Америчка служба упозорава: Оваква нам је будућност

Болести, јаз између богатих и сиромашних, климатске промене и сукоби у и међу земљама представљаће већи изазов наредних деценија, а пандемија Ковида 19 је већ довела до погоршања неких од тих проблема, наводи се у америчком обавештајном извештају који је објављен у четвртак, а преноси агенција Ројтерс.

Свијет 09.04.2021 | 10:04
Америчка служба упозорава: Оваква нам је будућност

Супарништво између Кине и коалиције западних земаља, предвођене Сједињеним Државама, вероватно ће се интензивирати и биће подстакнуто сменама војне моћи, демографским приликама, технологијом и "учвршћивањем подела у погледу модела управљања", истиче се у извештају "Глобални трендови 2040" који је издао амерички Нацонални обавештајни савет (НИЦ).

Регионалне силе и недржавни актери могли би да имају већи утицај, а вероватне последице тога су "нестабилнија геополитичка средина више склона конфликту" и ослабљена међународна сарадња, оцењује се у извештају.

Извештај водећих америчких обавештајних аналитичара, који се објављује сваке четири године, процењује политичке, економске, друштвене и друге трендове који ће вероватно обликовати националну безбедност наредних 20 година.

"Наша намера је да помогнемо онима који утврђују политику и грађанима да се припреме за низ могућих будућности", написали су аутори, наводећи да не износе специфична предвиђања и да су у извештају обухватили мишљење различитих група - од америчких студената до афричких активиста за грађанска права.

Изазови као што су климатске промене, болести, финансијске кризе и технолошки поремећаји "вероватно ће се појављивати чешће и интензивније у готово свим регионима и земљама" што ће довести до "распрострањеног преоптерећења држава и друштава као и шокова који би могли да буду катастрофални", упозорава се у извештају.

Додаје се да пандемија коронавируса, која је однела више од 3 милиона живота, представља највећи "глобални поремећај" од Другог светског рата, са последицама које ће трајати годинама.

Ковид 19, како се наводи, је показао - а понекад и продубио - разлике у здравствемој заштити, довео до раста националних дугова, убрзао национализам и политичке поделе, продубио неједнакост, подстакао неповерењу у владе и нагласио несупех међународне сарадње.

Такође успорава - а могуће и преокреће - напредак у борби против сиромаштва, болести и родне неравноправности.

У извештају се предвиђа да ће се многи проблеми, изазвани пандемијом, погоршати до 2040. године.

"Постоје одређени трендови, које смо утврдили, који се по свему судећи убрзавају или оснажују због пандемије", рекао је неименовани званичник НИЦ-а, а преноси агенција Ројтерс.

У извештају се износе пет сценарија о томе како би свет могао да изгледа 2040. године.

У најоптимистичнијем - "ренесанса демократија" - демократске владе би се показале "способнијим да подстичу научна истраживања и технолошке иновације, убрзавајући економски процват" што би им омогућило да се суоче са домаћим проблемима и да се супроставе међународним ривалима.

У најпесимистичнијем сценарију - "трагедија и мобилизација" - износи се претпоставка како би Ковид 19 и глобално загрејавање могли да опустоше глобалне залихе хране, што би довело до немира у Филаделфији у којима би погинуле "хиљаде људи".

(Глас Америке)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Милиција

09.04.2021 08:14

ЦСИ Миами. ЦСИ Бијељина. Одлицно прасинари. Комунистицка партија Напредује, одлицно радитет свој посао. Данас имамо комунистицку партију, јос савременију, јос бољу и никад јацу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.04.2021 08:19

"...глобално загрејавање могли да опустоше глобалне залихе хране, што би довело до немира у Филаделфији у којима би погинуле "хиљаде људи". Не разумијем овај задњи пасус. Говори се о глобалним проблемима а најпесимистичнија прогноза су немири у Филаделфији (?!). Да није нека грешка у преводу или?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Климатске промјене

09.04.2021 08:19

И све набројано су изазвале богате земље(похлепа појединаца у истим за богатством и моци над свим сто постоји на планети).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцито петродолар

09.04.2021 08:26

Неце бити доминантан сто је по њима равно пропасти свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сингапурћанин

09.04.2021 08:34

ЦИА је реална па све вјерујемо. Ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ренџер

09.04.2021 08:38

Знаци све се већ зна? Као и код кухања грха. Запрска иде на крају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар.

