Politička korupcija ostaje nekažnjena u BiH

- U Bosni i Hercegovini politička korupcija ostaje nekažnjena, upozoravaju iz Stejt departmenta.

Bosna i Hercegovina 03.04.2021 | 19:39
Politička korupcija ostaje nekažnjena u BiH

Vlasti u Bosni i Hercegovine slučajeve korupcije u kojima se sumnja na umiješanost političara ne vide kao ozbiljan problem niti se zakoni koji se bave ovim problemom efikasno provode, navedeno je u izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima za BiH u 2020. godini.

Ističu da sudovi ne procesuiraju slučajeve visoke korupcije, a i ako dođe do sudskih presuda, one su obično uslovne.

- U Bosni i Hercegovini politička korupcija ostaje nekažnjena, upozoravaju iz Stejt departmenta. U izvještaju o ljudskim pravima u BiH navode da su prisutni i politički pritisci koji dodatno sprečavaju istraživanje i kažnjavanje političke korupcije.

- Zvaničnici su često nekažnjeno umiješani u koruptivne aktivnosti, a korupcija je i dalje prisutna u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Korupcija je posebno prisutna u sektorima zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, lokalnoj upravi, kao i pri procedurama javne administracije.

Izvještaj je još jednom pokazao da su institucije u Bosni i Hercegovini zarobljene u korupciji, upozoravaju iz organizacija civilnog društva.

Građani su ogorčeni, kažu da je evidentno da zakoni za jedne važe dok oni koji imaju političku moć, izbjegavaju svaku vrstu odgovornosti.

U izvještaju Stejt departmenta se konstatuje i postojanje zloupotrebe policijskih ovlašćenja, što je posebno vidljivo kod kršenja osnovnih ljudskih prava članova grupe Pravda za Davida.  

U oba entiteta i Brčko distriktu su istraživani navodi o policijskim zloupotrebama, izrečene su administrativne sankcije, a predmeti proslijeđeni tužilaštvima. S obzirom na to da nema podataka o ishodima ovih slučajeva, posmatrači smatraju da je policijska nekažnjivost široko rasprostranjena pojava.

Stejt department je upozorio i na česta ometanja rada novinara, kroz političke i finansijske pritiske na medije, kao i ograničavanje pristupa informacijama, posebno tokom trajanja pandemije.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

А

03.04.2021 18:06

Ви сте их овоме научили. Ово у титино вријеме није било, а био једнопартијски систем.

ODGOVORITE
Name

Boki

04.04.2021 10:30

Vi takozvani primjeri prava kakav primer nudite da se neko ugleda i postidi šta radi nego im uvijek pokazujete da rade isto kao i vi srsmvasbilo i jedne i druge ista ste bagra i jedni i drugi

Name

BL

03.04.2021 18:39

PRVO KRENUTI OD ŽELJKICE ZA AFERU 3 PAPKA. CIJELI SBIJET ČUO I VIDIO SAMO NAŠE TUŽILAŠTVO POD KONTROLOM SEKTE...

ODGOVORITE
Name

Ana

03.04.2021 19:16

Po meni je jedino rjesenje pobjeci iz drzave a navodno negdje procita da drzava koja gubi stanovnike do neke cifre automacki gubi statut drzave i prerasta u neku selendru i plemena se raspadaju a to je kod nas na pomou..

Name

Re BL

03.04.2021 21:07

Bas tako

Name

Re ana

03.04.2021 21:17

Vjerovatno si pročitala u mikijevom almanahu.

Name

Jaffa

03.04.2021 20:45

Ko je reformisao sudstvo? Pa upravo stranci.

ODGOVORITE
Name

007

03.04.2021 20:54

Sta je s Ikonom?Svi se usutili?Znaci opet nesto ne stima isto kao i sa svim ubistvima koja su zataskana.Raspustiti sudove,sudije i ostalu bagru zajedno s policijom a dovesti kompletno strane drzavljane za uspostavljanje vlasti i prava za sve gradjane.

ODGOVORITE
Name

D

04.04.2021 06:03

Ukradu hljeb jer nemaš para da ga kupiš, privešće te i prozvati lopovom i završiće u novinama ,crna hronika, ukradi novac iz državne kase bićeš tajkun sa odijelom i kravatom, dobrim kolima, na naslovnoj strani za punim stolom i poltronima oko sebe. I učiš djecu da budu poštena, a oni ti kažu daj pusti, prošla su ta vremena. Pogledaj malo oko sebe. Svi kradu i lažu.

ODGOVORITE
Name

Stanko

04.04.2021 09:08

Zasto bjezati iz drzave lako je pobjeci

ODGOVORITE