Ruski dobrovoljci su bili časni borci

Oko 700 ruskih dorovoljaca koji su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata bili u redovima Vojske Repulike Srpske časno, viteški i vojnički su se borili i ni jedan od njih nije učinio bilo šta što bi odstupalo od pravila ratovanja, rečeno je u Višegradu na obilježavanju 12. arila - Dana ruskih dobrovoljaca.

Republika Srpska 12.04.2021 | 15:31
Ruski dobrovoljci su bili časni borci

"Ovih dana neki mediji pišu da je po prijavi jedne bošnjačke nevladine organizacije Tužilaštvo BiH formiralo predmet kojim će procisuirati organizatore obilježavanja ove manifestacije u Višegradu. Vjerovatno Tužilaštv BiH ima vremena na pretek pa se pitam zbog čega nisu predmete otvorili i procesuirali zločince koji su počinili zločin u Dobrovoljačkoj ulici, u Tuzlanskoj koloni, koji su sjekli srpske glave zarobljenih vojnika na Ozrenu i time počinili ratni zločin", rekao je ministar rada i boračke zaštite Duško Milunović.

On pita zašto nisu procesuirani zločini nad Srbima u Sarajevu, u Podrinju nad 3.500 žrtava gdje niko nije odgovarao ni komandnoj odgovornosti koja je, kako je naglasio, u Tužilaštvu BiH rezervisana samo za Srbe.

"Je li to nekom smeta što mi danas obilježavamo Dan ruskih dobrovoljaca i čuvamo sjećanje na 38 poginulih ruskih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu koji nisu počinili ni jedan zločin nego su vojnički došli da pomognu braću Srbe",  naglasio je Milunović.

Predsjednik društva srpsko-ruskog prijateljstva Savo Cvjetinović se zapitao zar je malo godina tamnice dobio srpski narod za navodne zločine u ratu.

"A sad treba još nešto odgovarati i treba zabraniti da se u pravoslavnom groblju molimo za pokoj duša naših ratnih drugova i to nekome smeta. To je čista provokacija", dodao je Cvjetinović.

Ruski dobrovoljac Aleksandar Кvarčenko je imao samo 20 godina kad je počeo ratu na ovim prostorima.

„Nisam imao mira i žarko sam želio da dođem i pomognem mojoj braći Srbima", rekao je kratko Кvarčenko.

Demobilisani borac VRS i pripadnik višegrdske brigade Srpko Baranac je istako da je ovo veliki dan za srpski narod i Republiku Srpsku.

„Mi njegujemo vjekovnu tradiciju srpsko-ruskog prijateljstva i odajemo poštu palim ruskim dobrovoljcima koji su sa nama rame uz rame branili Republiku Srpsku", naveo je Baranac.

Na srpskom vojničkom groblju sahranjeno je šest ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na višegradskom ratištu.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jesu

12.04.2021 13:42

Srpski, kako ko.

ODGOVORITE
Name

Molim

12.04.2021 19:27

Srbi su bili i ostali ponosan narod a braca Rusi su dosli i pomogli kad je bilo teško. Slava im za sve sto su dali našoj Republici Srpskoj. Vjecna im slava i hvala.❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Name

Semberija

12.04.2021 13:52

Kosmet Srpske.

ODGOVORITE
Name

Re

12.04.2021 16:25

Nova fraza?Sada mantranje na tu temu dok laž ne postane istina.

Name

Kurdija

12.04.2021 14:31

"da dođem i pomognem mojoj braći Srbima"reče jado jadni.Došao si da pljačkaš i siluješ majmune jedan.

ODGOVORITE
Name

Nasilno Mobilisan

12.04.2021 17:00

Prvi puta čujem da je bilo Ruskih dobrovoljaca, kod mene u jedinici nije bilo ni dobrovoljaca iz Srbije a kamo li iz Rusije, sve "domaća seljadija", a ovi iz gradova su bili na "odgovornijim i opasnijim mjestima".

ODGOVORITE
Name

Minken

12.04.2021 17:47

Kako to jesu ti ga spustila braca

Name

Право

12.04.2021 22:16

Народа је да његује традицију, обавезно тужити удружење којим председава гос.Хасечић због ширења мржње у народу.Треба смиривати ситуацију а руским добровољцима нека је мир и спокој души, слава им и хвала.

ODGOVORITE
Name

VRS

13.04.2021 04:49

Braća Rusi došli da brane pravoslavlje, što je normalno i logično. Sarajevska štampa je objavila vijest o događaju u Višegradu, naravno uz negativan stav Komentari čitalaca su bili krajnje neumjesni i uredljivi. Za razliku od njihovih dobrovoljaca mudžahedina, kojih je bilo na hiljade, nijedan ruski dobrovoljac nije odsijekao ničiju glavu i nije se slikao sa njom.

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2021 07:30

Ti bio uz svakog pa znas.De ba druze nije niko glup,znamo svi sta se desavalo a znaju i nove generacije.

Name

Re Re

13.04.2021 10:30

Sve se zna i zapisano je šta je ko radio, a ti veličaj svoje džihadiste koji su vam nanijeli više zla već hrišćani. Vrijeme će sve pokazati.

Name

Re Re

13.04.2021 11:03

De ba jarane daj se u pamet, sve je zapisano šta je ko radio.