СНСД штити фармере преко БиХ, док их преко Републике Српске пљачкају и уништавају

Пољопривредници из БиХ су за мај најавили протесте и блокаду границе ако се не предузму мјере за заштиту домаће производње.

Република Српска 12.04.2021 | 13:29
СНСД штити фармере преко БиХ, док их преко Републике Српске пљачкају и уништавају

Пољопривредници подржавају увођење прелевмана на увоз говеђег и свињског меса из ЕУ, за што министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац неколико пута није добио сагласност Савјета министара БиХ.

На увођењу прелевмана посебно се инсистира из Републике Српске, док власт Српске из своје надлежности ради све да одмогне пољопривредницима.

Примјер за то је пропадање говедарске фарме "Фармланд" из Градишке, чија су дуговања достигла 40 милиона марака. На губитку су сви осим  Драгана Васиљевића, власника ове фирме, коју је приватизирао са 10.000 КМ.

Пореска управа Републике Српске од "Фармланда" тражи 5 милиона марака, а ипак не жели покренути стечајни поступак. Зато су у стечај отишле Робне резерве Републике Српске, које од "Фармланда" нису могле натраг добити одобрене позајмице од 10 милиона марака за набавку јуница и сточне хране.

Док је све око њега пропадало, Васиљевић је у популарном љетовалишту Миами Беацх постао власник луксузне некретнине.

Прије двије године објављено је да је "Фармланду" општина Градишка дала највише обрадиве земље под концесију. Обрађивали су је други, а "Фармланд" им је остајао дужан. Тако је власник фирме "Виталанд" своја потраживања намиривао изузимањем механизације.

Дуго времена су се остали фармери жалили како не могу доћи до квалитетног земљишта, јер општина Градишка осим "Фамрланду" другима не даје ништа. Само преко "Фармланда" буџет Републике Српске оштећен је за 25 милиона марака, а тај новац могао је бити подршка развоју сточарства, па можда не би било потребе за блокаду границе, осим ако то не одговара Милораду Додику и његовом СНСД-у. 

(Патриа)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дзо!

12.04.2021 13:48

Подрска пољопривредницима...!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амфилохије

12.04.2021 14:01

Па тако то хода!? Кад је нека фрка треба нека помоц или проблем ту смо дрзава БХ наравно другације и немозе. Кад се хвалимо онда смо моцан БХ мањи ентитет или ти ко нека такозвана република. Хеее будале болесне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

12.04.2021 14:07

Невјероватно је да су пољопривредници нон стоп незадовољни,немогуце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

12.04.2021 17:40

Јеси ли ти икад био на селу? Да јеси знао би какав је то тежак посао.

Name

оо7

12.04.2021 14:52

Ко је био против у СМ???Лопта се пребацује друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.04.2021 15:55

Клосарац и његове рузе "сарадницама" и његове дзепне мараме на сакоу, сељацина није у младости никад ниста видио па сад мали Додик као Казанова, сељак зесци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мо

12.04.2021 16:21

Док год нам је по продавницама млијеко из Словеније, кромпир из Египта, грожђе из Албаније, месо из Аустрије и Холандије, итд, итд, а све отровано пестицидима преко свих дозвољених граница, нема нама од живота овде ништа.

ОДГОВОРИТЕ