Испуњени услови, риба из Бањалуке не иде у Русију

- Иако је раније најављивано да би извоз рибе из БиХ на руско тржиште требало да крене почетком године, то се још није десило и није познат датум када ће се бх. риба наћи на полицама маркета у Руској Федерације.

Босна и Херцеговина 10.04.2021 | 08:10
Испуњени услови, риба из Бањалуке не иде у Русију

Наиме, Зоран Тепић, директор фирме "Тропик рибарство - Рибњак Јањ", која је уједно и једино предузеће из БиХ које је номиновано за извоз у Руску Федерацију, казао  је да је  Канцеларија за ветеринарство БиХ урадила све што треба  и све што је у њиховом домену.

"Ми као привредници смо аплицирали и оно што је најбитније јесте да смо у прошлој години извршили адаптацију и реконструкцију, једну велику инвестицију, да бисмо могли задовољити строге услове како европске, а поготово Руске Федерације",  казао је Тепић.

Истиче да је остао недоречен став Руске Федерације, односно, како каже Тепић, да ли ће додијелити Канцеларији за ветеринарство БиХ надлежност да предложи кандидата који је једини аплициран, а без додатног аудита.

"Или ће то урадити Руска Федерација, што значи да неће препустити нашој држави  да то уради и да ће они доћи на аудит, како државних органа,  тако и нас  привредника, у циљу испуњавања  свих услова. Ово је јако битна одлука Русије, јер на основу тога знамо који су нам сљедећи  кораци", истиче Тепић и додаје да у сваком случају они нису ти који могу убрзати читав процес.

Како каже, оно сто је оптимистично за индустрију рибе јесте да је у првом кварталу ове године већ примјетан извоз и да се такав тренд очекују и у наредном периоду.

"Ми смо већ отворили нова тржишта као што су Словенија, Швајцарска, а надамо се да ћемо имати прилику да извозимо у Њемачку", истиче Тепић.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ кажу да се чека на одговор надлежног тијела Руске Федерације о даљим корацима по питању извоза на руско тржиште.

Наиме, како истичу из овог министарства за "Независне", Канцеларија за ветеринарство БиХ информисала је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да је "Тропик рибарство - Рибњак Јањ", у складу са захтјевима надлежног тијела Руске Федерације, припремило одговоре које је дужано као извозни објекат доставити за процјену одобрења извоза од стране надлежног тијела Руске Федерације.

"Канцеларија за ветеринарство БиХ је, по запримању наведених одговора од стране 'Рибњака Јањ', 29. јануара ове године одговоре прослиједила надлежном тијелу Руске Федерације. Тренутно се чека на одговор надлежног тијела Руске Федерације о даљим корацима по питању извоза на руско тржиште", истичу из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Како кажу, када је у питању номиновање предузећа за извоз на руско тржиште, тренутно ниједан други одобрени објекат није упутио такав захтјев према Канцеларији за ветеринарство БиХ.

 "Међутим, сваки одобрени објекат има право да упути захтјев на основу којег ће Канцеларија да започне процедуру према надлежном тијелу Руске Федерације", додају из овог министарства.

Истичу да је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ,  током недавне радне посјете Требињу обишао компанију "Бутрекс рибарство" и информисао њено руководство о могућности извоза на руско тржиште.

"Представници ове компаније изразили су заинтересованост за извоз својих производа у Руску Федерацију, те је договорено да се у наредном периоду обрате са захтјевом Канцеларији за ветеринарство БиХ, која ће започети потребне процедуре према руској страни", закључили су из Министарства.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Гацко

10.04.2021 06:26

Гдје год се нађе кошарац посао пропада,једино је покренуо месну индустрију у Добрељима.Цијело село муче коме дадоше своје гласове на локалним изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

10.04.2021 08:49

А Саровиц је развалио са извозом!!! Свака му цаст.

Name

Милица

10.04.2021 07:09

КАКАВ МИНИСТАР ТАКАВ ИЗВОЗ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.04.2021 10:50

Ваљда каква БИх???

Name

Ре

10.04.2021 16:51

Каква дрзава такви и министри.

Name

Јебо те зивот!!!

10.04.2021 07:57

Па људи који нас воде ниста не раде....примају огромне плате, бахате се и продају маглу?! Ово нема нигдје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Њемацка

10.04.2021 08:36

Сваста,извозити рибу у Русију је исто као и извозити аута у Њемацку.Русија има безброј мора и излаз на 2 оцеана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2021 10:09

Русија нема толико штука и сомова колико има БИХ у власти...

Name

Треба им

10.04.2021 10:42

Русима, друго несто понудити за извоз, али ста, кад ниста немамо, ни за њих ни за било кога другог. О, да, имамо, радну снагу извозити, али и ту је слаба "производња ", пресуси.

Name

Не ради

10.04.2021 10:52

Се о морској већ о слатководним врстама риба. Русија је велико тржиште са јаким цијенама.

Name

Ре ре

10.04.2021 16:53

А и сваки сом у власти има по десетак стука .

Name

Воицка

12.04.2021 01:06

Али риба из РС има два репа!

Name

Ста би ви

10.04.2021 13:24

Да извозите храну, рибу, и то у Русију, а са друге стране би да забраните увоз меса и слицно, блокирате границе. Извозите у Мали, Нигер, Зимбабве, тамо немају рибе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да није

10.04.2021 14:02

Мозда због оне иконе пукао овај посао са рибом? Бице да је то. Незаборављају Руси, ускоро це Новицок да се деси.

ОДГОВОРИТЕ