Шта то тројац са Сатлером спрема у изборном закону?

Илић каже да је најновија вијест да Сатлер са Милорадом Додиком, Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем о томе преговара иза затворених врата, па их подсјећа да је баш ОЕБС 1995., наметнуо овај накарадни изборни систем и изборни закон који омогућава све врсте злоупотреба, којима се прекраја изборна воља бирача, а чији смо свједоци свих протеклих избора.

Република Српска 07.04.2021 | 13:31
Шта то тројац са Сатлером спрема у изборном закону?

- У последње вријеме у вијестима се све чешће помиње промјена изборног система и изборног закона, као један од услова напредовања БиХ ка евроинтеграцијама. Недавно је то експлицитно изјавио и шеф делагације ЕУ, њен специјални представник и амбасадор у БиХ Јохан Сатлер - наводи Драгутин Илић, предсјендик Савеза пензионера и потомака.

Илић каже да је најновија вијест је да Сатлер са Милорадом Додиком, Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем о томе преговара иза затворених врата, па га подсјећа да је баш ОЕБС 1995., наметнуо овај накарадни изборни систем и Изборни закон који омогућава све врсте злоупотреба, којима се прекраја изборна воља бирача, а чији смо свједоци свих протеклих избора.

"Дакле, стара дама Европа, преко својих бирократа у Бриселу, наставља лицемјерно понашање према БиХ, јавно прокламујући владавину права и економски развој, људска права и слободе, елиминацију корупције и функционисање институција у корист грађана, а тајно и даље одржава на власти националистичке странке и преко њених лидера одржава националне тензије, које блокирају сваки напредак", констатује Илић, који је био актер и тадашњих политичких дешавања у БиХ.

- Савез пензионера и потомака је, према Илићевим ријечима, на својој оснивачкој скупштини 26.октобра 2019. године усвојио Декларацију о потреби измјене актуелног изборног система и изборног закона, као предуслов за слободне и поштене изборе. У девет тачака наведено је шта треба унијети у изборни закон и образложено зашто, од одредбе да постоје ванредни или пријевремени избори, да се обједине локални и општи избори.

У тој декларацији се наводи да мандат припада политичкој организацији, а појединцу само ако иде као независни кандидат, да се уведе елктронско гласање и скенирање гласачких листића, до тога да се чланови Централне и локалних изборних комисија бирају конкурсом и драконских казни за злоупотребе у изборном процесу.

Илић наводи да је та декларација упућена свим политичким субјектима, невладином сектору И међународној заједници и с жаљењем констатује да није било реакције.

"Позивамо господина Сатлера, да уколико искрено жели да исправи грешку својих предходника, да не води појединачне тајне преговоре него да отворимо јавну расправу и тако дођемо до најквалитетнијег приједлога. У противном не вриједи излазити на изборе, што показује и велики број апстинената или је то ваш стварни циљ", пита Илић.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драско

07.04.2021 11:52

Све си добро рекао, само си и ти био отров док си био у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

07.04.2021 12:12

Уз дузно постовање ипак мислим да сви овде коце напредак и промјене па и господин Илиц.Каква је била потреба оснивати неку нову странку која се показала само да помазе резиму да и даље опстаје.Треба умјесто странака оснивати удрузења градјана који неби излазили на изборе него као организација позивала градјане да излазе на изборе и подрзе странке или кандидате који уцествују на изборима.Засто многи градјани не излазе на изборе је управо сто пред сваке изборе па и цак послије избора ницу нове странке.Због тога се неце десити никада демократске промјене него промјене могу да се десе само изласком градјана на улицу и тако мијењати власт.Неки су то дамно примјетили и писали у својим коментарима да власт која је досла уз помоц улице и силе на исти нацин се мозе и смијенити.Да ли смо за то спремни изгледа да нисмо,али полако смо стјерани уза зид па видјет цемо ста це да се деси.Добро би било да се демократским изборима то ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

димњак01

07.04.2021 12:14

Савез пензионера и потомака чији је члан... Па ви нисте нормални. Тачније, истог склопа као Додик, само нисте били у прилици да постанете као он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.04.2021 12:23

Е мој побро и сви смо ми пропали и гладни код бурле у његовом лоповском хаосу у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

07.04.2021 12:26

Не постоји тај закон који ће имати за посљедицу уставне промјене у БиХ кроз усвајање амандмана у ПС БиХ без наметања високог представника. То никад, под разним изговорима неће дати СДА и тзв. грађанске бошњачке партије. Тиме би признале анекс 4 дејтонског споразума- Устав БиХ. Наиме, они ника нису прихватили, нити ће прихватити дејтонски споразум и члан 4 Устав, све говорећи да је устав октроисан- наметнут. Значи, једини начин да та прича остане је да се никад договором унутар БиХ не промијени ниједан члан Устава, чиме би аутоматски био прихваћен комлетан Устав у ПС БиХ. Значи, преговори и прича о изборном закону је млаћење празне сламе и претпостављам, намјерно остављање овог изборног закона за 2022 годину.. Наиме, знају странци добро да се изборни закон кроз мијењање Устава БиХ може ријешити једино наметањем од стране високог представника,тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

07.04.2021 13:00

У праву сте рибар.

Name

Све је тацно

07.04.2021 12:44

Рецено. Апсолутно тацно.То да дјелује као независни кандидат је манупулаторски (било би их као мрава независних папака), нека се одмах свако кандидује као независни са хаснум планом и програмом без преваре гласаца, имамо такву странку која је урусила комплет друство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стршљен

07.04.2021 13:37

Овај фосил треба да ћути, његово је прошло. Шта је он добро учинио док је био у политици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеиједорчанин

08.04.2021 05:34

Тако је Илић свака ти част уз тебе смо увјек смо вјеровали у тебе морамо се ујединити ми обични поштени људи и скинути овај зулум тројице лопова над свим гтадланима БиХ

ОДГОВОРИТЕ