Да ли су Путин и Ердоган поново ушли у сукоб!?

У тренутку заоштравања ситуације у Донбасу Анкара активно развија сарадњу са Кијевом. Москва јој савјетује да „добро анализира изјаве украјинских власти“ и да не подржава милитаристичко расположење Украјине. Истовремено, Русија уводи ограничења на туристичка путовања у Турску.

Свијет 13.04.2021 | 07:21
Да ли су Путин и Ердоган поново ушли у сукоб!?

Турска љетовалишта су дуги низ година најпопуларнија код грађана Русије. Уочи пандемије, 2019. године, посјетило их је скоро седам милиона руских туриста. Ове године, за мајске празнике, Руси су вец́ били резервисали 70 одсто соба у турским хотелима.

Међутим, посљедњих мјесец дана ситуација са вирусом корона у Турској се погоршава. Само јуче у Турској је било регистровано више од 50.000 случајева инфекције ковид 19.

Највец́и број увезених случајева у Русију долази из Турске, због чега је премијер Михаил Мишустин наложио да се предузму додатне мјере. И данас, потпредсједница Владе Татјана Голикова саопштила је да се уводе ограничења на редовне и чартер летове за турска одмаралишта. Односно, осим у изузетним случајевима, за Русе ц́е турско море бити затворено до 1. јуна.

Турски дронови изнад Донбаса

Међутим, проблем није само што у Турској расте броја заражених корона вирусом. Посљедњих дана пажња Москве је усмјерена на посјету предсједника Украјине Владимира Зеленског Истанбулу. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је обец́ао украјинском колеги помоц́ у придруживању Алијанси и увјерио госта да се Анкара „залаже за територијалну целовитост и суверенитет Украјине“.

Турски лидер је подржао иницијативу Кијева за формирање „Кримске платформе“, односно за организовање међународног форума, чији је главни циљ повратак полуострва у састав Украјине. Истина, за сада је нејасно како ц́е тај форум функционисати – први самит је планиран за 24. август, када Украјина обележава Дан независности.

У међувремену, напетост око Донбаса наставља да расте. Иако је Ердоган нагласио да се проблем региона може решити само мирним путем, на бази Минских договора, у Истанбулу је истовремено у току активна дискусија о турској помоц́и у модернизацији украјинске војске. Ердоган тврди да „сарадњу у војној сфери ни у којем случају не треба сматрати иницијативом усмереном против трец́их држава“. Ипак, заједно са Зеленским, у Истанбул је дошао и министар одбране Украјине Андреј Таран који се састао са турским колегом Хулусијем Акаром.

Како је саопштила прес-служба Министарства одбране Украјине, разговарано је о изградњи бродова класе „корвета“, као и о испорукама дронова „Бајрактар“ и муниције за њих. Управо ове дронове су Азербејџанци користили током рата у Нагорно Карабаху прошле јесени. Осим тога, Турска их је користила и у Сирији, у операцији „Пролец́ни штит“, у фебруару 2020. године, а прије тога у Либији, где је „Бајрактар“ коришц́ен против војске генерала Халифе Хафтара.

Након разговора шеф комитета Врховне раде Украјине за питања националне безбједности Јуриј Мисјагин написао је на друштвеним мрежама да је дрон „Бајрактар“ извео први лет у Донбасу, „за сада само ради осматрања и откривања руске технике.

„Бајрактар се одлично показао током турске операције „Прољец́ни штит“, посебно против руске војне технике“, написао је Мисјагин на фејсбуку.

У Москви су обратили пажњу на овај догађај и посавјетовали Анкари да не подстиче милитаризам Украјине.

Руски експерт Владимир Аватков објашњава шта је разлог што Турска активно сарађује са Украјином посљедњих година.

„Анкара у тој земљи види црно тржиште – могуц́ност за куповину технологије по јефтиној цијени. А при томе, може да прода дронове и тестира их у борбама“, сматра он.

У прилог овој теорији говори и договор Турске и Украјине о заједничкој производњи транспортног авиона Ан-176. Турска се на овај начин нада да ц́е добити стару совјетску технологију за развој војно-индустријског комплекса, а са друге стране, може добро да прода своје производе, пише Спутник.

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ноле

13.04.2021 05:37

Само забранити одлазак руских туриста у Турску,и видјецес како се коло окреце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2021 07:23

Цуј забранити.Каква дрзава забрањује некоме да иде гдје хоце?? Која си ти овца.

Name

Мили

13.04.2021 07:26

Част у зајам!

Name

Ре

13.04.2021 07:27

Ма немој.

Name

Бранка

13.04.2021 09:14

Цијене су неоправдано скочиле. Правдање са цијеном нафте је глупо јер та цијена није достигла ни пријашњи. Цијена јестивог уља је од 2.80КМ и то је врхунац брезобразлука. Од Турака ништа ново и ако Руси нису одлучили продати дио Донабаса онда је то мачики кашаљ. Скидати одма деонице и упутити им технику.

Name

Мексико

13.04.2021 12:26

Тако је Ре. Ноле је овца теза као и његов Путин јб га он.. Забранити људима да путују.купују.једу.пију.забављају се. То мозе само терориста као сто је Питин за свој народ. Па није цудо сто је за неки други. Русија једина земља која никад ником не помазе било како.

Name

Патриота

13.04.2021 06:31

Сулејман величанствени, поновно у походу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

13.04.2021 06:53

Трећи свјетски ће почети Турска и Русија, тако многи аналитичари кажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријаааа

13.04.2021 07:14

Голи бизнис а обицан натод нека гине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

13.04.2021 07:33

Када це се обратити градјанима Зељко Цвијановиц? Има горуцих тема, умјесто бистрења свјетске политике. Као нпр. гдје су вакцине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

13.04.2021 07:39

Мерхаба Аскер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

13.04.2021 07:50

пропао турски ток плина са русијом. Америка вуче турке на свију страну.. турци продају дронове украјини... турци не могу да подржавају сепаратисте у Украјини јер они имају сепаратисте курде... турци су у нато и амерички... русија иде у изолацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курди

13.04.2021 10:10

....су међусобно јако подјељени и мали су "грађански рат" почетком 90-их... Један дио Курда подржава Турску...

Name

Мозда

13.04.2021 10:05

Не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре

13.04.2021 16:12

Словенија је пре две седмице забранила путовања на западни балкан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелектуалац

14.04.2021 22:18

За све оне који не знају, свјетске силе највисе пара зарадзују продајом орузја. Русија то добро зна, УСА, многе европске дрзаве и друге, медзу њима и Турска. Ту нема ниста спорно. Наравно да је то за Русију незгодно, не зато сто би могло бити за њих "густо" јер то не мозе бити, него сто би их евентуални директни упад у Украјину скупље костао и дузе трајао ако би Украјина добила новог орузја. Али Турска мозе да казе, као и свака друга дрзава, да се нада да це се Русија дрзати медзународног права - знаци да неце војно угрозавати другу медзународно признати дрзаву. И ако се Русија тога дрзи онда јој мозе бити свеједно колико орузја (и од кога) це Украјина узети.

ОДГОВОРИТЕ