Ванг Ји: САД да поштују основне интересе Кине

Кинески државни савјетник и министар спољних послова Ванг Ји позвао је у недељу Сједињене Америчке Државе да истински поштују кључне кинеске интересе.

Свијет 05.04.2021 | 11:57
Ванг Ји: САД да поштују основне интересе Кине

Ванг је тако одговорио на питање новинара о односима Кине и САД-а након састанака са колегама из Сингапура, Малезије, Индонезије, Филипина и Јужне Кореје у кинеској провинцији Фуђијен.

Он је навео да су министри спољних послова тих земаља развој и раст Кине оцијенили историјском нужношћу и рекао да су они изразили увјерење да је развој Кине у складу са заједничким очекивањима и дугорочним интересима свих земаља у региону и да га не би требало блокирати.

Шеф кинеске дипломатије је рекао да су министри спољних послова изразили увјерење да би, суочавајући се са изазовима глобализације у периоду после ковида-19, Кина и САД требало да одржавају више дијалога и да више сарађују у том региону, умјесто да се сукобљавају, те да на тај начин испуне своје обавезе као водеће свјетске силе.

"Кина је спремна да одговори на очекивања свих страна и да настави да улаже сопствене напоре у том циљу“, истакао је Ванг.

Што се тиче аргумената о конкуренцији, сарадњи и конфронтацији које су САД више пута до сада истицале када је било ријечи о односима са Кином, Ванг је рекао да је кинеска позиција досљедна и јасна.

- Кина поздравља дијалог заснован на принципима равноправности и узајамног поштовања, нагласио је Ванг, додајући да Кина не прихвата да једна држава има коначну ријеч у свјетским пословима.

"Кина поздравља сарадњу уколико постоји потреба, али сарадња мора да узме у обзир забринутост и узајамну корист и једне и друге стране", рекао је Ванг.

"Одлучно се опиремо грубом мијешању у унутрашње ствари Кине и најодлучније се противимо незаконитим једностраним санкцијама уведеним на основу лажи и лажних информација“, рекао је Ванг. Министар спољних послова Кине је додао и да Кина неће правити компромисе нити се повлачити, пошто се држи основних норми међународних односа и залаже се за интересе великог броја малих и средњих земаља у развоју.

Кина свакако има право да узврати, пошто мора да брани свој национални суверенитет и национално достојанство.

"Дијалог је бољи од конфронтације и сарадња је боља од конфронтације“, рекао је Ванг и позвао САД да активно одговоре на очекивања земаља региона и међународне заједнице и да раде са Кином како би показале каква треба да буде велика сила. Ванг је још додао и да је задатак Кине и САД-а, као великих светских сила, да заједнички одрже регионални и свјетски мир, стабилност и развој.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хенрy холидаy

05.04.2021 13:43

Дуго нисам процито ниста у вези Русије сад имате задатак да афирмативно писте о Кини.Зна се ко вам издаје задатке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехехе

05.04.2021 15:31

Кинези...добри људи право...

ОДГОВОРИТЕ