајући да кинеска политика у Синђијангу буде означена као' геноцид ', заједно са санкцијама и бојкотом. "

У истражном делу се наводи да Ујгурски пројекат за људска права (УХРП), покренут 2004. године, омогућава и у великој мери финансира НЕД, обезбеђујући више од милиона америчких долара током трогодишњег периода само од 2016. године.

„Национална задужбина за демократију изузетно подржава УАА“, рекао је бивши председник УАА-а Нури Туркел 2006. године, цитиран у чланку, „пружајући нам непроцењиве смернице и помоћ“ и „основно финансирање“.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ујгури

13.04.2021 09:38

...су старосједиоци у том дјелу Азије! Кинези су познати по бруталности и неправди коју наносе не само Ујгурима већ и Тибету, Тајвану... Зато Кина не признаје Косово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти паметњаковицу

13.04.2021 11:48

која т0 земља није некоме нанијела зло- мозда америка.... . Када неко јаца дали је то комсија, брат или нека република или дрзава, онда се увјек гледа нека могуцност да се прекине напредак

Name

Кинез

13.04.2021 11:28

Ови Кинези не вјерују у Бога, зато су оваква стока каква и јесу. Ко бива, цорона прешла са шишмиша на човјека, а одједном нема цороне у Кини а економија порасла за 30%.Све се десило случајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огњен

13.04.2021 14:04

Донекле си у праву.