Лажни ковид пасоши се продају јефтино преко интернета

Лажни ковид пасоши се продају преко интернета по багателним цијенама у великој превари која је алармирала власти бројних држава које желе да оживе путовања и економије, оцијенили су сајбер стручњаци.

Свијет 08.04.2021 | 20:55
Лажни ковид пасоши се продају јефтино преко интернета

Од Исланда до Израела, бројне државе су почеле да укидају рестриктивне мјере приликом преласка граница за људе који могу да докажу да су вакцинисани.

– Људи покушавају да заобиђу правила правећи лажне документе, притом стављајући животе других у ризик – рекао је за Ројтерс Бену Арора, оснивач сајбер обавјештајне компаније “Сајбл”.

Он је додао да су његове колеге и он видјели мноштво сајтова на дарк вебу гдје се продају лажна документа “по цијени кикирикија”.

Дарк веб је дио интрнета који се налази ван алатки за претрагу, гдје су корисници углавном анонимни и углавном трансакције обављају путем криптовалута као што је биткоин.

Лажни документи о вакцинацији се могу купити за 12 долара, додао је Арора, рекавши да се број продаваца повећао откако су се појавили крајем фебруара на дарк вебу.

Одед Вануну из сајбер-секјурити компаније “Чек Поинт” је изјавио да су истраживачи у компанији утврдили постојање бројних реклама на дарк вебу у којима се нуде документа која су наводно издата у САД, Русији и осталим земљама.

– Велика је потражња за овим лажним папирима – нагласио је Вануну.

Лажњаци су се такође појавили на регуларним сајтовима и разним платформама, казао је Чад Андерсон, високи безбједносни онлајн истраживац у компанији “ДомејнТулс”.

Прошле недјеље, 45 државних тужилаца из САД је потписало писмо у којем позивају руководство Твитера, Ибеја и Шопифаја да преузму хитне акције и спријече продају лажних података на њиховим платформама.

Ибеј је саопштио да је преузео значајне кораке да блокира и брзо уклони лажне документе који угрожавају здравље људи, док Твитер и Шопифај још нису ништа коментарисали.

Дан раније, ФБИ је апеловао на људе да не каче фотографије докумената о вакцинацији на друштвеним медијама, упозоривши да могу бити злоупотребљене и фалсификоване.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ех

09.04.2021 13:26

одлицно. само тако. прави су такодје лазни да се народ малтретира. свему се стане у крај.

ОДГОВОРИТЕ