Каква је будућност Западног Балкана и Европске уније?

ЕУ се неће ширити у наредних 5 година, а политичке елите на Западном Балкану нису шампиони брзине реформи које би требало да проведу како би њихове земље постале чланице ЕУ, наводе саговорници емисије “Глобално” БН телевизије.

Република Српска 07.04.2021 | 22:34
Каква је будућност Западног Балкана и Европске уније?

Вјера у европски пут доста је изблиједила код политичких елита на Западном Балкану, наводи Милан Игрутиновић из Института за европске студије. Он такво стање објашњава дуготрајним преговорима који се своде на реформе и обиман административно-политики посао, без јасног исхода.

“Видимо да је то успорен, мучан и на неки средњи рок неизвјесан процес. Дугорочно, вјероватно ћемо постати чланице ЕУ некада, али то неће бити за 3-5 година, то је неки далеко дужи период”, рекао је Игрутиновић.

“Проблем успоравања интеграција је политичке природе и неријешених билатералних односа земаља које би да постану чланице. Србија има нерјешено питање Косова, БиХ неријешено функционисање, Косово је суочено са питањем да ли уопште има међународни легитимитет”, наводи политички аналитичар Мишел Зубеница.

Грађани су пронашли план Б.

“Грађани БиХ и Републике Српске, па ондаи Србије, Сјеверне Македоније итд. су одустали да направе европски живот у својим државама него иду за европским животом тамо у неким другим државама. Пуно је разочарења, пуно је политичких актера причало причу о ружичастој Европи, бољем животу, реформама које следују… Та ружичаста прича је испричана толико пута да су грађани престали да вјерују у њу”, рекао је политиколог Стеван Салатић.

Саговорници су навели и да је у самој ЕУ дошло до национализације питања проширења.

“Берлин и Париз све више постају доминантни политички фактори мимо Бисела и нужно немају усклађен интерес. Они имају своје билатералне интересе, Њемачка кроз инвестиције и фабрике, Француска кроз београдски аеродром и метро”, каже Игрутиновић.

Зубеница наводи да је чињеница да смо ми заиста један економски и политички патуљак и да немамо апсолутно никакав значај за ЕУ у смислу да ли ће они економски да се развијају, продају своје производе итд.

Он додаје да огроман утицај на одлуку Брисела о проширењу има Вашингтон.

“Ако Запад, а ту прије свега мислим на САД препознају и осјете одређени страх од других великих сила – Русије, Кине, Турске, да могу већи утицај да остваре на овом подручју, па би због тога могли да размисле да ли би ипак требало да приме земље Западног Балкана у ЕУ.”

Камен спотицања на путу чланства у ЕУ за све државе Западног Балкана су поглавља правосуђа и безбједности, истакли су саговорници у емисији “Глобално”.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Симо П

07.04.2021 20:42

Салатиц је сјајно закљуцио "умјесто евроспког зивота овдје идемо тамо у ЕУ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.04.2021 07:07

Зато и јесу тенковима довели Додика на власт да би њима било боље а нас да унисти и опљацка .Нису га довели да би нама било боље јер они брину за нас и нас народ ...свако своје интресе гледа...

Name

ЕУ ???

07.04.2021 21:26

Нико незна ста це бити сутра а не за пет или десет година,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

08.04.2021 04:50

Ви у ЕУ никад јер сте загризли у невидјени криминал и корупцију. Поз из ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоца

08.04.2021 05:46

Ове насе паланацке политицаре треба заувијек најурити из ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оста

08.04.2021 06:42

Једина будућност је приближавање Турској и њезина демократизација Цијели Балкан је историјски турски свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

08.04.2021 06:50

Нетребате ви нама у ЕУ. Разорили сте економски сопствену државу и сад хоћете и нас у ЕУ да спопаднете. Ви сте као корона за човјека. Надам се да вас никад неће пустити у ЕУ јер онда нам се овде у ЕУ црно пише са вама

ОДГОВОРИТЕ