Руски добровољци су били часни борци

Око 700 руских доровољаца који су у току одбрамбено-отаџбинског рата били у редовима Војске Репулике Српске часно, витешки и војнички су се борили и ни један од њих није учинио било шта што би одступало од правила ратовања, речено је у Вишеграду на обиљежавању 12. арила - Дана руских добровољаца.

Република Српска 12.04.2021 | 15:31
Руски добровољци су били часни борци

"Ових дана неки медији пишу да је по пријави једне бошњачке невладине организације Тужилаштво БиХ формирало предмет којим ће процисуирати организаторе обиљежавања ове манифестације у Вишеграду. Вјероватно Тужилаштв БиХ има времена на претек па се питам због чега нису предмете отворили и процесуирали злочинце који су починили злочин у Добровољачкој улици, у Тузланској колони, који су сјекли српске главе заробљених војника на Озрену и тиме починили ратни злочин", рекао је министар рада и борачке заштите Душко Милуновић.

Он пита зашто нису процесуирани злочини над Србима у Сарајеву, у Подрињу над 3.500 жртава гдје нико није одговарао ни командној одговорности која је, како је нагласио, у Тужилаштву БиХ резервисана само за Србе.

"Је ли то неком смета што ми данас обиљежавамо Дан руских добровољаца и чувамо сјећање на 38 погинулих руских бораца у одбрамбено-отаџбинском рату који нису починили ни један злочин него су војнички дошли да помогну браћу Србе",  нагласио је Милуновић.

Предсједник друштва српско-руског пријатељства Саво Цвјетиновић се запитао зар је мало година тамнице добио српски народ за наводне злочине у рату.

"А сад треба још нешто одговарати и треба забранити да се у православном гробљу молимо за покој душа наших ратних другова и то некоме смета. То је чиста провокација", додао је Цвјетиновић.

Руски добровољац Александар Кварченко је имао само 20 година кад је почео рату на овим просторима.

„Нисам имао мира и жарко сам желио да дођем и помогнем мојој браћи Србима", рекао је кратко Кварченко.

Демобилисани борац ВРС и припадник вишегрдске бригаде Српко Баранац је истако да је ово велики дан за српски народ и Републику Српску.

„Ми његујемо вјековну традицију српско-руског пријатељства и одајемо пошту палим руским добровољцима који су са нама раме уз раме бранили Републику Српску", навео је Баранац.

На српском војничком гробљу сахрањено је шест руских добровољаца који су погинули на вишеградском ратишту.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јесу

12.04.2021 13:42

Српски, како ко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим

12.04.2021 19:27

Срби су били и остали поносан народ а браца Руси су досли и помогли кад је било тешко. Слава им за све сто су дали нашој Републици Српској. Вјецна им слава и хвала.❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Name

Семберија

12.04.2021 13:52

Космет Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2021 16:25

Нова фраза?Сада мантрање на ту тему док лаж не постане истина.

Name

Курдија

12.04.2021 14:31

"да дођем и помогнем мојој браћи Србима"рече јадо јадни.Дошао си да пљачкаш и силујеш мајмуне један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насилно Мобилисан

12.04.2021 17:00

Први пута чујем да је било Руских добровољаца, код мене у јединици није било ни добровољаца из Србије а камо ли из Русије, све "домаћа сељадија", а ови из градова су били на "одговорнијим и опаснијим мјестима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минкен

12.04.2021 17:47

Како то јесу ти га спустила браца

Name

Право

12.04.2021 22:16

Народа је да његује традицију, обавезно тужити удружење којим председава гос.Хасечић због ширења мржње у народу.Треба смиривати ситуацију а руским добровољцима нека је мир и спокој души, слава им и хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

13.04.2021 04:49

Браћа Руси дошли да бране православље, што је нормално и логично. Сарајевска штампа је објавила вијест о догађају у Вишеграду, наравно уз негативан став Коментари читалаца су били крајње неумјесни и уредљиви. За разлику од њихових добровољаца муџахедина, којих је било на хиљаде, ниједан руски добровољац није одсијекао ничију главу и није се сликао са њом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2021 07:30

Ти био уз сваког па знас.Де ба друзе није нико глуп,знамо сви ста се десавало а знају и нове генерације.

Name

Ре Ре

13.04.2021 10:30

Све се зна и записано је шта је ко радио, а ти величај своје џихадисте који су вам нанијели више зла већ хришћани. Вријеме ће све показати.

Name

Ре Ре

13.04.2021 11:03

Де ба јаране дај се у памет, све је записано шта је ко радио.