Jedina nagrada za požrtvovanost u UKC je smanjenje plata

„Zdravstveni radnici, čija je misija spašavanje života i koji su pod posebnim pritiskom prethodnih godinu dana boreći se i rizikujući i svoje zdravlje i živote tokom virusa korona, odavno su zaslužili povećanje plata, bolje uslove rada i da se ova časna profesija cijeni po zaslugama", rekao je Milan Švraka, narodni poslanik i šef Sektora za zdravstvo PDP-a. 

Republika Srpska 06.04.2021 | 16:33
Jedina nagrada za požrtvovanost u UKC je smanjenje plata

"Međutim, očigledno da je jedina 'nagrada' koju za svoju požrtvovanost dobijaju kolege sa UKC-a smanjenje plata, odnosno obračuna za dežurstva. Moja obaveza, prije svega kao ljekara, jeste da osudim ovaj čin uprave UKC i da pružim maksimalnu podršku kolegama“, dodao je Švraka.

Švraka kaže da je ovaj čin još jedan korak ka srozavanju sektora zdravstva na najniži nivo: 

„Zdravstveni radnici nam već godinama odlaze, a niko ne preduzima ništa da ih zadrži. Ako se ovako nastavi kroz nekoliko godina neće više biti niko da liječi preostali dio stanovništva. Tada sigurno ničemu neće služiti garaža od 35 miliona KM na UKC-u, jer neće više biti ko tu da parkira. Apelujem na vlast da se urazumi, da konačno drugačije poredaju prioritete, a zdravstveni sektor je definitivno jedan od najbitnijih. Apelujem da se prestane sa ponižavanjem radnika u zdravstvu“, kaže Švraka. 

On izražava uvjerenje da postoje sredstva za sistemsko rješavanje problema u zdravstvu, ali da raspoređivanje istih nije ravnomjerno, pa ni zakonito: 

„Ako Fond zdravstvenog osiguranja preko uvoza medicinskih sredstava omogući privatnoj firmi milionsku dobit, znači da sredstava ima, ali da je prioritet bio bogaćenje pojedinaca, a ne plate ljekara i adekvatna zdravstvena zaštita stanovništva. To je samo jedan od najsvježijih primjera kako se godinama zloupotrebljavaju javne nabavke u zdravstvu, a na kraju se sve prelomi preko leđa čestitih zdravstvenih radnika i naših građana“, zaključuje Švraka.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bolji dio bih

06.04.2021 15:09

Prebacite se u Federaciju, tamo plate nisu lose

ODGOVORITE
Name

Naprijed PDP

06.04.2021 15:45

Samo odlucno u nove pobjede!

ODGOVORITE
Name

Re

06.04.2021 15:48

A zašto ti isti doktori ćute? Postoji li neki razlog?

ODGOVORITE
Name

MENAGER

06.04.2021 16:50

Najvjerovatnije zato sto im je takav obracun plata mimo zakona ili kroz neku rupu u zakonu o platama neko namakeo pred neke izbore ili za sutnju o necemu Ali sve i da je tako ne bi se sada trebalo dirati u to Sem ako nije bas neki veliki razlog Novi sef je gore mozda ga nedozivljavaju bas nesto Pa da ih malo smiri i pokaze zube

Name

Re za menadzer

06.04.2021 17:47

Hvala vam za objašnjenje, ali to znači da se oni slažu s tim, odnosno izgleda da su svjesni da je smanjenje opravdano, pozdrav

Name

Buljavi

06.04.2021 16:27

Svi ti doktori su crvenokozci i clanovi sekte zato i cute. Nemaju oni muda a to im je sica inace tako da nije problem.

ODGOVORITE
Name

Sektas

07.04.2021 05:48

Ne samo medecinski radnici nego policija, pošte, većina javnog sektora, poljoprivrednici, zemljoradnici, što ari, vocari, penzioneri, borci. ZA vas je poneko iz ovih kategorija.

Name

M

06.04.2021 16:31

Nemoj se sekirati, svi oni su u sekti. To smanjenje će naknaditi odvođenjem pacijenata kući u "privatnu praksu". Tako rade godinama te ovu "bol" neće ni osjetiti.

ODGOVORITE
Name

Radnik UKC

06.04.2021 16:58

Lažeš.Nisi vidio novi obračun.Lažite i dalje.U laži su kratke noge ?

ODGOVORITE
Name

MARKO

06.04.2021 17:56

KONAČNO SE I TI ŠVRAKA OGLASI. SADA ĆE VJEROVATNO I BUNDALO DA SE OGLASI . SVE OPZICIONARI DO BOLA.VJEČITI OPOZICIONARI I VJEČITI POSLANICI .NIKAD ,NIŠTA NISU SMJELI REĆI., NITI SADA SMIJU.SA TAKVIM PDP NEMA ŠTA DA TRAŽI, KAO NI DRAŠKO. KOLIKO VREDE NAJBOLJE SU POKAZALI NA LOKALNIM IZBORIMA. ZATO DRAŠKO , JELENA, VUKAN I KRUNIĆ POD HITNO MORAJU PRAVITI STRANKU. NEĆE NAROD VIŠE DA GLASA ZA ŠVRAKU, BUNDALA, DONČIĆA, MRAKIĆA I BIJELIĆA. PROŠLOST JE TO .TRAŽE SE HRABRI , A ONI TO NISU.

Name

Xyz

06.04.2021 18:38

Ako se ovako nastavi od strane vlasti, nećete ni imati koga liječiti. Sela prazna, MALE opštine takođe a uveliko je primjetno ljudi napuštaju i veće centre.

ODGOVORITE
Name

Svraka

07.04.2021 05:53

Je sjajan doktor, izuzetan čovjek. Volio bi da je nezavisan političar, imao bi ogromnu podršku naroda. Ne napada vlast, konstruktivan i djelima gradi svoju ličnost.

ODGOVORITE