Kakva je budućnost Zapadnog Balkana i Evropske unije?

EU se neće širiti u narednih 5 godina, a političke elite na Zapadnom Balkanu nisu šampioni brzine reformi koje bi trebalo da provedu kako bi njihove zemlje postale članice EU, navode sagovornici emisije “Globalno” BN televizije.

Republika Srpska 07.04.2021 | 22:34
Kakva je budućnost Zapadnog Balkana i Evropske unije?

Vjera u evropski put dosta je izblijedila kod političkih elita na Zapadnom Balkanu, navodi Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije. On takvo stanje objašnjava dugotrajnim pregovorima koji se svode na reforme i obiman administrativno-politiki posao, bez jasnog ishoda.

“Vidimo da je to usporen, mučan i na neki srednji rok neizvjesan proces. Dugoročno, vjerovatno ćemo postati članice EU nekada, ali to neće biti za 3-5 godina, to je neki daleko duži period”, rekao je Igrutinović.

“Problem usporavanja integracija je političke prirode i neriješenih bilateralnih odnosa zemalja koje bi da postanu članice. Srbija ima nerješeno pitanje Kosova, BiH neriješeno funkcionisanje, Kosovo je suočeno sa pitanjem da li uopšte ima međunarodni legitimitet”, navodi politički analitičar Mišel Zubenica.

Građani su pronašli plan B.

“Građani BiH i Republike Srpske, pa ondai Srbije, Sjeverne Makedonije itd. su odustali da naprave evropski život u svojim državama nego idu za evropskim životom tamo u nekim drugim državama. Puno je razočarenja, puno je političkih aktera pričalo priču o ružičastoj Evropi, boljem životu, reformama koje sleduju… Ta ružičasta priča je ispričana toliko puta da su građani prestali da vjeruju u nju”, rekao je politikolog Stevan Salatić.

Sagovornici su naveli i da je u samoj EU došlo do nacionalizacije pitanja proširenja.

“Berlin i Pariz sve više postaju dominantni politički faktori mimo Bisela i nužno nemaju usklađen interes. Oni imaju svoje bilateralne interese, Njemačka kroz investicije i fabrike, Francuska kroz beogradski aerodrom i metro”, kaže Igrutinović.

Zubenica navodi da je činjenica da smo mi zaista jedan ekonomski i politički patuljak i da nemamo apsolutno nikakav značaj za EU u smislu da li će oni ekonomski da se razvijaju, prodaju svoje proizvode itd.

On dodaje da ogroman uticaj na odluku Brisela o proširenju ima Vašington.

“Ako Zapad, a tu prije svega mislim na SAD prepoznaju i osjete određeni strah od drugih velikih sila – Rusije, Kine, Turske, da mogu veći uticaj da ostvare na ovom području, pa bi zbog toga mogli da razmisle da li bi ipak trebalo da prime zemlje Zapadnog Balkana u EU.”

Kamen spoticanja na putu članstva u EU za sve države Zapadnog Balkana su poglavlja pravosuđa i bezbjednosti, istakli su sagovornici u emisiji “Globalno”.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Simo P

07.04.2021 20:42

Salatic je sjajno zakljucio "umjesto evrospkog zivota ovdje idemo tamo u EU"

ODGOVORITE
Name

re

08.04.2021 07:07

Zato i jesu tenkovima doveli Dodika na vlast da bi njima bilo bolje a nas da unisti i opljacka .Nisu ga doveli da bi nama bilo bolje jer oni brinu za nas i nas narod ...svako svoje intrese gleda...

Name

EU ???

07.04.2021 21:26

Niko nezna sta ce biti sutra a ne za pet ili deset godina,

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

08.04.2021 04:50

Vi u EU nikad jer ste zagrizli u nevidjeni kriminal i korupciju. Poz iz EU

ODGOVORITE
Name

Goca

08.04.2021 05:46

Ove nase palanacke politicare treba zauvijek najuriti iz EU!

ODGOVORITE
Name

Osta

08.04.2021 06:42

Jedina budućnost je približavanje Turskoj i njezina demokratizacija Cijeli Balkan je istorijski turski svijet

ODGOVORITE
Name

Zare

08.04.2021 06:50

Netrebate vi nama u EU. Razorili ste ekonomski sopstvenu državu i sad hoćete i nas u EU da spopadnete. Vi ste kao korona za čovjeka. Nadam se da vas nikad neće pustiti u EU jer onda nam se ovde u EU crno piše sa vama

ODGOVORITE