Da li su Putin i Erdogan ponovo ušli u sukob!?

U trenutku zaoštravanja situacije u Donbasu Ankara aktivno razvija saradnju sa Kijevom. Moskva joj savjetuje da „dobro analizira izjave ukrajinskih vlasti“ i da ne podržava militarističko raspoloženje Ukrajine. Istovremeno, Rusija uvodi ograničenja na turistička putovanja u Tursku.

Svijet 13.04.2021 | 07:21
Da li su Putin i Erdogan ponovo ušli u sukob!?

Turska ljetovališta su dugi niz godina najpopularnija kod građana Rusije. Uoči pandemije, 2019. godine, posjetilo ih je skoro sedam miliona ruskih turista. Ove godine, za majske praznike, Rusi su već bili rezervisali 70 odsto soba u turskim hotelima.

Međutim, posljednjih mjesec dana situacija sa virusom korona u Turskoj se pogoršava. Samo juče u Turskoj je bilo registrovano više od 50.000 slučajeva infekcije kovid 19.

Najveći broj uvezenih slučajeva u Rusiju dolazi iz Turske, zbog čega je premijer Mihail Mišustin naložio da se preduzmu dodatne mjere. I danas, potpredsjednica Vlade Tatjana Golikova saopštila je da se uvode ograničenja na redovne i čarter letove za turska odmarališta. Odnosno, osim u izuzetnim slučajevima, za Ruse će tursko more biti zatvoreno do 1. juna.

Turski dronovi iznad Donbasa

Međutim, problem nije samo što u Turskoj raste broja zaraženih korona virusom. Posljednjih dana pažnja Moskve je usmjerena na posjetu predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Istanbulu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je obećao ukrajinskom kolegi pomoć u pridruživanju Alijansi i uvjerio gosta da se Ankara „zalaže za teritorijalnu celovitost i suverenitet Ukrajine“.

Turski lider je podržao inicijativu Kijeva za formiranje „Krimske platforme“, odnosno za organizovanje međunarodnog foruma, čiji je glavni cilj povratak poluostrva u sastav Ukrajine. Istina, za sada je nejasno kako će taj forum funkcionisati – prvi samit je planiran za 24. avgust, kada Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti.

U međuvremenu, napetost oko Donbasa nastavlja da raste. Iako je Erdogan naglasio da se problem regiona može rešiti samo mirnim putem, na bazi Minskih dogovora, u Istanbulu je istovremeno u toku aktivna diskusija o turskoj pomoći u modernizaciji ukrajinske vojske. Erdogan tvrdi da „saradnju u vojnoj sferi ni u kojem slučaju ne treba smatrati inicijativom usmerenom protiv trećih država“. Ipak, zajedno sa Zelenskim, u Istanbul je došao i ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran koji se sastao sa turskim kolegom Hulusijem Akarom.

Kako je saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine, razgovarano je o izgradnji brodova klase „korveta“, kao i o isporukama dronova „Bajraktar“ i municije za njih. Upravo ove dronove su Azerbejdžanci koristili tokom rata u Nagorno Karabahu prošle jeseni. Osim toga, Turska ih je koristila i u Siriji, u operaciji „Prolećni štit“, u februaru 2020. godine, a prije toga u Libiji, gde je „Bajraktar“ korišćen protiv vojske generala Halife Haftara.

Nakon razgovora šef komiteta Vrhovne rade Ukrajine za pitanja nacionalne bezbjednosti Jurij Misjagin napisao je na društvenim mrežama da je dron „Bajraktar“ izveo prvi let u Donbasu, „za sada samo radi osmatranja i otkrivanja ruske tehnike.

„Bajraktar se odlično pokazao tokom turske operacije „Proljećni štit“, posebno protiv ruske vojne tehnike“, napisao je Misjagin na fejsbuku.

U Moskvi su obratili pažnju na ovaj događaj i posavjetovali Ankari da ne podstiče militarizam Ukrajine.

Ruski ekspert Vladimir Avatkov objašnjava šta je razlog što Turska aktivno sarađuje sa Ukrajinom posljednjih godina.

