SNSD štiti farmere preko BiH, dok ih preko Republike Srpske pljačkaju i uništavaju

Poljoprivrednici iz BiH su za maj najavili proteste i blokadu granice ako se ne preduzmu mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

Republika Srpska 12.04.2021 | 13:29
SNSD štiti farmere preko BiH, dok ih preko Republike Srpske pljačkaju i uništavaju

Poljoprivrednici podržavaju uvođenje prelevmana na uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU, za što ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac nekoliko puta nije dobio saglasnost Savjeta ministara BiH.

Na uvođenju prelevmana posebno se insistira iz Republike Srpske, dok vlast Srpske iz svoje nadležnosti radi sve da odmogne poljoprivrednicima.

Primjer za to je propadanje govedarske farme "Farmland" iz Gradiške, čija su dugovanja dostigla 40 miliona maraka. Na gubitku su svi osim  Dragana Vasiljevića, vlasnika ove firme, koju je privatizirao sa 10.000 KM.

Poreska uprava Republike Srpske od "Farmlanda" traži 5 miliona maraka, a ipak ne želi pokrenuti stečajni postupak. Zato su u stečaj otišle Robne rezerve Republike Srpske, koje od "Farmlanda" nisu mogle natrag dobiti odobrene pozajmice od 10 miliona maraka za nabavku junica i stočne hrane.

Dok je sve oko njega propadalo, Vasiljević je u popularnom ljetovalištu Miami Beach postao vlasnik luksuzne nekretnine.

Prije dvije godine objavljeno je da je "Farmlandu" opština Gradiška dala najviše obradive zemlje pod koncesiju. Obrađivali su je drugi, a "Farmland" im je ostajao dužan. Tako je vlasnik firme "Vitaland" svoja potraživanja namirivao izuzimanjem mehanizacije.

Dugo vremena su se ostali farmeri žalili kako ne mogu doći do kvalitetnog zemljišta, jer opština Gradiška osim "Famrlandu" drugima ne daje ništa. Samo preko "Farmlanda" budžet Republike Srpske oštećen je za 25 miliona maraka, a taj novac mogao je biti podrška razvoju stočarstva, pa možda ne bi bilo potrebe za blokadu granice, osim ako to ne odgovara Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u. 

(Patria)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dzo!

12.04.2021 13:48

Podrska poljoprivrednicima...!!!!!

ODGOVORITE
Name

Amfilohije

12.04.2021 14:01

Pa tako to hoda!? Kad je neka frka treba neka pomoc ili problem tu smo drzava BH naravno drugacije i nemoze. Kad se hvalimo onda smo mocan BH manji entitet ili ti ko neka takozvana republika. Heee budale bolesne

ODGOVORITE
Name

Nole

12.04.2021 14:07

Nevjerovatno je da su poljoprivrednici non stop nezadovoljni,nemoguce...

ODGOVORITE
Name

Realista

12.04.2021 17:40

Jesi li ti ikad bio na selu? Da jesi znao bi kakav je to težak posao.

Name

oo7

12.04.2021 14:52

Ko je bio protiv u SM???Lopta se prebacuje druge.

ODGOVORITE
Name

Milan

12.04.2021 15:55

Klosarac i njegove ruze "saradnicama" i njegove dzepne marame na sakou, seljacina nije u mladosti nikad nista vidio pa sad mali Dodik kao Kazanova, seljak zesci!

ODGOVORITE
Name

mo

12.04.2021 16:21

Dok god nam je po prodavnicama mlijeko iz Slovenije, krompir iz Egipta, grožđe iz Albanije, meso iz Austrije i Holandije, itd, itd, a sve otrovano pesticidima preko svih dozvoljenih granica, nema nama od života ovde ništa.

ODGOVORITE