ДW: Њемачка је заглибљена у хаосу и корони

Шарена правила, хронична свађа савезне државе и покрајина, бирократија на сваком кораку... Њемачка никако да исплива из кризе и нађе прави пут у пандемији. А број регистрованих дневних зараза расте.

Свијет 09.04.2021 | 16:50
ДW: Њемачка је заглибљена у хаосу и корони

"Вече у башти пивнице, одлазак у теретану или биоскоп - то је опет могуће у Сарској области, једној од шеснаест њемачких покрајина. Од ове седмице тамо су на снази блажа правила него другде. Гастрономска понуда на отвореном поново постоји и у оним градовима сјеверне покрајине Шлезвиг-Холштајн гдје је нижи број зараза", пише Деутсцхе Wелле.

И другдје би многи да испробају концепт чији је пионир био град Тибинген, недалеко од Штутгарта. Идеја је названа "сигурно отварање" - масовни брзи тестови на корону треба да омогуће свакоме ко има негативан налаз приступ продавницама, ресторанима...

Као печурке послије кише ничу такви оригинални концепти, свака покрајина има свој, сваки град или округ томе додају сопствена правила. То је шпага између трећег таласа короне и чињенице да је људима локдауна преко главе.

Многи епидемиолози са скепсом гледају на "експерименте" са попуштањем правила. Овог петка (9. април) је Институт "Роберт Кох" извијестио о 25.464 нова случаја короне у посљедња 24 сата. Епидемиолог Дирк Брокман каже да Њемачку чека 40 до 60.000 случајева дневно.

"Морамо да смањимо контакте гдје год можемо", упозорава он за ДW.

Канцеларка Ангела Меркел и министар здравља Јенс Шпан залажу се за ново строго затварање које би било кратко, али дисциплиновано спроведено у цијелој земљи.

"Шареноликост донијетих мјера не доприноси осјећају сигурности и томе да се мјере прихватају", поручила је Меркел преко портпаролке.

Неколико дана раније је Меркел у наступу на телевизији директно критковала намјере премијера појединих покрајина да попусте мере. Још се не зна када ће идући састанак канцеларке и премијера, а Меркел каже да се чека да најприје усагласе приједлог о којем би расправљали.

Те састанке у њемачкој јавности бије лош глас, посебно након бламаже са "ускршњим локдауном". Дванаест сати, малтене до зоре, су крајем марта преговарали и договорили да се све затвори око Ускрса. А онда је идућег дана Меркел повукла ту одлуку као контрапродуктивну - јер људи би нагрнули у огромне куповине пред Ускрс, а још више њих би отпутовало некуда.

Тако увијек функционишу састанци канцеларке и премијера. Оштрије или блаже мјере, отворити или зартворити школе, путовања смију или не смију... много се прича, а на крају опет свака покрајина уради по своме. Мјере у Њемачкој се често подругљиво описују као "ћилим од закрпа", гдје више нико нема преглед које су мјере гдје на снази.

Једним оком гледају у изборе

Како је могуће да је кризни менаџмент у Њемачкој изашао на тако лош глас годину дана од почетка пандемије? Као један од разлога често се наводи федерализам, који покрајинама даје надлежност рецимо над образовањем и борбом против заразних болести.

"Федерална структура по себи није проблем, већ то како се поједине покрајине понашају током кризе", каже политиколог Геро Нојгебауер. Сматра да недостаје разумијевање шта је опште добро, за цијело друштво и државу, те да покрајински премијери гледају само шта је добро за њихове покрајине.

Нојгебауер додаје да то добрано има везе са изборном кампањом - ове године је низ покрајинских избора, као и избори за Бундестаг у септембру где је исход веома неизвјестан и послије којих канцеларка Меркел иде у пензију. Зато, каже политиколог, премијери желе да оставе добар дојам на бираче у својим покрајинама.

"Не усуђују се да донесу јасну одлуку, да кажу да су за оштрије мере. Упрпили су се да не изгубе наклоност бирача". Наводи он.