„Ankara u toj zemlji vidi crno tržište – mogućnost za kupovinu tehnologije po jeftinoj cijeni. A pri tome, može da proda dronove i testira ih u borbama“, smatra on.

U prilog ovoj teoriji govori i dogovor Turske i Ukrajine o zajedničkoj proizvodnji transportnog aviona An-176. Turska se na ovaj način nada da će dobiti staru sovjetsku tehnologiju za razvoj vojno-industrijskog kompleksa, a sa druge strane, može dobro da proda svoje proizvode, piše Sputnik.

(Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Nole

13.04.2021 05:37

Samo zabraniti odlazak ruskih turista u Tursku,i vidjeces kako se kolo okrece...

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2021 07:23

Cuj zabraniti.Kakva drzava zabranjuje nekome da ide gdje hoce?? Koja si ti ovca.

Name

Мили

13.04.2021 07:26

Част у зајам!

Name

Re

13.04.2021 07:27

Ma nemoj.

Name

Branka

13.04.2021 09:14

Cijene su neopravdano skočile. Pravdanje sa cijenom nafte je glupo jer ta cijena nije dostigla ni prijašnji. Cijena jestivog ulja je od 2.80KM i to je vrhunac brezobrazluka. Od Turaka ništa novo i ako Rusi nisu odlučili prodati dio Donabasa onda je to mačiki kašalj. Skidati odma deonice i uputiti im tehniku.

Name

Meksiko

13.04.2021 12:26

Tako je Re. Nole je ovca teza kao i njegov Putin jb ga on.. Zabraniti ljudima da putuju.kupuju.jedu.piju.zabavljaju se. To moze samo terorista kao sto je Pitin za svoj narod. Pa nije cudo sto je za neki drugi. Rusija jedina zemlja koja nikad nikom ne pomaze bilo kako.

Name

Patriota

13.04.2021 06:31

Sulejman veličanstveni, ponovno u pohodu.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

13.04.2021 06:53

Treći svjetski će početi Turska i Rusija, tako mnogi analitičari kažu.

ODGOVORITE
Name

Marijaaaa

13.04.2021 07:14

Goli biznis a obican natod neka gine.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

13.04.2021 07:33

Kada ce se obratiti gradjanima Zeljko Cvijanovic? Ima gorucih tema, umjesto bistrenja svjetske politike. Kao npr. gdje su vakcine?

ODGOVORITE
Name

ja

13.04.2021 07:39

Merhaba Asker!

ODGOVORITE
Name

izraelac

13.04.2021 07:50

propao turski tok plina sa rusijom. Amerika vuče turke na sviju stranu.. turci prodaju dronove ukrajini... turci ne mogu da podržavaju separatiste u Ukrajini jer oni imaju separatiste kurde... turci su u nato i američki... rusija ide u izolaciju

ODGOVORITE
Name

Kurdi

13.04.2021 10:10

....su međusobno jako podjeljeni i mali su "građanski rat" početkom 90-ih... Jedan dio Kurda podržava Tursku...

Name

Mozda

13.04.2021 10:05

Ne.

ODGOVORITE
Name

Re za Re

13.04.2021 16:12

Slovenija je pre dve sedmice zabranila putovanja na zapadni balkan

ODGOVORITE
Name

Intelektualac

14.04.2021 22:18

Za sve one koji ne znaju, svjetske sile najvise para zaradzuju prodajom oruzja. Rusija to dobro zna, USA, mnoge evropske drzave i druge, medzu njima i Turska. Tu nema nista sporno. Naravno da je to za Rusiju nezgodno, ne zato sto bi moglo biti za njih "gusto" jer to ne moze biti, nego sto bi ih eventualni direktni upad u Ukrajinu skuplje kostao i duze trajao ako bi Ukrajina dobila novog oruzja. Ali Turska moze da kaze, kao i svaka druga drzava, da se nada da ce se Rusija drzati medzunarodnog prava - znaci da nece vojno ugrozavati drugu medzunarodno priznati drzavu. I ako se Rusija toga drzi onda joj moze biti svejedno koliko oruzja (i od koga) ce Ukrajina uzeti.

ODGOVORITE