Додатно попуштање мјера у Србији могуће у петак?

И ресторани у затвореном простору могли би да почну да раде, уз посебне епидемиолошке мјере и ограничење попуњености до највише 50 одсто капацитета.

Србија 13.04.2021 | 10:03
Додатно попуштање мјера у Србији могуће у петак?

То би могло да ступи на снагу од петка, што је мање вероватно, или понедељка за шта има више шансе. Медицински дио Кризног штаба, због великог броја хоспитализованих у ковид-болницама, ближи је решењу да се са отварањем угоститељских објеката сачека до следеће недеље, иако је број новозаражених у опадању. Али, управо на овај критеријум позива се остатак штаба, уз образложење да тренутна епидемиолошка ситуација, напокон, дозвољава укидање мера које угрожавају економију.

Кризни штаб би, према сазнањима Новости, могао да се састане у четвртак или петак, а прије тога ће премијерка Ана Брнабић одржати консултације са члановима.

Медицински део Кризног штаба, иако параметри о заражавању вирусом корона показују да се ситуација смирује, зазире од наглог опуштања, јер вируса још има толико у циркулацији да епидемиолошка крива брзо може да крене узбрдо. Један од аргумената против попуштања мјера је да и даље висок проценат новозаражених има такву клиничку слику која захтева збрињавање у болници.

Премијерка је потврдила у понедељак само да ће се током ове недеље разговарати и о отварању угоститељских објеката у затвореном простору, али је рекла да не жели да прејудицира одлуку, и да ће она зависити од стручног дијела Кризног штаба, од броја ковид-пацијената у болницама, као и од процента новообољелих.

Од понедељка су мјере ублажене отварањем тржних центара, а од 19. априла би и ђаци требало да се врате на наставу по моделу од 1. септембра.

Од попуштања мјера страхују и љекари клиничари. То је у понедељак потврдила и др Ивана Милошевић, замјеник директора Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС. Она је рекла да је број првих прегледа минимално опао и да је изједначен број пријема и отпуста, али да је Инфективна клиника у Београду и даље пуна.

– Једна ствар је да се мјере попусте, а ово што ми гледамо друга. Не осјећам се пријатно кад знам да ће се мере попустити јер иде лијепо време, а људи су жељни провода. Свако непоштовање мјера ми највише осјетимо – рекла је др Милошевић. – Док већина становништва не буде вакцинисана, нећемо бити ни близу нормалног живота.

У Србији је досад дато више од 2,9 милиона вакцина, и другу дозу примило је 1,17 милиона. Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић очекује да ће ове недјеље бити дата тромилионита вакцина у Србији.

– Интересовање грађана не јењава. Сваког дана се преко портала е-управа пријави између 10.000 и 20.000 нових грађана, велико је интересовање је и на пунктовима за вакцинацију без пријаве, а то је дневно додатних између 20.000 и 30.000 вакцина – каже Јовановић.

(Новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србија

13.04.2021 08:18

Сви луди ми паметни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

13.04.2021 10:15

Наравно да је тако,паметни су они који никад ниста затварли нису