Američka služba upozorava: Ovakva nam je budućnost

Bolesti, jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promene i sukobi u i među zemljama predstavljaće veći izazov narednih decenija, a pandemija Kovida 19 je već dovela do pogoršanja nekih od tih problema, navodi se u američkom obaveštajnom izveštaju koji je objavljen u četvrtak, a prenosi agencija Rojters.

Svijet 09.04.2021 | 10:04
Američka služba upozorava: Ovakva nam je budućnost

Suparništvo između Kine i koalicije zapadnih zemalja, predvođene Sjedinjenim Državama, verovatno će se intenzivirati i biće podstaknuto smenama vojne moći, demografskim prilikama, tehnologijom i "učvršćivanjem podela u pogledu modela upravljanja", ističe se u izveštaju "Globalni trendovi 2040" koji je izdao američki Naconalni obaveštajni savet (NIC).

Regionalne sile i nedržavni akteri mogli bi da imaju veći uticaj, a verovatne posledice toga su "nestabilnija geopolitička sredina više sklona konfliktu" i oslabljena međunarodna saradnja, ocenjuje se u izveštaju.

Izveštaj vodećih američkih obaveštajnih analitičara, koji se objavljuje svake četiri godine, procenjuje političke, ekonomske, društvene i druge trendove koji će verovatno oblikovati nacionalnu bezbednost narednih 20 godina.

"Naša namera je da pomognemo onima koji utvrđuju politiku i građanima da se pripreme za niz mogućih budućnosti", napisali su autori, navodeći da ne iznose specifična predviđanja i da su u izveštaju obuhvatili mišljenje različitih grupa - od američkih studenata do afričkih aktivista za građanska prava.

Izazovi kao što su klimatske promene, bolesti, finansijske krize i tehnološki poremećaji "verovatno će se pojavljivati češće i intenzivnije u gotovo svim regionima i zemljama" što će dovesti do "rasprostranjenog preopterećenja država i društava kao i šokova koji bi mogli da budu katastrofalni", upozorava se u izveštaju.

Dodaje se da pandemija koronavirusa, koja je odnela više od 3 miliona života, predstavlja najveći "globalni poremećaj" od Drugog svetskog rata, sa posledicama koje će trajati godinama.

Kovid 19, kako se navodi, je pokazao - a ponekad i produbio - razlike u zdravstvemoj zaštiti, doveo do rasta nacionalnih dugova, ubrzao nacionalizam i političke podele, produbio nejednakost, podstakao nepoverenju u vlade i naglasio nesupeh međunarodne saradnje.

Takođe usporava - a moguće i preokreće - napredak u borbi protiv siromaštva, bolesti i rodne neravnopravnosti.

U izveštaju se predviđa da će se mnogi problemi, izazvani pandemijom, pogoršati do 2040. godine.

"Postoje određeni trendovi, koje smo utvrdili, koji se po svemu sudeći ubrzavaju ili osnažuju zbog pandemije", rekao je neimenovani zvaničnik NIC-a, a prenosi agencija Rojters.

U izveštaju se iznose pet scenarija o tome kako bi svet mogao da izgleda 2040. godine.

U najoptimističnijem - "renesansa demokratija" - demokratske vlade bi se pokazale "sposobnijim da podstiču naučna istraživanja i tehnološke inovacije, ubrzavajući ekonomski procvat" što bi im omogućilo da se suoče sa domaćim problemima i da se suprostave međunarodnim rivalima.

U najpesimističnijem scenariju - "tragedija i mobilizacija" - iznosi se pretpostavka kako bi Kovid 19 i globalno zagrejavanje mogli da opustoše globalne zalihe hrane, što bi dovelo do nemira u Filadelfiji u kojima bi poginule "hiljade ljudi".

(Glas Amerike)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Milicija

09.04.2021 08:14

CSI Miami. CSI Bijeljina. Odlicno prasinari. Komunisticka partija Napreduje, odlicno raditet svoj posao. Danas imamo komunisticku partiju, jos savremeniju, jos bolju i nikad jacu.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

09.04.2021 08:19

"...globalno zagrejavanje mogli da opustoše globalne zalihe hrane, što bi dovelo do nemira u Filadelfiji u kojima bi poginule "hiljade ljudi". Ne razumijem ovaj zadnji pasus. Govori se o globalnim problemima a najpesimističnija prognoza su nemiri u Filadelfiji (?!). Da nije neka greška u prevodu ili?

ODGOVORITE
Name

Klimatske promjene

09.04.2021 08:19

I sve nabrojano su izazvale bogate zemlje(pohlepa pojedinaca u istim za bogatstvom i moci nad svim sto postoji na planeti).

ODGOVORITE
Name

Ocito petrodolar

09.04.2021 08:26

Nece biti dominantan sto je po njima ravno propasti svijeta.

ODGOVORITE
Name

Singapurćanin

09.04.2021 08:34

CIA je realna pa sve vjerujemo. Ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Rendžer

09.04.2021 08:38

Znaci sve se već zna? Kao i kod kuhanja grha. Zaprska ide na kraju.

ODGOVORITE
Name

Komentar.

09.04.2021 08:47

Znamo. Ali mi koji smo pravilno vaspitani i bili smo uporni u pravom putu, pravom slavlju, ali i u razumu komunizmu, mi koji smo odrastali na vasim crtanima, filmovima i tako dalje, mi koji smi imali Teslu, KGB i imamo ih, svjesni smo ipak, sta je trezor, a sta su talasi neprilika, kako se klate kroz vrijeme i istoriju, koja je uloga price i spoznaje. Tako da izmedju dobrog i zla, naravno da biramo dobro. Nazalost ti talasi su uzeli mnoge od nas i kroz ratove, i u mirodobskom zbog neznaja kao i u samim ratovima, ali nas izbor je zivot i razum. Civilizacija i opstanak, kao i ljubav prema zivotu. A talasi su talasi. Samo ljudsko neznanje se programira, a znanje uziva. Trezor se ne krade, moze se jedino izgubiti. Panika i apokalipsa nisu nas izbor. A ciji jest osjeti. Zato na izborima narod koji ima razum i smislen cilj u zivotu nije talas, niti ga ko moze isprogramirati (Pavle, mene mogu poniziti kad im ja dozvolim, a kad ne dozvilim tesko). Et tako. (Ima nas i komunista sto smo slavili slavu, komunizam da je valjao i ostao bi, komunizam je program,m resurs i socijalni nivo).

ODGOVORITE
Name

radan

09.04.2021 08:48

sluti na futurističke filmove, jedan vlada državom i narodom, reklo bi se prosipa teror i diktaturu, a pobunjenici djeluju iz podzemlja, tehnika na svakom čošku, a narod se hrani s otpacima iz kanti za smeće.. fina perpektiva

ODGOVORITE
Name

re

09.04.2021 08:59

Ovo nije nista novo, ovo znamo, rekli su jasno pre nego sto nisu znali da nece biti vakcine da ce sirotinje da bude 5 puta vise u 2021, sad kazu 10 do 15x. Naravno da znamo da je Kina pustila da se virus prosiri, odakle je potekao to je pitanje, a znamo da na jacu i cemeru se najvisezaradi tako da... banke funkcionishu...

ODGOVORITE
Name

Drekavac..!!

09.04.2021 09:01

Pitanje svih pitanja je; gdje se nalazi naša ,,vlada,,,ako se igdje nalazi...a posebno da razmišlja o naučnog tehnološkom napretku....a i skok??? Ko god ima imalo mozga ...ode!!!! A Biserka nek maše glavom i grivom , Vučko ...,,da kažem,...znači" i tako nema pojma niočemu!!!! Dok mu Rudonja ne napiše šta i kako! Promjene su neminovne ....za sve one koji stvaraju svu ozbiljnost stanja koje je globalno loše....

ODGOVORITE
Name

Xx

09.04.2021 09:35

Vi to sve i proizvodite i imate planove kakoce te i sta dalje

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

09.04.2021 09:51

Izvjestaj same sotone

ODGOVORITE
Name

Vidra

09.04.2021 09:59

Varsavski sud. Mediaaktivitet. Ali ljudi sve manje racunaju na politicare I u svetu i kod nas. I da najveci promasaj ARPANETA 1950, Racunari. MUP CA, Deep Web i tako to.

ODGOVORITE
Name

Trenutak nerazuma civilizacije

09.04.2021 10:00

Postoji, ali kao sto se i led topi. Kad se jednom otopi menja temperaturne karakteristike. Hladjenje je simetrican proces. Znate. Znaju i drugi.

ODGOVORITE
Name

Fenom

09.04.2021 10:39

CIA i Baba Vagna. Deda babi zabi gol.

ODGOVORITE
Name

Al Jezzira

09.04.2021 10:40

Novianri mogu pisati i o Hirosimi i Nagaakiju. Od toga bi bilo vajde. Vampiri su medju nama. CIA je dalje.

ODGOVORITE
Name

Zaga

09.04.2021 10:46

TO, VI SATANISTI, REFERISETE SVOJ DUGOROCNI PLAN?! NESTRPLJIVO ISCEKUJEM DA KRENETE S PROBLEMIMA, DA VAS NESTANE PRIJE NEGO MOZETE I ZAMISLITI!!!

ODGOVORITE
Name

ajde

09.04.2021 13:24

opet ovi sa prediktivnim programiranjem.... nasa buducnost ce biti onakva kako je mi zacrtamo, a globalsti neka crtaju svoju sebi i svojoj familiji.

ODGOVORITE
Name

Ja

09.04.2021 15:41

Jedini izlaz iz ovog ludila je trenutna i potpuna nacionalizacija svih farmaceutskih kompanija na svijetu. U protivnom, imaćemo koronu do kraja života.

ODGOVORITE
Name

Ne seritr

10.04.2021 06:27

Zašto ne hapsite odgovorne za stanje i priouste

ODGOVORITE
Name

JFK

10.04.2021 09:22

Cija tetka , cija.Sve znaju a nista ne znaju u vezi izbora ilegalnog. Cudno.

ODGOVORITE