Политичка корупција остаје некажњена у БиХ

- У Босни и Херцеговини политичка корупција остаје некажњена, упозоравају из Стејт департмента.

Босна и Херцеговина 03.04.2021 | 19:39
Политичка корупција остаје некажњена у БиХ

Власти у Босни и Херцеговине случајеве корупције у којима се сумња на умијешаност политичара не виде као озбиљан проблем нити се закони који се баве овим проблемом ефикасно проводе, наведено је у извјештају Стејт департмента о људским правима за БиХ у 2020. години.

Истичу да судови не процесуирају случајеве високе корупције, а и ако дође до судских пресуда, оне су обично условне.

- У Босни и Херцеговини политичка корупција остаје некажњена, упозоравају из Стејт департмента. У извјештају о људским правима у БиХ наводе да су присутни и политички притисци који додатно спречавају истраживање и кажњавање политичке корупције.

- Званичници су често некажњено умијешани у коруптивне активности, а корупција је и даље присутна у многим политичким и економским институцијама. Корупција је посебно присутна у секторима здравства и образовања, јавним набавкама, локалној управи, као и при процедурама јавне администрације.

Извјештај је још једном показао да су институције у Босни и Херцеговини заробљене у корупцији, упозоравају из организација цивилног друштва.

Грађани су огорчени, кажу да је евидентно да закони за једне важе док они који имају политичку моћ, избјегавају сваку врсту одговорности.

У извјештају Стејт департмента се констатује и постојање злоупотребе полицијских овлашћења, што је посебно видљиво код кршења основних људских права чланова групе Правда за Давида.  

У оба ентитета и Брчко дистрикту су истраживани наводи о полицијским злоупотребама, изречене су административне санкције, а предмети прослијеђени тужилаштвима. С обзиром на то да нема података о исходима ових случајева, посматрачи сматрају да је полицијска некажњивост широко распрострањена појава.

Стејт департмент је упозорио и на честа ометања рада новинара, кроз политичке и финансијске притиске на медије, као и ограничавање приступа информацијама, посебно током трајања пандемије.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

А

03.04.2021 18:06

Ви сте их овоме научили. Ово у титино вријеме није било, а био једнопартијски систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.04.2021 10:30

Ви такозвани примјери права какав пример нудите да се неко угледа и постиди шта ради него им увијек показујете да раде исто као и ви срсмвасбило и једне и друге иста сте багра и једни и други

Name

БЛ

03.04.2021 18:39

ПРВО КРЕНУТИ ОД ЖЕЉКИЦЕ ЗА АФЕРУ 3 ПАПКА. ЦИЈЕЛИ СБИЈЕТ ЧУО И ВИДИО САМО НАШЕ ТУЖИЛАШТВО ПОД КОНТРОЛОМ СЕКТЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

03.04.2021 19:16

По мени је једино рјесење побјеци из дрзаве а наводно негдје процита да дрзава која губи становнике до неке цифре аутомацки губи статут дрзаве и прераста у неку селендру и племена се распадају а то је код нас на помоу..

Name

Ре БЛ

03.04.2021 21:07

Бас тако

Name

Ре ана

03.04.2021 21:17

Вјероватно си прочитала у микијевом алманаху.

Name

Јаффа

03.04.2021 20:45

Ко је реформисао судство? Па управо странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

03.04.2021 20:54

Ста је с Иконом?Сви се усутили?Знаци опет несто не стима исто као и са свим убиствима која су затаскана.Распустити судове,судије и осталу багру заједно с полицијом а довести комплетно стране дрзављане за успостављање власти и права за све градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

04.04.2021 06:03

Украду хљеб јер немаш пара да га купиш, привешће те и прозвати лоповом и завршиће у новинама ,црна хроника, укради новац из државне касе бићеш тајкун са одијелом и краватом, добрим колима, на насловној страни за пуним столом и полтронима око себе. И учиш дјецу да буду поштена, а они ти кажу дај пусти, прошла су та времена. Погледај мало око себе. Сви краду и лажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

04.04.2021 09:08

Засто бјезати из дрзаве лако је побјеци

ОДГОВОРИТЕ