Додуше, макар у анкетама већина Нијемаца заговара тврђи локдаун. Недавно испитивање је показало да су четири петине грађана незадовољне како савезна држава и покрајине управљају кризом.

"За Ангелу Меркел се поставља питање да ли јој се можда више исплати да лупи шаком о сто и наметне правила", каже Нојгебауер и додаје: "Само својим ауторитетом она више није у стању да убиједи премијере."

Чини се сада и канцеларка слично гледа на ствар. На телевизији је пријетила да ће се заложити за пооштравање Закона о заштити од зараза тако да Савезна влада добије више надлежности. Према писању медија, Канцлерамт већ ради на томе. Из многих покрајина то критикују као прекрајање њемачког федерализма.

Зашто једноставно кад може компликовано?

Непрегледна бирократија је пак проблем за себе. Држава је обезбиједила милијарде евра за помоћ погођеним привредницима - али често траје мјесецима док се прођу све заврзламе и исплата почне.

Изабрани љекари опште праксе сада смију да дају вакцине, али морају да испуњавају странице и странице докумената.

Вакцинација је почела траљаво, а онлајн-портали за издавање термина пуцају под налетом посетилаца.

"У њемачкој администрацији нисмо у стању да у кратком року рјешавамо проблеме који се укажу", оцјењује Томас Мојхе, стручњак за дигиталну управу.

Многи главни проблем виде у сталном одлагању битних одлука. Ових дана се на то осврнуо и популарни млади јутјубер Резо, који је прије двије године постао познат цијелој Њемачкој након што је оштро критиковао Демохришћане.

Сада каже: "Нечињење је најгоре. Најрадикалније, најлуђе, најдеструктивније што можеш да урадиш јесте да не урадиш ништа."

(ДW)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Народе

09.04.2021 15:00

Уздизали су сви ову Меркел, окивали је у звијезде а она неспособна као и ови наши, држи затворене људе и границе, ајде баба повуци се у пензију, пусти ту позицију младима и способнијима

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

09.04.2021 16:03

Е да је нама тако,, лоше" као Нијемцима.

Name

Ре

09.04.2021 16:59

Ето ти све знас билмезу.

Name

План

10.04.2021 19:30

Ако сви раде једнако,то је могуће ЈЕДИНО ако раде по истом ПЛАНУ.

Name

Зоран

09.04.2021 15:13

А они би нама овдје да соле памет. Њих шеснаесторо се морају усагласит а овдје двоје и код нас не ваља и требало би све централизоват а код њих не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2021 16:59

Није тацно,она мозе да нареди али неце покусава да се договоре ако немозе онда це да нареди и.

Name

Домачин

09.04.2021 15:17

Ако је овај наслов за једну Њемачку, не могу замислит какав би требао бити за БиХ у овој габули????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

09.04.2021 15:50

Само СТРОГИ кљуц 28 дана али ПРАВИ а не мало вако мало нако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

09.04.2021 15:54

Само нека ето прпадне Њемацка. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

09.04.2021 16:31

А код нас је све потаман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

09.04.2021 17:24

Па и она није счучајно постављена на то мјесто, неко ју је инстслирао. Цијела западна економија је нарасла а и стандард на рачун кредита и штампања новца. То му је дошао крај па су инсталирали или им је корона дошла сама да би сву одговорност и пропаст пребацили на њу, уствари пропали би и без ње само спорије. Некоме је требало да се то убрза и направи криза и хаос а ускоро ћемо и сазнати зашто, а то сазнање сигурно неће бити добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипломата

09.04.2021 18:36

Благо теби све знас не требас висе у сколу ици,а посебно си еxперт за Њемацку екомомију колико видим.Кад Балканоиди критикују једну од најуспјеснији Дрзава на свијету и њиховог Канцелара.

Name

милоао

09.04.2021 19:47

Ало дипломата лопата у руке и правац стутгарт

Name

Ре: милоао

09.04.2021 21:36

А ти за њим са косијером. Све мангупи балкански а биједа невидјена.