Šta to trojac sa Satlerom sprema u izbornom zakonu?

Ilić kaže da je najnovija vijest da Satler sa Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem o tome pregovara iza zatvorenih vrata, pa ih podsjeća da je baš OEBS 1995., nametnuo ovaj nakaradni izborni sistem i izborni zakon koji omogućava sve vrste zloupotreba, kojima se prekraja izborna volja birača, a čiji smo svjedoci svih proteklih izbora.

Republika Srpska 07.04.2021 | 13:31
Šta to trojac sa Satlerom sprema u izbornom zakonu?

- U poslednje vrijeme u vijestima se sve češće pominje promjena izbornog sistema i izbornog zakona, kao jedan od uslova napredovanja BiH ka evrointegracijama. Nedavno je to eksplicitno izjavio i šef delagacije EU, njen specijalni predstavnik i ambasador u BiH Johan Satler - navodi Dragutin Ilić, predsjendik Saveza penzionera i potomaka.

Ilić kaže da je najnovija vijest je da Satler sa Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem o tome pregovara iza zatvorenih vrata, pa ga podsjeća da je baš OEBS 1995., nametnuo ovaj nakaradni izborni sistem i Izborni zakon koji omogućava sve vrste zloupotreba, kojima se prekraja izborna volja birača, a čiji smo svjedoci svih proteklih izbora.

"Dakle, stara dama Evropa, preko svojih birokrata u Briselu, nastavlja licemjerno ponašanje prema BiH, javno proklamujući vladavinu prava i ekonomski razvoj, ljudska prava i slobode, eliminaciju korupcije i funkcionisanje institucija u korist građana, a tajno i dalje održava na vlasti nacionalističke stranke i preko njenih lidera održava nacionalne tenzije, koje blokiraju svaki napredak", konstatuje Ilić, koji je bio akter i tadašnjih političkih dešavanja u BiH.

- Savez penzionera i potomaka je, prema Ilićevim riječima, na svojoj osnivačkoj skupštini 26.oktobra 2019. godine usvojio Deklaraciju o potrebi izmjene aktuelnog izbornog sistema i izbornog zakona, kao preduslov za slobodne i poštene izbore. U devet tačaka navedeno je šta treba unijeti u izborni zakon i obrazloženo zašto, od odredbe da postoje vanredni ili prijevremeni izbori, da se objedine lokalni i opšti izbori.

U toj deklaraciji se navodi da mandat pripada političkoj organizaciji, a pojedincu samo ako ide kao nezavisni kandidat, da se uvede elktronsko glasanje i skeniranje glasačkih listića, do toga da se članovi Centralne i lokalnih izbornih komisija biraju konkursom i drakonskih kazni za zloupotrebe u izbornom procesu.

Ilić navodi da je ta deklaracija upućena svim političkim subjektima, nevladinom sektoru I međunarodnoj zajednici i s žaljenjem konstatuje da nije bilo reakcije.

"Pozivamo gospodina Satlera, da ukoliko iskreno želi da ispravi grešku svojih predhodnika, da ne vodi pojedinačne tajne pregovore nego da otvorimo javnu raspravu i tako dođemo do najkvalitetnijeg prijedloga. U protivnom ne vrijedi izlaziti na izbore, što pokazuje i veliki broj apstinenata ili je to vaš stvarni cilj", pita Ilić.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Drasko

07.04.2021 11:52

Sve si dobro rekao, samo si i ti bio otrov dok si bio u vlasti.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

07.04.2021 12:12

Uz duzno postovanje ipak mislim da svi ovde koce napredak i promjene pa i gospodin Ilic.Kakva je bila potreba osnivati neku novu stranku koja se pokazala samo da pomaze rezimu da i dalje opstaje.Treba umjesto stranaka osnivati udruzenja gradjana koji nebi izlazili na izbore nego kao organizacija pozivala gradjane da izlaze na izbore i podrze stranke ili kandidate koji ucestvuju na izborima.Zasto mnogi gradjani ne izlaze na izbore je upravo sto pred svake izbore pa i cak poslije izbora nicu nove stranke.Zbog toga se nece desiti nikada demokratske promjene nego promjene mogu da se dese samo izlaskom gradjana na ulicu i tako mijenjati vlast.Neki su to damno primjetili i pisali u svojim komentarima da vlast koja je dosla uz pomoc ulice i sile na isti nacin se moze i smijeniti.Da li smo za to spremni izgleda da nismo,ali polako smo stjerani uza zid pa vidjet cemo sta ce da se desi.Dobro bi bilo da se demokratskim izborima to rijesi.

ODGOVORITE
Name

dimnjak01

07.04.2021 12:14

Savez penzionera i potomaka čiji je član... Pa vi niste normalni. Tačnije, istog sklopa kao Dodik, samo niste bili u prilici da postanete kao on.

ODGOVORITE
Name

RE

07.04.2021 12:23

E moj pobro i svi smo mi propali i gladni kod burle u njegovom lopovskom haosu u RS.

ODGOVORITE
Name

Рибар

07.04.2021 12:26

Не постоји тај закон који ће имати за посљедицу уставне промјене у БиХ кроз усвајање амандмана у ПС БиХ без наметања високог представника. То никад, под разним изговорима неће дати СДА и тзв. грађанске бошњачке партије. Тиме би признале анекс 4 дејтонског споразума- Устав БиХ. Наиме, они ника нису прихватили, нити ће прихватити дејтонски споразум и члан 4 Устав, све говорећи да је устав октроисан- наметнут. Значи, једини начин да та прича остане је да се никад договором унутар БиХ не промијени ниједан члан Устава, чиме би аутоматски био прихваћен комлетан Устав у ПС БиХ. Значи, преговори и прича о изборном закону је млаћење празне сламе и претпостављам, намјерно остављање овог изборног закона за 2022 годину.. Наиме, знају странци добро да се изборни закон кроз мијењање Устава БиХ може ријешити једино наметањем од стране високог представника,тачка.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

07.04.2021 13:00

U pravu ste ribar.

Name

Sve je tacno

07.04.2021 12:44

Receno. Apsolutno tacno.To da djeluje kao nezavisni kandidat je manupulatorski (bilo bi ih kao mrava nezavisnih papaka), neka se odmah svako kandiduje kao nezavisni sa hasnum planom i programom bez prevare glasaca, imamo takvu stranku koja je urusila komplet drustvo.

ODGOVORITE
Name

Stršljen

07.04.2021 13:37

Ovaj fosil treba da ćuti, njegovo je prošlo. Šta je on dobro učinio dok je bio u politici?

ODGOVORITE
Name

Peijedorčanin

08.04.2021 05:34

Tako je Ilić svaka ti čast uz tebe smo uvjek smo vjerovali u tebe moramo se ujediniti mi obični pošteni ljudi i skinuti ovaj zulum trojice lopova nad svim gtadlanima BiH

ODGOVORITE