09.04.2021 08:47

Знамо. Али ми који смо правилно васпитани и били смо упорни у правом путу, правом слављу, али и у разуму комунизму, ми који смо одрастали на васим цртанима, филмовима и тако даље, ми који сми имали Теслу, КГБ и имамо их, свјесни смо ипак, ста је трезор, а ста су таласи неприлика, како се клате кроз вријеме и историју, која је улога прице и спознаје. Тако да измедју доброг и зла, наравно да бирамо добро. Назалост ти таласи су узели многе од нас и кроз ратове, и у миродобском због незнаја као и у самим ратовима, али нас избор је зивот и разум. Цивилизација и опстанак, као и љубав према зивоту. А таласи су таласи. Само људско незнање се програмира, а знање узива. Трезор се не краде, мозе се једино изгубити. Паника и апокалипса нису нас избор. А цији јест осјети. Зато на изборима народ који има разум и смислен циљ у зивоту није талас, нити га ко мозе испрограмирати (Павле, мене могу понизити кад им ја дозволим, а кад не дозвилим теско). Ет тако. (Има нас и комуниста сто смо славили славу, комунизам да је ваљао и остао би, комунизам је програм,м ресурс и социјални ниво).

ОДГОВОРИТЕ
Name

радан

09.04.2021 08:48

слути на футуристичке филмове, један влада државом и народом, рекло би се просипа терор и диктатуру, а побуњеници дјелују из подземља, техника на сваком чошку, а народ се храни с отпацима из канти за смеће.. фина перпектива

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.04.2021 08:59

Ово није ниста ново, ово знамо, рекли су јасно пре него сто нису знали да неце бити вакцине да це сиротиње да буде 5 пута висе у 2021, сад казу 10 до 15x. Наравно да знамо да је Кина пустила да се вирус просири, одакле је потекао то је питање, а знамо да на јацу и цемеру се највисезаради тако да... банке функционисху...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац..!!

09.04.2021 09:01

Питање свих питања је; гдје се налази наша ,,влада,,,ако се игдје налази...а посебно да размишља о научног технолошком напретку....а и скок??? Ко год има имало мозга ...оде!!!! А Бисерка нек маше главом и гривом , Вучко ...,,да кажем,...значи" и тако нема појма ниочему!!!! Док му Рудоња не напише шта и како! Промјене су неминовне ....за све оне који стварају сву озбиљност стања које је глобално лоше....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

09.04.2021 09:35

Ви то све и производите и имате планове какоце те и ста даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

09.04.2021 09:51

Извјестај саме сотоне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видра

09.04.2021 09:59

Варсавски суд. Медиаактивитет. Али људи све мање рацунају на политицаре И у свету и код нас. И да највеци промасај АРПАНЕТА 1950, Рацунари. МУП ЦА, Дееп Wеб и тако то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тренутак неразума цивилизације

09.04.2021 10:00

Постоји, али као сто се и лед топи. Кад се једном отопи мења температурне карактеристике. Хладјење је симетрицан процес. Знате. Знају и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феном

09.04.2021 10:39

ЦИА и Баба Вагна. Деда баби заби гол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал Језзира

09.04.2021 10:40

Новианри могу писати и о Хиросими и Нагаакију. Од тога би било вајде. Вампири су медју нама. ЦИА је даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

09.04.2021 10:46

ТО, ВИ САТАНИСТИ, РЕФЕРИСЕТЕ СВОЈ ДУГОРОЦНИ ПЛАН?! НЕСТРПЉИВО ИСЦЕКУЈЕМ ДА КРЕНЕТЕ С ПРОБЛЕМИМА, ДА ВАС НЕСТАНЕ ПРИЈЕ НЕГО МОЗЕТЕ И ЗАМИСЛИТИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

09.04.2021 13:24

опет ови са предиктивним програмирањем.... наса будуцност це бити онаква како је ми зацртамо, а глобалсти нека цртају своју себи и својој фамилији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.04.2021 15:41

Једини излаз из овог лудила је тренутна и потпуна национализација свих фармацеутских компанија на свијету. У противном, имаћемо корону до краја живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не серитр

10.04.2021 06:27

Зашто не хапсите одговорне за стање и приоусте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈФК

10.04.2021 09:22

Ција тетка , ција.Све знају а ниста не знају у вези избора илегалног. Цудно.

ОДГОВОРИТЕ