Цијене хране расту већ десети мјесец заредом

Цијене прехрамбених производа на глобалним тржиштима наставиле су раст у марту десети мјесец заредом, а највише су поскупјели млијечни производи, месо и биљна уља, извјестила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Свијет 08.04.2021 | 16:15
Цијене хране расту већ десети мјесец заредом

ФАО-в индекс цијена хране, који прати мјесечне промјене котација пет основних животних намирница биљних уља, млечних производа, меса, житарица и шећера – износио је у марту просјечних 118,5 поена, што је за 2,1 одсто више него у фебруару и највиши ниво од јуна 2014, према извјештају објављеном на званичном веб сајту ове агенције УН.

Највеће поскупљење, од 3,9 одсто на мјесечном нивоу, забиљежили су у марту млијечни производи. По расту су предњачиле цијене маслаца подстакнуте донекле мањом понудом у Европи усљед повећане тражње због очекиваног опоравка сектора прехрамбених услуга.

Цијене млијека у праху су такође ојачале, подржане растом увозне тражње у Азији, посебно у Кини, падом производње у Океанији и мањком расположивих бродских контејнера у Европи и Северној Америци.

У марту су скочиле и цијене меса за 2,3 процента у односу на фебруар, предвођене растом котација живинског и свињског меса усљед повећања кинеског увоза и продаје на тржишту у Европи уочи прославе ускршњих празника. Цијене говеђег меса су остале стабилне, док је овчије месо појефтинило јер су фармери на Новом Зеланду преплавили тржиште понудом како би смањили стада због суше у тој земљи.

Цијене биљних уља су у марту биле веће за 0,8 процената него у фербуару, достижући десетогодишњи највиши ниво, при чему су нарочито прасле котације сојиног уља због очекиване снажне потражње из сектора биодизела.

Насупрот томе, цијена житарица су пале за 1,8 процената на мјесечном нивоу, али су и даље за 26,5 посто веће него у марту 2020. Највише су пале извозне цијене пшенице, под утицајем генерално добрих залиха и повољних производних изгледа за род 2021.

Потонуле су и цијене кукуруза и пиринча, док су цијене сочива порасле.

Цијене шећера су у посматраном мјесецу опале за 4,0 одсто, пошто тржишни акрети предвиђају велики раст извозне понуде из Индије, али су и даље за преко 30 одсто изнад нивоа на ком су биле у марту прошле године.

У одвојеном извјештају, ФАО је објавио да очекује да ће свјетска производња житарица 2021. године забиљежити раст трећу годину заредом. Ово тијело УН је подигло процјену глобалне производње пшенице за текућу годину на 785 милиона тона, што је за 1,4 одсто више у односу на 2020. и нови рекордан род.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Горан

08.04.2021 14:30

Врећа кромпира 10 кг - 1 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

То није проблем

08.04.2021 15:15

Купују се станови у новоградњи, граде свемирске куће, возе добри аутомобили па сто би онда народу био проблем раст цијена намирница... Народ је пун пара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

суперхик

10.04.2021 09:35

Инаце на западу поцели су продају воца и поврца на комад, то им је зивотна зеља белосветским бандитима.

ОДГОВОРИТЕ