Избори у Травнику и Фочи у ФБиХ започели мирно

Коалиција за слободне и поштене изборе "Под лупом" саопштила је да је свим њиховим посматрачима омогућен несметан приступ на свим бирачким мјестима на које су били распоређени и у Травнику и у Фочи (Федерација БиХ), гдје се одржавају пријевремени избори за начелнике општина.

Босна и Херцеговина 11.04.2021 | 11:43
Избори у Травнику и Фочи у ФБиХ започели мирно

Посматрачи коалиције су до сада пропратили уређење и отварање бирачких мјеста. Наставиће пратити процес гласања, затварање бирачких мјеста, процес бројања гласова и изборне неправилности.

Потом ће посматрачи у координацији са Позивним центром коалиције радити на њиховом отклањању да би се изборни процес одвијао неометано и у складу са Изборним законом Босне и Херцеговине.

Посматрачи коалиције до сада су забиљежили да на десет бирачких мјеста у Травнику сви чланови бирачког одбора нису испоштовали обавезу да буду присутни на бирачком мјесту у шест часова ујутру.

У Фочи (ФБиХ) ова обавеза је испоштована на свим бирачким мјестима.

Једно бирачко мјесто у Травнику није уређено према инструкцијама Централне изборне комисије БиХ о поступању органа за провођење избора на изборни дан у условима епидемије ЦОВИД-19, наводе из коалиције "Под лупом".

На сваком четвртом бирачком мјесту у Травнику није истакнута листа чланова бирачког одбора на којој се може видјети којем политичком субјекту припадају чланови бирачког одбора.

У Фочи (ФБиХ) ова листа је на свим бирачким мјестима истакнута са називом политичког субјекта.

Коалиција "Под лупом" је нагласила да је неопходно објављивати листе чланова бирачких одбора са називом политичких субјеката, како би се дао допринос транспарентности изборног процеса и спријечила трговина мјестима у бирачким одборима.

Тајност гласања је осигурана на свим бирачким мјестима и у Травнику и у Фочи (ФБиХ), односно гласачке кабине су постављене на начин да нико не може видјети за кога је бирач гласао. На свим бирачким мјестима гласачка кутија је показана празна прије отварања бирачких мјеста. Ручно бројање гласачких листића прије отварања бирачког мјеста није извршено на једном бирачком мјесту у Травнику (091А062).

Тачно у седам сати ујутру је отворено 68 бирачких мјеста у Травнику, док је шест бирачких мјеста отворено са незнатним кашњењем до 15 минута, а једно бирачко мјесто је отворено са кашњењем дужим од 15 минута (091А070). У Фочи (ФБиХ), сва бирачка мјеста су отворена тачно у седам часова.

Из коалиције су позвали све грађане и грађанке Травника и Фоче ФБиХ да пријаве све изборне неправилности бесплатним позивом на број телефона 080 05 05 05 или путем линка хттпс://бит.лy/3wБСлwц.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар