Русија: Вратите вакцине прекршили сте уговор

Руски фонд за директне инвестиције је због кршења уговора затражио од словачке владе да врати партију вакцине спутњик В.

Свијет 08.04.2021 | 21:44
Русија: Вратите вакцине прекршили сте уговор

Вакцине које се траже могу да се употребе у другим земљама, наводи се у саопштењу на званичном налогу вакцине на Твитеру.

"Руски фонд је од словачке владе тражио да пошаље вакцину у сертификовану лабораторију у ЕУ на тестирање, а 6. априла 2021. послао писмо у коме се тражи да се вакцина врати због вишеструких кршења уговора. На тај начин би она могла да се употреби у другим земљама", пише у објави.

Такође се додаје да лабораторија у Словачкој у којој је тестирана партија вакцине „спутњик Ве“ која је испоручена у ову земљу није део мреже званичних лабораторија Европске уније.

„Нажалост, кршећи постојећи уговор, Државни институт за контролу лекова обезбедио је испитивање ‘спутњика Ве’ у лабораторији која није део мреже званичних лабораторија ЕУ за контролу лекова, упркос њиховој доступности“, примећује се у саопштењу Руског фонда.

Осим тога, словачки регулатор је покренуо кампању дезинформација против вакцине. Руски фонд је затражио од Словачке да поново тестира руску вакцину „спутњик Ве“ – овог пута у лабораторији која је акредитована од Европске уније, наглашава се у саопштењу.

Додаје се да су све партије "спутњика В“ истог квалитета и подвргавају се строгој контроли квалитета у Институту „Гамалеја“. „Квалитет ‘спутњика Ве’ потврдили су регулатори из 59 земаља широм света“, подсећа се у твиту.

Раније је секретарка Државног завода за контролу лекова, који је фармацеутски регулатор у земљи, Магдалена Јуркемикова, саопштила да руска вакцина против коронавируса „спутњик Ве“, чија је прва партија стигла у Словачку 1. марта, не одговара карактеристикама које су објављене у водећем медицинском часопису „Лансет“.

Подсетимо, Словачка је, као и Мађарска, земља ЕУ која је дала одобрење за употребу руске вакцине против ковида 19 "спутњик В“, не чекајући регистрацију Европске агенције за лекове.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Домаци странац

09.04.2021 05:24

Словаци, познати русо мрзци, у WW ИИ у слузби нациста, као и наса "браца", све политика, циљ је да један славенски народ казе да руска вакцина није добра. Засто је наруцују. Сто казу, пољуби па остави. Врати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Домаћи странац

09.04.2021 06:32

Шта је требала Словачка да уради да каже” бацускама” да је нешто добро сто неваља и промовише вакцине које се покушавају искористити за политичку промоцију Русије нешто слично сто ради и Србија односно Кина и Русија преко политичког менадзмента Србије!!

Name

Ахој

09.04.2021 06:58

Закај си их взел

ОДГОВОРИТЕ