Једина награда за пожртвованост у УКЦ је смањење плата

„Здравствени радници, чија је мисија спашавање живота и који су под посебним притиском претходних годину дана борећи се и ризикујући и своје здравље и животе током вируса корона, одавно су заслужили повећање плата, боље услове рада и да се ова часна професија цијени по заслугама", рекао је Милан Шврака, народни посланик и шеф Сектора за здравство ПДП-а. 

Република Српска 06.04.2021 | 16:33
Једина награда за пожртвованост у УКЦ је смањење плата

"Међутим, очигледно да је једина 'награда' коју за своју пожртвованост добијају колеге са УКЦ-а смањење плата, односно обрачуна за дежурства. Моја обавеза, прије свега као љекара, јесте да осудим овај чин управе УКЦ и да пружим максималну подршку колегама“, додао је Шврака.

Шврака каже да је овај чин још један корак ка срозавању сектора здравства на најнижи ниво: 

„Здравствени радници нам већ годинама одлазе, а нико не предузима ништа да их задржи. Ако се овако настави кроз неколико година неће више бити нико да лијечи преостали дио становништва. Тада сигурно ничему неће служити гаража од 35 милиона КМ на УКЦ-у, јер неће више бити ко ту да паркира. Апелујем на власт да се уразуми, да коначно другачије поредају приоритете, а здравствени сектор је дефинитивно један од најбитнијих. Апелујем да се престане са понижавањем радника у здравству“, каже Шврака. 

Он изражава увјерење да постоје средства за системско рјешавање проблема у здравству, али да распоређивање истих није равномјерно, па ни законито: 

„Ако Фонд здравственог осигурања преко увоза медицинских средстава омогући приватној фирми милионску добит, значи да средстава има, али да је приоритет био богаћење појединаца, а не плате љекара и адекватна здравствена заштита становништва. То је само један од најсвјежијих примјера како се годинама злоупотребљавају јавне набавке у здравству, а на крају се све преломи преко леђа честитих здравствених радника и наших грађана“, закључује Шврака.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бољи дио бих

06.04.2021 15:09

Пребаците се у Федерацију, тамо плате нису лосе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед ПДП

06.04.2021 15:45

Само одлуцно у нове побједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2021 15:48

А зашто ти исти доктори ћуте? Постоји ли неки разлог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

06.04.2021 16:50

Највјероватније зато сто им је такав обрацун плата мимо закона или кроз неку рупу у закону о платама неко намакео пред неке изборе или за сутњу о нецему Али све и да је тако не би се сада требало дирати у то Сем ако није бас неки велики разлог Нови сеф је горе мозда га недозивљавају бас несто Па да их мало смири и показе зубе

Name

Ре за менадзер

06.04.2021 17:47

Хвала вам за објашњење, али то значи да се они слажу с тим, односно изгледа да су свјесни да је смањење оправдано, поздрав

Name

Буљави

06.04.2021 16:27

Сви ти доктори су црвенокозци и цланови секте зато и цуте. Немају они муда а то им је сица инаце тако да није проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сектас

07.04.2021 05:48

Не само медецински радници него полиција, поште, већина јавног сектора, пољопривредници, земљорадници, што ари, воцари, пензионери, борци. ЗА вас је понеко из ових категорија.

Name

М

06.04.2021 16:31

Немој се секирати, сви они су у секти. То смањење ће накнадити одвођењем пацијената кући у "приватну праксу". Тако раде годинама те ову "бол" неће ни осјетити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник УКЦ

06.04.2021 16:58

Лажеш.Ниси видио нови обрачун.Лажите и даље.У лажи су кратке ноге ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

06.04.2021 17:56

КОНАЧНО СЕ И ТИ ШВРАКА ОГЛАСИ. САДА ЋЕ ВЈЕРОВАТНО И БУНДАЛО ДА СЕ ОГЛАСИ . СВЕ ОПЗИЦИОНАРИ ДО БОЛА.ВЈЕЧИТИ ОПОЗИЦИОНАРИ И ВЈЕЧИТИ ПОСЛАНИЦИ .НИКАД ,НИШТА НИСУ СМЈЕЛИ РЕЋИ., НИТИ САДА СМИЈУ.СА ТАКВИМ ПДП НЕМА ШТА ДА ТРАЖИ, КАО НИ ДРАШКО. КОЛИКО ВРЕДЕ НАЈБОЉЕ СУ ПОКАЗАЛИ НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА. ЗАТО ДРАШКО , ЈЕЛЕНА, ВУКАН И КРУНИЋ ПОД ХИТНО МОРАЈУ ПРАВИТИ СТРАНКУ. НЕЋЕ НАРОД ВИШЕ ДА ГЛАСА ЗА ШВРАКУ, БУНДАЛА, ДОНЧИЋА, МРАКИЋА И БИЈЕЛИЋА. ПРОШЛОСТ ЈЕ ТО .ТРАЖЕ СЕ ХРАБРИ , А ОНИ ТО НИСУ.

Name

Xyз

06.04.2021 18:38

Ако се овако настави од стране власти, нећете ни имати кога лијечити. Села празна, МАЛЕ општине такође а увелико је примјетно људи напуштају и веће центре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврака

07.04.2021 05:53

Је сјајан доктор, изузетан човјек. Волио би да је независан политичар, имао би огромну подршку народа. Не напада власт, конструктиван и дјелима гради своју личност.

ОДГОВОРИТЕ