Dodatno popuštanje mjera u Srbiji moguće u petak?

I restorani u zatvorenom prostoru mogli bi da počnu da rade, uz posebne epidemiološke mjere i ograničenje popunjenosti do najviše 50 odsto kapaciteta.

Srbija 13.04.2021 | 10:03
Dodatno popuštanje mjera u Srbiji moguće u petak?

To bi moglo da stupi na snagu od petka, što je manje verovatno, ili ponedeljka za šta ima više šanse. Medicinski dio Kriznog štaba, zbog velikog broja hospitalizovanih u kovid-bolnicama, bliži je rešenju da se sa otvaranjem ugostiteljskih objekata sačeka do sledeće nedelje, iako je broj novozaraženih u opadanju. Ali, upravo na ovaj kriterijum poziva se ostatak štaba, uz obrazloženje da trenutna epidemiološka situacija, napokon, dozvoljava ukidanje mera koje ugrožavaju ekonomiju.

Krizni štab bi, prema saznanjima Novosti, mogao da se sastane u četvrtak ili petak, a prije toga će premijerka Ana Brnabić održati konsultacije sa članovima.

Medicinski deo Kriznog štaba, iako parametri o zaražavanju virusom korona pokazuju da se situacija smiruje, zazire od naglog opuštanja, jer virusa još ima toliko u cirkulaciji da epidemiološka kriva brzo može da krene uzbrdo. Jedan od argumenata protiv popuštanja mjera je da i dalje visok procenat novozaraženih ima takvu kliničku sliku koja zahteva zbrinjavanje u bolnici.

Premijerka je potvrdila u ponedeljak samo da će se tokom ove nedelje razgovarati i o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru, ali je rekla da ne želi da prejudicira odluku, i da će ona zavisiti od stručnog dijela Kriznog štaba, od broja kovid-pacijenata u bolnicama, kao i od procenta novooboljelih.

Od ponedeljka su mjere ublažene otvaranjem tržnih centara, a od 19. aprila bi i đaci trebalo da se vrate na nastavu po modelu od 1. septembra.

Od popuštanja mjera strahuju i ljekari kliničari. To je u ponedeljak potvrdila i dr Ivana Milošević, zamjenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS. Ona je rekla da je broj prvih pregleda minimalno opao i da je izjednačen broj prijema i otpusta, ali da je Infektivna klinika u Beogradu i dalje puna.

– Jedna stvar je da se mjere popuste, a ovo što mi gledamo druga. Ne osjećam se prijatno kad znam da će se mere popustiti jer ide lijepo vreme, a ljudi su željni provoda. Svako nepoštovanje mjera mi najviše osjetimo – rekla je dr Milošević. – Dok većina stanovništva ne bude vakcinisana, nećemo biti ni blizu normalnog života.

U Srbiji je dosad dato više od 2,9 miliona vakcina, i drugu dozu primilo je 1,17 miliona. Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović očekuje da će ove nedjelje biti data tromilionita vakcina u Srbiji.

– Interesovanje građana ne jenjava. Svakog dana se preko portala e-uprava prijavi između 10.000 i 20.000 novih građana, veliko je interesovanje je i na punktovima za vakcinaciju bez prijave, a to je dnevno dodatnih između 20.000 i 30.000 vakcina – kaže Jovanović.

(Novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbija

13.04.2021 08:18

Svi ludi mi pametni...

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

13.04.2021 10:15

Naravno da je tako,pametni su oni koji nikad nista zatvarli nisu